ΕΕ: Χαλάζι έπεσαν τα βέτο στην Σύνοδο Κορυφής...

ΑΛΛΗ μια σύνοδος κορυφής έλιξε χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα καθώς το τελικό ανακοινωθέν αναφέρει μεν ότι θα υπάρξει πακέτο λύσης, οι λεπτομέρειες όμως θα ανακοινωθούν τον Μάρτιο.
Γαλλία και Γερμανία προσήλθαν στο τραπέζι με κοινό σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης, όμως συνάντησαν πολλά βέτο, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει συμφωνία.

ΜΑΛΙΣΤΑ, στην συνέντευξη τύπου που καθυστέρησε κατά 5 ώρες, τόσο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όσο και ο πρόεδρος τη Κομισιόν Μπαρόζο αρνήθηκαν ότι κατατέθηκε στη συνεδρίαση γαλλογερμανικό σχέδιο με συγκεκριμένες προτάσεις για την ευρωζώνη. Λίγες ώρες νωρίτερα ωστόσο, Μέρκελ και Σαρκοζί έδωσαν κοινή συνέντευξη τύπου παρουσιάζοντας τις προτάσεις τους!

ΣΥΜΦΩΝΑ με το τελικό ανακοινωθέν, όπως δήλωσε ο Χ. Ρομπέι, «υπάρχει δέσμευση για την ενίσχυση της προσπάθειας για να εξευρεθεί λύση και να ενισχυθεί η οικονομική διακυβέρνηση σε τέσσερα σημεία».

ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ είναι σχεδόν πανομοιότυπο με αυτό του Δεκεμβρίου καθώς οι ενστάσεις έμειναν μέχρι αργά το βράδυ. Στο ανακοινωθέν επαναλαμβάνεται η δέσμευση:
1. Να διεξαχθούν «φιλόδοξα» στρες τεστ στις ευρωπαϊκές τράπεζες 
2. Να ενισχυθεί η οικονομική διακυβέρνηση  
3. Να ενισχυθεί ο τρόπος λειτουργίας του EFSF και να αυξηθούν οι δυνατότητες τους  
4. Nα εξεταστεί η περιορισμένη αναθεώρηση της Συνθήκης  
ΟΠΩΣ και στην Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, η πολιτική συμφωνία δεν συνοδευόταν από τις απαραίτητες λεπτομέρειες για το πώς θα υλοποιηθούν τα μέτρα και ιδιαίτερα για το ταμείοEFSF και τους τρόπους που θα γίνει πιο ευέλικτο. Πηγές της προεδρίας ανέφεραν ότι «πρέπει πρώτα να λυθούν ορισμένα νομικά ζητήματα που προκύπτουν από το αρχικό πλαίσιο βάση του οποίου δημιουργήθηκε το Ταμείο».

ΠΑΡΑ τις ερωτήσεις, ο κ. Ρομπέι είπε ότι έχει «λάβει εντολή να διαπραγματευτεί με τις χώρες μέλη μέχρι τον Μάρτιο ώστε να υπάρξει ομοφωνία στον τρόπο εφαρμογής των πιο πάνω δεσμεύσεων».

Ποιες χώρες έβαλαν βέτο

ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ της Συνόδου κινήθηκαν για ακόμα μια φορά σε επίπεδο διαρροών. Η επιδίωξη της Γαλλίας και της Γερμανίας να επιβάλουν στους 17 της ευρωζώνης το σχέδιο λιτότητας-ανταγωνιστικότητας συνάντησε τα πρώτα βέτο. Οι 17 συναντήθηκαν ανεπισήμως πριν την έναρξη της συνόδου για να συμφωνήσουν για τα του οίκου τους.

Όμως οι πληροφορίες αναφέρουν ότι :
1. Το Βέλγιο, η Ισπανία και η Πορτογαλία έβαλαν βέτο στον όρο ανασύνταξης του μισθολογικού συστήματος και την εναρμόνιση του
2. Η Ιρλανδία έβαλε βέτο στις φορολογικές αλλαγές των επιχειρήσεων
3. Η Αυστρία έβαλε βέτο στην αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και την ενιαία εναρμόνιση σε όλη την ευρωζώνη 
4. Το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο έβαλαν βέτο στην εναρμόνιση του ΦΠΑ   
ΣΥΜΦΩΝΑ με τις διαρροές η Καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ, προκειμένου να πει το ναι στην αύξηση των κονδυλίων του Ταμείου στήριξης και τα χαμηλότοκα δάνεια για τις λεγόμενες προβληματικές χώρες, απαίτησε να υπερψηφιστεί το σχέδιο τον Μάρτιο και να εφαρμοστεί από όλες τις χώρες μέσα σε 12 μήνες

Η απαίτηση αυτή, δημιούργησε έντονες αψιμαχίες μέσα στην αίθουσα και «μεγάλη ένταση» αναφέρει πηγή που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις

Ο ρόλος της Βρετανίας

Η Βρετανία όχι μόνο δεν απέσυρε το δικό της βέτο για την εφαρμογή του ευρωπαϊκού εξαμήνου, καθώς δεν επιθυμεί την εξέταση των προϋπολογισμών της από την Κομισιόν, αλλά απαίτησε να έχει άποψη για τα τεκταινόμενα στην ευρωζώνη.

Όπως παραδέχθηκε ο κ. Ρομπέι στην συνέντευξη τύπου, για την ευρώ-λύση των 17 «θα έχει διαβουλεύσεις και με μη μέλη της ευρωζώνης». Ο όρος αυτός μπήκε μετά από απαίτηση των Βρετανών που αντιτίθενται ουσιαστικά στις προσδοκίες του Βερολίνου για αποκόλληση των 17 από τους 27 και την δημιουργία δύο ταχυτήτων και κέντρων αποφάσεων μέσα στην ΕΕ.
 
Οι αποφάσεις για την οικονομική διακυβέρνηση πήραν παράταση μέχρι τον Ιούνιο.

Η στάση της Ελλάδας

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ πλευρά παρακολουθεί (!) τις εξελίξεις και αντιλαμβάνεται ότι θα υπάρξουν πιέσεις και όροι για να δοθεί η βοήθεια, ανέφεραν στελέχη της κυβέρνησης. Η επιμήκυνση της αποπληρωμής του ήδη υπάρχοντος δανείου είναι προγραμματισμένη για τον Μάρτιο, μαζί με το υπόλοιπο πακέτο και η Ελλάδα ευελπιστεί ότι θα υπάρξει μείωση του επιτοκίου.

Οσο για το σύμφωνο ανταγωνιστικότητας που προωθεί η Γερμανία, η Ελληνική πλευρά άφησε να εννοηθεί ότι οι μισθολογικές αναπροσαρμογές και στο ιδιωτικό τομέα εμπεριέχονται μέσα σε αυτό. 
πηγή: EURO2day

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου