Μαζί με το ΔΝΤ έρχονται και οι "σαράφηδες"

από το Reporter
Η ΚΡΙΣΗ ΦΕΡΝΕΙ στην Αθήνα τους διεθνείς «σαράφηδες». Ξένες εταιρίες που αγοράζουν τα χρυσαφικά και τα ασημικά των «στριμωγμένων» απο την κρίση πολιτών έναντι σχετικά χαμηλών τιμών, τα λιώνουν και τα εμπορεύονται στα διεθνή χρηματιστήρια, φτάνουν πλέον στην Αθήνα προκειμένου να «διευκολύνουν» τους Έλληνες  που
αναζητώντας απεγνωσμένα χρήματα λόγω μείωσης του εισοδήματος τους, ξεπουλάνε τα παλιά ασημικά και χρυσαφικά της οικογένειας τους.

ΗΔΗ ΣΕ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ξενοδοχείο της Αθήνας δυο φορές την εβδομάδα λειτουργεί ένα ανταλλακτήριο ασημιού, ενώ άλλες εταιρίες που αγοράζουν χρυσό νοικιάζουν τώρα καταστήματα για να εξαπλώσουν τη δραστηριότητα τους στο κέντρο της Αθήνας.

ΔΙΕΘΝΩΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ πολλές τέτοιες εταιρίες οι οποίες συνήθως «ακολουθούν το ΔΝΤ». Αυτό δεν είναι σχήμα λόγου, πράγματι αυτές οι εταιρίες ξεκινούν δραστηριότητες σε χώρες που πηγαίνει το ΔΝΤ και επιβάλει πολιτική λιτότητας.

Η ΛΙΤΟΤΗΤΑ φέρνει μείωση των εισοδημάτων και φτώχεια και οι πολίτες αναγκάζονται να πουλήσουν όσο όσο τα κοσμήματα για να συμπληρώσουν το εισόδημα τους. Το «όσο - όσο» σημαίνει 20 με 30% χαμηλότερα απο την διεθνή τιμή του χρυσού σε βάρος, πράγμα που δημιουργεί φυσικά πολύ υψηλά περιθώρια κέρδους για αυτούς τους διεθνείς «σαράφηδες». Οι εταιρίες αυτές παραμένουν στη χώρα που εφαρμόζει το πρόγραμμα του ΔΝΤ για λίγα χρόνια (ένα ή δυο) και φεύγουν όταν θεωρήσουν οτι η κατάσταση «γίνεται επικίνδυνη» αφού οι αντοχές των ταλαιπωρημένων και αγανακτισμένων πολιτών μειώνονται και συχνά επιτίθενται στα καταστήματα τους.

ΟΙ ΕΤΑΙΡΙΕΣ αυτές λειτουργούν εξαιρετικά οργανωμένα, φθάνουν στην πόλη ένα χρόνο μετά την έλευση του ΔΝΤ και αφού η λιτότητα έχει αρχίσει να «δαγκώνει» και φυσικά όταν έχουν κλείσει πολλά καταστήματα και υπάρχει περιθώριο να βρούν φθηνό ενοίκιο στο κέντρο της πόλης.

Αυτή η στιγμή για την Αθήνα, είναι τώρα.

ΝΟΙΚΙΑΖΟΥΝ τα καταστήματα, τοποθετούν τα θησαυροφυλάκια τους και αρχίζει η συναλλαγή. Το μεγαλύτερο κόστος τους αφορά τη φύλαξη των καταστημάτων τους και κάθε δυο ώρες ενα τεθωρακισμένο όχημα μαζεύει τα κοσμήματα που έχει αγοράσει η εταιρία και τα μεταφέρει σε ασφαλείς χώρους. Στη συνέχεια τα κοσμήματα φεύγουν στο εξωτερικό όπου μετατρέπονται σε ράβδους χρυσού και πουλιούνται στις διεθνείς αγορές. Οι εταιρίες αξιολογούν, ζυγίζουν και πληρώνουν μόνο την ποσόστητα χρυσού που υπάρχει στο κόσμημα και όχι τα υπόλοιπα υλικά ή το design, το όνομα του σχεδιαστή και την αισθητική αξία του κοσμήματος.

ΕΚΤΟΣ ΒΕΒΑΙΩΣ αυτών, υπάρχουν και οι online σαράφηδες που είναι εταιρίες που αγοράζουν και πουλάνε χρσυό μέσω διαδικτύου αλλά και οι παραδοσιακοί Έλληνες σαράφηδες που εξαιτίας της κρίσης επανέρχονται σε κέρδη αγοράζοντας και πουλώντας κυρίως χρυσές λίρες αλλά και κοσμήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου