Εθνική... αυτοκτονία!

του Νίκου Χατζηνικολάου στο real.gr
Η ΗΓΕΤΙΚΗ ομάδα του ΠΑΣΟΚ «μαγειρεύει» εκλογικό αιφνιδιασμό! Οι πληροφορίες της «R» προέρχονται από τον σκληρό πυρήνα των πολιτικών συνομιλητών του πρωθυπουργού και είναι απολύτως έγκυρες. Σύμφωνα με αυτές, ο Γιώργος Παπανδρέου θεωρεί ότι αν η κυβέρνησή του επιτύχει τις επόμενες εβδομάδες «μια καλή συμφωνία» στις Βρυξέλλες, θα ήταν συμφέρον για τον ίδιο και για το κόμμα του να στήσει αμέσως κάλπες, με πιθανότερη ημερομηνία την 27η Μαρτίου.
Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Βασ. Σκουρή, φέρεται να εκτιμά ότι η κυβέρνησή του θα έχει με τον τρόπο αυτό την ευκαιρία να αποκτήσει νέο βάθος χρόνου και νέα δυναμική, με δημοκρατική αναβάπτιση, πολύ περισσότερο καθώς τυχόν «βελούδινη ρύθμιση» του χρέους της χώρας θα έχει ως αποτέλεσμα επιβολή νέων μέτρων και παράταση της λιτότητας. Μάλιστα, για να μη χάσει το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού των πολιτικών του αντιπάλων, ο Γ. Παπανδρέου κρατά τον σχεδιασμό αυτό μυστικό, ενώ ταυτόχρονα ο ίδιος ζητά από όλους «να σταματήσει κάθε συζήτηση για πρόωρες εκλογές». Αλλωστε, δεν έχει ακόμη εξασφαλισθεί η αναγκαία προϋπόθεση μιας ευνοϊκής απόφασης των Βρυξελλών... Γιατί, λοιπόν, να εκτεθεί, αν οι συνθήκες τελικά δεν ευνοήσουν την εφαρμογή του σχεδίου του;

ΤΟ ΜΕΓΑ ερώτημα είναι αν η πιθανή πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, στη σημερινή κρίσιμη για τη χώρα και τα συμφέροντά της συγκυρία, είναι εθνικά επωφελής ή -αντίθετα- επιβλαβής. Η απάντηση είναι εύκολη και δεν επιδέχεται αμφισβήτηση. Εκλογές τώρα, μόλις ενάμιση χρόνο μετά την αναμέτρηση του Οκτωβρίου του 2009, θα ισοδυναμούσαν με εθνική «αυτοκτονία». Πρόωρες κάλπες, αυτή τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, θα προκαλούσαν αποδιοργάνωση στη Δημόσια Διοίκηση, αποπροσανατολισμό, ανασφάλεια και αβεβαιότητα, τόσο εντός όσο και εκτός των συνόρων μας. Ελληνική αβεβαιότητα... χωρίς σύνορα!

Η ΘΕΣΗ της χώρας μας έναντι των δανειστών της θα αποδυναμωνόταν, σε μια περίοδο που η Ευρώπη συζητά και διαπραγματεύεται την επόμενη μέρα της. Σε μια περίοδο που είναι απολύτως βέβαιο ότι θα ζητηθεί από την Ελλάδα να «προσχωρήσει» σε νέους -δυσμενέστατους για την οικονομία και την κοινωνία της- όρους, που θα οδηγήσουν τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις σε ακόμη μεγαλύτερα αδιέξοδα. Σε μια περίοδο, δηλαδή, που πρέπει να κάνουμε ό,τι ΔΕΝ πράξαμε όταν μας επιβλήθηκε με συνοπτικές διαδικασίες το Μνημόνιο. ΝΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΟΥΜΕ! Και βέβαια είναι προφανές ότι, με την προοπτική των πρόωρων εκλογών, οι δανειστές μας απλώς θα μας επέβαλλαν τα επαχθή μέτρα. Ούτε καν θα τα συζητούσαν!

Η ΕΛΛΑΔΑ, στην παρούσα φάση, χρειάζεται και πρέπει να διαπραγματευτεί τη «χαλάρωση» του Μνημονίου, με μείωση φορολογίας, με γενναία μέτρα ανάπτυξης και όχι να της επιβληθεί μεγαλύτερη ασφυξία. Πώς θα το καταφέρουμε αν, στους επόμενους κρίσιμους μήνες, η χώρα βρεθεί σε παρατεταμένη ακυβερνησία; Και η φημολογία μόνο των πρόωρων εκλογών ωθεί τους διοικούντες να «κατεβάζουν τα μολύβια». Την ώρα που η Ε.Ε. διαβουλεύεται και αποφασίζει το στήσιμο ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, την ώρα που η Ευρώπη ετοιμάζεται να δώσει λύσεις για την οικονομική διακυβέρνησή της, η Ελλάδα θα απουσιάζει; Μια «υπηρεσιακή» κατ’ ουσίαν ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να αναλάβει μόνον ρόλο... κομπάρσου!

ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΩΣ, σήμερα η Μέση Ανατολή φλέγεται. Η επίδραση στα εθνικά μας θέματα ήδη διαφαίνεται. Πώς να θέσεις ζήτημα ΑΟΖ, όταν η Αίγυπτος αντιμετωπίζει ταραχές; Το «πέταγμα της πεταλούδας» στην ευρύτερη γειτονιά μας «εισάγεται» τώρα ως... τσουνάμι στη χώρα μας. Είναι άγνωστο, για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή, σε περίπτωση που «σπάσει» η σχέση Ισραήλ - Αιγύπτου, αν η Αίγυπτος θα μπει σε τροχιά... Ερντογάν ή αν το Ισραήλ θα επιστρέψει στην αγκαλιά Ερντογάν. Ο κόσμος «καίγεται». Εμείς θα... τυρβάζουμε περί εκλογών;

ΟΟ ΠΡΩΤΟΙ μήνες του κοινωνικά και εθνικά κρίσιμου 2011 δεν πρέπει να είναι μήνες εσωτερικού διχασμού και αντιπαράθεσης των πολιτικών δυνάμεων της χώρας. Πρέπει να είναι μήνες συνεννόησης και συνεργασίας όλων, για τη χάραξη και την εφαρμογή μιας νέας στρατηγικής για την έξοδο από την κρίση. Η Ελλάδα και η σημερινή κυβέρνησή της δεν πρέπει να εγκλωβισθούν στην «παραλυσία» της προεκλογικής εσωστρέφειας. Θα ήταν «έγκλημα»!
πηγή: real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου