"Τροϊκός" πόλεμος δηλώσεων .... - Όλο το χρονικό

ΠΡΟΟΔΟΥΣ αλλά και καθυστερήσεις εντόπισαν οι ελεγκτές της τρόικας κατά τους ελέγχους που πραγματοποίησαν αυτή την εβδομάδα, δηλώνοντας πάντως πως απαιτούνται ιδιωτικοποιήσεις 50 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 15 δισ. ευρώ θα πρέπει να εισπραχθούν το 2011-2012.

"Αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας, δεν σημαίνει εκποίησή της" απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, με αφορμή τις επιταγές της τρόικας. "Έχουμε ανάγκη, αλλά έχουμε και όρια. Και τα όρια της αξιοπρέπειάς μας δεν τα διαπραγματευόμαστε με κανέναν." αναφέρεται στην ανακοίνωση του κ. Πεταλωτή, που εκδόθηκε τα ξημερώματα, και καταλήγει λέγοντας πως μόνη αρμόδια για τη λήψη τέτοιων αποφάσεων είναι η ελληνική κυβέρνηση.

ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ της τρόικα, οι οποίοι άναψαν το πράσινο φως για τη χορήγηση της 4ης δόσεις του δανείου, ζήτησαν επίσης επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων.

"Οι προτάσεις της τρόικας, δεν είναι απλές παρεμβάσεις, αλλά διαταγές και μάλιστα διατυπωμένες με τρόπο αυθάδη" δήλωσε στο ΑΘΗΝΑ 9,84 ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Άκης Γεροντόπουλος.

ΕΝΤΟΕΣ οι αντιδράσεις που προκάλεσαν οι επιταγές της τριμερούς και στον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό και τα κόμματα της Αριστεράς.

Το χρονικό

ΣΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ που παραχώρησαν την Παρασκευή, οι κ.κ. Σ. Ντερούζ (Ε.Ε.), Π. Τόμσεν (ΔΝΤ) και Κλ. Μαζούχ (ΕΚΤ) εκτίμησαν ότι το πρόγραμμα έχει κάνει περαιτέρω πρόοδο σε ό,τι αφορά τους στόχους του. Τόνισαν ότι ενώ καταγράφονται καθυστερήσεις σε κάποιους τομείς, εφαρμόζονται οι δημοσιονομικές και ευρύτερες μεταρρυθμίσεις, που είναι αναγκαίες για να εκπληρώσουν τους μεσοπρόθεσμους στόχους του προγράμματος.

ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΑΝ ωστόσο ότι απαιτείται ακόμα να σχεδιαστούν και να εφαρμοστούν σημαντικές μεταρρυθμίσεις, ώστε να δημιουργηθεί μια κρίσιμη μάζα, αναγκαία να διασφαλίσει τη δημοσιονομική διατηρησιμότητα και την οικονομική ανάκαμψη.

ΟΠΩΣ ΤΟΝΙΣΑΝ η ύφεση κινείται μέχρι σήμερα κοντά σε αυτό που αναμενόταν. Ο πληθωρισμός παραμένει χαμηλός μπροστά στην αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων. Η καθοδική κίνηση του κόστους ανά μονάδα εργασίας θα υποστηρίξει οφέλη στην ανταγωνιστικότητα. Εκτιμούν πάντως ότι είναι ενθαρρυντικό το γεγονός πως οι εξαγωγές πήγαν καλά πρόσφατα, τονίζοντας «συνεχίζουμε να περιμένουμε την οικονομία να σταθεροποιείται στο τέλος του 2011».

ΕΚΑΝΑΝ ΛΟΓΟ για εντυπωσιακή μείωση του ελλείμματος, συμπληρώνοντας ωστόσο πως παραμένουν ακόμα θέματα, που αφορούν την υλοποίηση του προϋπολογισμού, και ειδικότερα στην υστέρηση των εσόδων και στα προβλήματα στον έλεγχο των δαπανών.

ΔΗΛΩΣΑΝ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ πως απαιτούνται ιδιωτικοποιήσεις 50 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 15 δισ. ευρώ θα πρέπει να πραγματοποιηθούν το 2011-2012. Η πλήρης δέσμευση της κυβέρνησης στη δαιδαλώδη διαδικασία των θεσμικών αλλαγών, όχι μόνο η αποφασιστικότητά της να αντισταθεί σε κεκτημένα, θα είναι κρίσιμης σημασίας για την επιτυχία του προγράμματος.

“Δεν τίθεται θέμα για την καταβολή της 4ης δόσης”, επανέλαβε μιλώντας στον ΑΘΗΝΑ 984 ο υφυπουργός οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης. Την ίδια ώρα, καμπανάκι «κινδύνου» από τον εκτελεστικό διευθυντή του ΔΝΤ Παναγιώτη Ρουμελιώτη. Μιλώντας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, τόνισε πως η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται πολύ κοντά στην πτώχευση.

ΔΝΤ ζητεί πωληση κρατικής περιουσίας για μείωση χρέους

ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΠΩΛΗΣΗΣ στοιχείων της κρατικής περιουσίας το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να μειωθεί το ελληνικό δημόσιο χρέος, τάχθηκε ο επικεφαλής της μόνιμης αντιπροσωπείας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Αθήνα Μπομπ Τράα, μιλώντας σε συνέδριο που συνδιοργάνωσαν η Τράπεζα της Ελλάδας και το κέντρο Σπουδών για τη Νοτιο-αναλτική Ευρώπη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

«Η οικονομία της Ελλάδας είναι σαν μια μεγάλη Μερσέντες με μια μεγάλη μηχανή, που όμως πηγαίνει μόνο με 20 μίλια την ώρα επειδή η μηχανή της είναι μπλοκαρισμένη πρέπει να ξεμπλοκάρουμε αυτή τη μηχανή για να μπορέσει να επιταχύνει στα 100 μίλια την ώρα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τράα αναφερόμενος στις αγκυλώσεις της ελληνικής οικονομίας.

ΤΟΝΙΣΕ ΟΤΙ είναι επιτακτική η ανάγκη να απλοποιηθεί το ιδιαίτερα σύνθετο ελληνικό φορολογικό σύστημα και να γίνει πιο διαφανές, έτσι ώστε να μειωθεί η φοροδιαφυγή.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΕ ΔΕ ότι ο κανόνας των πέντε αποχωρήσεων προς μία πρόσληψη στο Δημόσιο και το πάγωμα των μισθών δεν είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμες λύσεις για τη μείωση των κρατικών δαπανών, καθώς δημιουργούν στρεβλώσεις.

Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκάλεσαν οι δηλώσεις των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

"Οι εργαζόμενοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι όλα αυτά που αξιώνει η τρόικα είναι σε πλήρη συνεννόηση με την κυβέρνηση", τονίζεται σε ανακοίνωση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ. Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι "οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα για να αντιμετωπίσουν το μνημόνιο διαρκείας της φτώχειας και της ανεργίας πρέπει να απεγκλωβιστούν οριστικά από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, να ξεπεράσουν τις αυταπάτες και την μοιρολατρία".

"Την πολιτική της τρόικας την εμπνεύστηκε, την εκφράζει και την υλοποιεί η κυβέρνηση" υπογραμμίζει από την πλευρά του ο Συνασπισμός. Ο ΣΥΝ χαρακτηρίζει το νέο στόχο των 50 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις της δημόσιας περιουσίας ως έγκλημα ενάντια σε κάθε προοπτική κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης της χώρας. "Ο δημόσιος πλούτος ανήκει στους εργαζόμενους που θα παλέψουν για την υπεράσπισή του", επισημαίνει περαιτέρω στην ανακοίνωσή του, ο ΣΥΝ.
πηγή: athina984.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου