Γερμανία: Παραμένει στο τραπέζι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους – Νομικά αδύναμο το ευρωομόλογο

από το BankingNews
ΜΗ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ και νομικά αδύναμη είναι η λύση του ευρωομολόγου, δήλωσε ο Γερμανός Υπουργός επί των Ευρωπαϊκών Θεμάτων, Werner Hoyer, σχολιάζοντας την απόφαση του γερμανικού συνταγματικού δικαστηρίου που ενέκρινε τα σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας.
Από εδώ και στο εξής, οποιαδήποτε απόφαση λαμβάνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα πρέπει να βρίσκεται στο πλαίσιο της συνολικής λύσης της κρίσης χρέους δήλωσε.

ΜΙΛΩΝΤΑΣ στη γερμανική πρεσβεία του Λονδίνου, ο Hoyer αποκάλυψε ότι δεν υπάρχει ακόμη καμία συμφωνία για το μέγεθος και τον τρόπο λειτουργίας των μελλοντικών μηχανισμών στήριξης εντός της ευρωζώνης, ενώ δήλωσε ότι ακόμη και στην περίπτωση της Ελλάδας, η λύση της αναδιάρθρωσης χρέους είναι ακόμη μία υπαρκτή πιθανότητα. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ήταν από τις λίγες φορές, που ο Hoyer εξήρε τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να συνεχίσει την προσαρμογή της οικονομίας της παρόλα τα αντιλαϊκά μέτρα που είναι υποχρεωμένη να λάβει.

Ο Noyer επέκρινε αυτούς που ζητούν άμεση λύση για την κρίση χρέους της ευρωζώνης, επισημαίνοντας ότι καλύτερα θα είναι να ληφθεί μία σωστή και ολοκληρωμένη λύση, παρά να ληφθεί μία λύση άμεση και ημιτελής. Μάλιστα, έδωσε μεγάλο βάρος στις αποφάσεις του συνταγματικού δικαστηρίου, στις οποίες και εμπιστεύεται ως μέτρο πρόληψης της Γερμανίας, έναντι των λύσεων των ευρωομολόγων που προτείνονται.

Προεξοφλούν ελληνική χρεοκοπία οι Γερμανοί τραπεζίτες

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ, ο Ομοσπονδιακός Σύνδεσμος Γερμανικών Τραπεζών (BdB) προεξοφλεί ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της χωρίς αναδιάρθρωση του χρέους της. Σε αυτή τη βάση προτείνει μάλιστα στα επικείμενα τεστ αντοχής των τραπεζών να συμπεριληφθούν και τα κρατικά ομόλογα που έχουν στα βιβλία τους οι τράπεζες, όπως γράφει σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα Financial Times Deutschland (FTD). Αυτό θα σήμαινε ότι - σε αντίθεση με το τεστ του 2010 - θα τεθεί στα σχέδια επί χάρτου και η εκδοχή αναδιάρθρωσης του χρέους μιας χώρας της ΕΕ.

ΣΥΜΦΩΝΑ με την FTD ο πρόεδρος του Συνδέσμου γερμανικών τραπεζών «ΒdB» Αντρέας Σμιτς είπε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες ότι «η αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας φαίνεται αναπότρεπτη», σημειώνοντας ότι «δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς πως τα ελληνικά ομόλογα στην αγορά βρίσκονται περίπου στο 70% της ονομαστικής τους αξίας».

ΠΑΝΤΩΣ δεν περιμένει κάτι τέτοιο πριν το 2013, όταν θα τεθεί σε λειτουργία ο μόνιμος μηχανισμός σταθερότητας του ευρώ. Ο κ. Σμιτς εμφανίστηκε καθησυχαστικός για τις συνέπειες μιας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους εκτιμώντας ότι «δεν θα οδηγούσε σε κατάρρευση του γερμανικού τραπεζικού συστήματος, ούτε μεμονωμένης τράπεζας».

Η ΠΡΟΤΑΣΗ του κ. Σμιτς να συμπεριληφθούν και τα κρατικά ομόλογα στο τεστ αντοχής των τραπεζών προκάλεσε αίσθηση καθώς έρχεται σε αντίθεση με τη σταθερή θέση τόσο της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας (Bundesbank), όσο και άλλων συνδέσμων τραπεζών. Ο επικεφαλής του Συνδέσμου δημόσιων Τραπεζών Καρλ-Χάιντς Μπόος δήλωσε στην FTD ότι «θα ήταν παράδοξο να συμπεριληφθεί αυτό το ενδεχόμενο, διότι έτσι θα αμφισβητούνταν η αποτελεσματικότητα της ομπρέλας διάσωσης του ευρώ». Σύμφωνα με την FTD και ο διεθνής σύνδεσμος τραπεζών Institute of International Finance «ΙΙF» απορρίπτει τέτοια συζήτηση.

«Προς το παρόν είναι πρόωρο να βγει το συμπέρασμα ότι κάποια χώρα θα χρειαστεί αναδιάρθρωση», είπε ο γενικός διευθυντής του ΙFF Τσαρλς Νταλλάρα στο Παρίσι, προσθέτοντας ότι «πρέπει να δοθεί χρόνος στην Ελλάδα να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου