ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟ: Οι Έλληνες φοβούνται ότι τα χειρότερα έρχονται!

ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ρεκόρ δυσαρέσκειας για το παρόν και το μέλλον της οικονομίας αλλά και για την πολιτική, τα κόμματα, την κυβέρνηση και τα κοινοτικά όργανα, διαπιστώνεται στην έρευνα Ευρωβαρόμετρο, τα αποτελέσματα της οποίας για την Ελλάδα ανακοινώθηκαν σήμερα.

ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΝΤΑ υψηλά ποσοστά απαισιοδοξίας, αρνητικής προδιάθεσης και χαμηλής αξιοπιστίας σε εθνικούς και διεθνείς θεσμούς στην έρευνα που διενεργήθηκε τον Νοέμβριο στις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ, ενώ χαμηλή εμπιστοσύνη αποδίδουμε στην ΕΕ (ακολουθώντας τους βρετανούς!), μολονότι γενικά θεωρούμε ότι είναι ένας διεθνής οργανισμός που προσφέρει ασφάλεια.

Πώς βλέπουμε την κατάσταση

ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ αφορά στο πώς βλέπουν την οικονομική κατάσταση, οι έλληνες είναι πρώτοι σε σχέση με όλους τους συμπολίτες στην ΕΕ σε δυσαρέσκεια αναφορικά με την κατάσταση της οικονομίας, την προσωπική τους επαγγελματική κατάσταση, αλλά και για τις προοπτικές του 2011, εκτιμώντας ότι τα χειρότερα έπονται.

ΟΙ 1.000 ερωτηθέντες απάντησαν ότι εμπιστεύονται πιο πολύ την ΕΕ από ό,τι την κυβέρνηση να λαμβάνει αποφάσεις για το μέλλον τους. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα πως πρώτη επιλογή με 37% από άποψη ικανότητας είναι η ΕΕ, δεύτερη επιλογή είναι ο κανένας και Τρίτη επιλογή η ελληνική κυβέρνηση. Στην έρευνα, το 93% των ερωτηθέντων ζητά από την ΕΕ να θεσπίσει αυστηρότερους κανόνες για τη φοροδιαφυγή και τους φορολογικούς παραδείσους.

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ θέλουμε να αποφασίζει η εθνική μας κυβέρνηση σε θέματα φορολογίας, συντάξεων, συγκοινωνιών, παιδείας, υγείας, γεωργίας και αλιείας, ενώ θέλουμε να αποφασίζει η κυβέρνησή μας από κοινού με την ΕΕ σε θέματα έρευνας, τρομοκρατίας, περιβάλλοντος, ενέργειας, περιφερειακής συνοχής κ.α.

Οι έλληνες εκφράζουμε τη δυσπιστία μας κατά σειρά:
1. για τα πολιτικά κόμματα (93%),

2. τις μεγάλες επιχειρήσεις (79%),

3. την τηλεόραση (78%),

4. την εθνική κυβέρνηση (76%),

5. τον ΟΗΕ (74%),

6. την εθνική Βουλή (73%),

7. τον Τύπο (71%),

8. τα εργατικά σωματεία (65%),

9. το ραδιόφωνο (61%),

10. την ΕΕ (60%),

11. τα εκκλησιαστικά ιδρύματα (58%),

12. τη δικαιοσύνη (56%) και

13. το Διαδίκτυο (41%).
Τι ζητάμε

ΤΟ 93% ζητά την εισαγωγή φόρων στα κέρδη των επιχειρήσεων, το 92% διαφάνεια στις χρηματοπιστωτικές αγορές, το 90% περιορισμούς στα bonus των τραπεζικών στελεχών, και το 70% την εισαγωγή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.

ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ της ΕΕ κατά την παρουσίαση του ευρωβαρομέτρου, διαπίστωσαν ότι η κατάσταση έχει χειροτερέψει σε σχέση με πριν από έξι μήνες, ενώ αιτιολογώντας την αρνητική άποψη για τα κοινοτικά όργανα που έχουν οι Έλληνες πολίτες, απέδωσαν ευθύνες στους ελληνικούς φορείς που δεν έχουν ενημερώσει σωστά για το τι συμβαίνει, προσθέτοντας πως η ΕΕ έσωσε την Ελλάδα από την πτώχευση, και αυτό δεν έχει γίνει αντιληπτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου