ΙΣΡΑΗΛ: Aναγνωρίζει την ελληνική ΑΟΖ - Χάρτες για τον νέο αγωγό φυσικού αερίου Κύπρου- Ελλάδας- Ισραήλ

από Reporter
ΧΑΡΤΕΣ ΕΔΩΣΕ  στη δημοσιότητα το Τελ Αβίβ, στους οποίους αναγνωρίζεται ως 100% η ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), η οποία αποτελεί συνέχεια εκείνης της Κύπρου. Η δημοσιοποίηση αυτή γίνεται ενώ ακόμα η ΑΟΖ δεν έχει αναγνωρισθεί ούτε από την Ελλάδα λόγω της
εκκρεμότητας που υπάρχει με τη διαφωνία της χώρας μας με την Τουρκία  για την υφαλοκριπίδα στο Καστελόριζο. Οι χάρτες, σύμφωνα με πληροφορίες, δόθηκαν και στην ελληνική πολιτική ηγεσία, περιγράφοντας την πορεία που θα έχει ο αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου που θα παράγεται στο κοίτασμα Λεβιάθαν από την αμερικανική εταιρεία Νoble Εnergy Ltd στην Ευρώπη μέσω υποθαλάσσιου αγωγού που θα περνά από την Ελλάδα.

Ο ΑΓΩΓΟΣ ΑΥΤΟΣ θα πρέπει να διασχίζει την θαλάσσια περιοχή που σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο αποτελεί μέρος της ελληνικής ΑΟΖ και πιο συγκεκριμένα του τμήματος της ΑΟΖ που η Ελλάδα διαθέτει στην θαλάσσια περιοχή της Αν. Μεσογείου χάρις στην ύπαρξη του Καστελόριζου, της Ρώ και της Μεγίστης.

ΣΤΑ ΤΕΛΗ Απριλίου οι Ισραηλινοί θα γνωρίζουν την ποσότητα του φυσικού αερίου στο κοίτασμα Λεβιάθαν και αν θα μπορούν να εκμεταλλευτούν αυτό το κοίτασμα. Πρακτικά δημιουργείται ένα πολύ ισχυρό ενεργειακό μπλοκ Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, με τις ΗΠΑ να βάζουν την εταιρεία εξόρυξης και εκμετάλλευσης!

ΣΥΖΗΤΗΣΗ για το θέμα είχαν χθες ο Έλληνας πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου με τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Άβιγκτορ Λίμπερμαν.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ της, η κυπριακή Βουλή κύρωσε ομόφωνα, την Πέμπτη, την συμφωνία με το Ισραήλ για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη των δύο χωρών.

Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ, η οποία ήδη έχει κυρωθεί από το ισραηλινό κοινοβούλιο, προβλέπει την αναθεώρηση του τριεθνούς σημείου ανάλογα με τις συμφωνίες, που θα πετύχει το Ισραήλ με το Λίβανο και την Αίγυπτο, οι οποίες δεν επηρεάζουν τις κυπριακές περιοχές. Περιλαμβάνεται επίσης πρόνοια για τη διαδικασία επίλυσης διαφορών, που μπορεί να καταλήξει μέχρι και την επιδιαιτησία.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου