Βουλή: Στο «κόκκινο» για τη δημόσια περιουσία....

ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ της Βουλής μεταφέρθηκε σήμερα η αντιπαράθεση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, μία ημέρα μετά την εξαγγελία του Πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου για νομοθετική πρωτοβουλία περί απαγόρευσης πώλησης δημόσιας γης.

H oμιλία του Γ. Παπακωνσταντίνου

ΜΙΛΩΝΤΑΣ από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι οι εκπρόσωποι της τρόικας υπερέβησαν τα εσκαμμένα στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν την περασμένη Παρασκευή και ξεκαθάρισε ότι αυτού του είδους η διαδικασία δεν θα ξανασυμβεί.

«Ο πρωθυπουργός μίλησε χθες πολύ καθαρά, είπε ότι δεν πουλάμε δημόσια γη», τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, ενώ εξαπέλυσε επίσης δριμεία επίθεση στην Νέα Δημοκρατία, κάνοντας λόγο για αβασταχτη ελαφρότητα και απύθμενο λαϊκισμό. Επικαλέστηκε μάλιστα απόσπασμα ομιλίας του Αντ. Σαμαρά στις 7 Ιουλίου του 2010, σύμφωνα με το οποίο ο πρόεδρος της ΝΔ «έλεγε να κάνουμε τα έσοδα από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας μνημονιακή υποχρεώση». Επίσης, αναφέρθηκε σε άρθρο του Χρύσανθου Λαζαρίδη, στενού συνεργάτη του κ. Σαμαρά, σύμφωνα με το οποίο, όπως ανέφερε, «μπορούν να μπουν για πώληση, δημόσια ακίνητα 90-100 δισ. ευρώ».

«Λέει η ΝΔ τα ίδια με μας; Όχι - γιατί εμείς εξηγήσαμε πολύ καθαρά το τι σκοπεύουμε και τι όχι, στο ζήτημα της αξιοποίησης. Ο πρωθυπουργός εξήγησε πως "δεν πουλάμε δημόσια γη" και πως "εκμεταλλευόμαστε μια μίσθωση 30-40 χρόνια αλλά όχι πώληση". Βεβαίως, αν η Πολιτεία αποκτήσει από έναν πλειστηριασμό, ένα οικόπεδο, αυτό θα μπορεί να το πουλήσει», διευκρίνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΕ επίσης ότι η αποκόμιση 50 δισ. ευρώ από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, δεν είναι μνημονιακός στόχος, γιατί, όπως είπε, ξεπερνά τα όρια του Μνημονίου που τελειώνει το 2013, αλλά γιατί ακόμα και αυτού του είδους οι στόχοι, και μέσα στο πλαίσιο του Μνημονίου, δεν έχουν την ίδια δεσμευτικότητα που έχουν άλλοι στόχοι, όπως ο στόχος της μείωσης του ελλείμματος στα 17 δισ. ευρώ στο τέλος του 2011».

Η ομιλία του Μ. Κεφαλογιάννη

ΕΝΤΟΝΗ ήταν η αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας, Μανώλη Κεφαλογιάννη, ο οποίος κατηγόρησε τον κ. Παπακωνσταντίνου ότι ψεύδεται κατ’ επανάληψη.

ΚΑΛΕΣΕ επίσης τον κ. Παπακωνσταντίνου να διευκρινίσει σε ποιο σημείο της αναφοράς του προέδρου της ΝΔ στο Ζάππειο αναφέρεται η πρόταση να μπει η αξιοποίηση της δημόσιας γης στο μνημόνιο. «Αν δεν απαντήσετε επιβεβαιώνεται γιατί η ΝΔ ζητά να παραιτηθείτε», πρρόσθεσε.

«Πουθενά δεν έθεσε ο κ. Σαμαράς ζήτημα Μνημονίου. Είπε πως τα 50 δισ. ευρώ μπορούν να βρεθούν από εμπορική αξιοποίηση μικρού μέρους ακίνητης περιουσίας και πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν άμεσα, σύγχρονες μορφές προχρηματοδότησης, το λεγόμενο bridge financing, για τη μείωση του χρέους. Αυτό δεν συνιστά ξεπούλημα, σε αντίθεση με τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες στη Νέα Υόρκη», συνέχισε.

Η απάντηση του Γ. Παπακωνσταντίνου

«Εμείς δεν ξεκινάμε κακόπιστα, δεν λέμε πως θέλατε να τα ξεπουλήσετε», ανταπάντησε ο κ. Παπακωνσταντίνου και πρόσθεσε: «Λέμε, όμως, πως κάποιος που λέει πως θα φέρει 50 δισ. από την ακίνητη περιουσία χωρίς να λαμβάνει άλλα μέτρα, καθιστά το μέτρο αυτό, μνημονιακή υποχρέωση».

Η ομιλία του Γ. Καρατζαφέρη

ΕΝ ΤΟ ΜΕΤΑΞΥ, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης απηύθυνε έκκληση στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, να προσέλθει στον διάλογο για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, αναφέροντας πως «δεν μπορούμε να αφήσουμε τον υπουργό Οικονομικών να σηκώσει το βάρος μόνος του».

Ο κ. Καρατζαφέρης συμφώνησε με τον στόχο της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, αλλά και της εκποίησής της. «Βγαίνει και λέει ο πρωθυπουργός, ότι θα βάλουμε όρο και στο Σύνταγμα, πως δεν πωλείται ελληνική γη. Δε καταλαβαίνω τι είναι αυτό. Να θυμίσω πόσα συμβόλαια έχουν γίνει από πλευράς ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πόση δημόσια περιουσία έχει εκχωρηθεί;», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Η Ελλάδα θα πρέπει να πει τι δεν πωλείται», συνέχισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, «δεν πωλείται αρχαίος τόπος, η παραμεθόριος κ.λπ., όλα τα άλλα πωλούνται αν πρόκειται να ξεχρεώσουμε, εάν πρόκειται να σωθεί η πατρίδα».

ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΣΕ ακόμη ότι πρέπει «να καταλάβουν όλοι πως βρισκόμαστε σε πόλεμο». «Αν είχαμε έναν πραγματικό πόλεμο με την Τουρκία», συμπλήρωσε, «δεν θα πωλούσαμε ένα ακίνητο για να πάρουμε εκείνη τη στιγμή δύο άρματα για να πολεμήσουμε τον εχθρό;». «Θα βάλουμε, όμως, μία προτεραιότητα: Δεν πωλείται η Ακρόπολις, δεν πωλείται ο Λευκός Πύργος. Όλα τα άλλα, γιατί δεν πωλούνται; Φτάσατε την Ελλάδα εκεί, αλλά η χώρα είναι αναγκασμένη να επιβιώσει», κατέληξε ο κ. Καρατζαφέρης.

Η ομιλία του Α. Τσίπρα

ΣΤΟ ΘΕΜΑ παρενέβη αργότερα και ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, καταθέτοντας δημοσίευμα της εφημερίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με το οποίο, ο στόχος της είσπραξης εσόδων «από την πώληση περιουσιακών στοιχείων ακίνητης περιουσίας και χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων, που θα χρησιμοποιηθούν για την εξόφληση χρέους και φυσικά δεν θα μειώσουν την προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης».

ΚΑΘΩΣ η σχετική αναφορά υπαγόταν σε κεφάλαιο που αφορούσε την «Καλύτερη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου με σκοπό την αύξηση σε 7 δισ. ευρώ την περίοδο 2011-2013», ο κ. Τσίπρας παρατήρησε πως «αργότερα, αυξήθηκαν οι απαιτήσεις». Συνέδεσε εξάλλου τις αποφάσεις του Ecofin με τις αναγγελίες περί αποκόμισης 50 δισ. από «αξιοποίηση» της δημόσιας περιουσίας, για να καταγγείλει την κυβέρνηση πως «καμώνεται πως τσακώνεται με την τρόικα, για πράγματα όμως, που είχε συζητήσει μαζί τους, είναι συναποφασίσει και υπογράψει».

«Σας ακούω να μιλάτε για εκποίηση και ξεπούλημα. Φοβούμαι πως ακόμα και αυτό που καταθέσατε, μιλά για αξιοποίηση για καλύτερη διαχείριση» απάντησε ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης και κάλεσε τον κ. Τσίπρα να πάρει θέση για το αν διαφωνεί ή όχι με την αξιοποίηση.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ μάλιστα πως αν η κυβέρνηση ακολουθούσε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, με τη στάση πληρωμών που πρότειναν πολλά απ’ τα στελέχη του, η χώρα θα είχε οδηγηθεί στο χάος και την αναρχία.

ΕΞΑΛΛΟΥ, ο κ. Παπακωνσταντίνου απηύθυνε πρόσκληση προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης, να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την καλύτερη αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου, «για να δούμε ποιος ενδιαφέρεται γι’ αυτήν, και με τι όρους - και ποιος όχι».

Η ομιλία του Φ. Κουβέλη

ΑΠΟ ΤΗΝ πλευρά του ο ανεξάρτητος βουλευτής και πρόεδρος της «Δημοκρατικής Αριστεράς», Φώτης Κουβέλης, απευθυνόμενος προς τον κ. Παπακωνσταντίνου, τον κάλεσε να ενημερώνει τις πολιτικές δυνάμεις για τα όσα συζητά, διαπραγματεύεται και εντέλλεται από την τρόικα.

«Και δεν θα έπρεπε να υπάρχει αυτή η ιταμή συμπεριφορά των εκπροσώπων της τρόικας, για να μας απευθύνετε επιστολή, προκειμένου να συναντηθούν εκπρόσωποι των κομμάτων μ’ εσάς, για να πληροφορηθούν το τι ακριβώς συμβαίνει», πρόσθεσε.

Ο κ. Κουβέλης διευκρίνισε πως θα ανταποκριθεί στην πρόσκληση του κ. Παπακωνσταντίνου για διάλογο, «προκειμένου να εκφράσουμε την αντίθεσή μας προς τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζετε τα μεγάλα και σημαντικά προβλήματα της χώρας μας, με μία κοινωνία τεμαχισμένη».

«Πήρατε μια απαράδεκτη εξουσιοδότηση από τη Βουλή των Ελλήνων, να διαπραγματεύεστε και να προχωράτε και σε αναθεωρήσεις του Μνημονίου. Έχετε όμως την υποχρέωση να ενημερώνετε τη Βουλή, του ελληνικού λαού, ανεξάρτητα από την απαράδεκτη εξουσιοδότηση που πήρατε να χειρίζεστε εν λευκώ την εξέλιξη των πραγμάτων για τη χώρα μας και υπό το καθεστώς της επιτήρησης», τόνισε ο κ. Κουβέλης απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομικών.

Γ. Πεταλωτής: Κλείνουμε κάθε παράθυρο για πώληση δημόσιας γης

«Κλείνουμε κάθε παράθυρο για πώληση δημόσιας γης και στο νομοσχέδιο που θα έρθει σύντομα θα είμαστε απόλυτοι», ξεκαθάρισε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κ. Πεταλωτής επισήμανε ότι ο Πρωθυπουργός έθεσε ξεκάθαρα το πλαίσιο στο οποίο κινείται η κυβέρνηση στο θέμα της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, ενώ επιτέθηκε στη ΝΔ για τη στάση της απέναντι στη νομοθετική αυτή πρωτοβουλία.

«Δεν πουλάμε γη κι αυτό το κατοχυρώνουμε, για πρώτη φορά από καταβολής ελληνικού κράτους, με συγκεκριμένο νόμο που απαγορεύει την πώληση, τη μεταβίβαση και την ανταλλαγή», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση προστατεύει την περιουσία του ελληνικού λαού «από νέα Βατοπέδια».

«Είναι η δική μας απάντηση σε εύκολα σενάρια, που ακούγονται από ευρύ κομματικό φάσμα και γενικότερα από ανεύθυνες φωνές, που μόνο στόχο έχουν τον αποπροσανατολισμό των πολιτών», πρόσθεσε.

Ο κ. Πεταλωτής κατηγόρησε τη ΝΔ ΠΩς χαρακτήρισε εύκολα τη πρωτοβουλία της κυβέρνησης ως επικοινωνιακό τρυκ, «κρίνοντας, για άλλη μια φορά, εξ ιδίων τα αλλότρια και σκεπτόμενη τον τρόπο που οι ίδιοι πολιτεύτηκαν, με χαριστική αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας».

«Κάθε φορά (η ΝΔ) ανακαλύπτει υποτίθεται από κείμενα συνόδων και μνημόνια, διάφορα ζητήματα, ότι δήθεν στο μνημόνιο προβλέπεται η κατάσχεση της δημόσιας περιουσίας γενικά και αόριστα», επισήμανε και υποστήριξε πως το κάνει αυτό αποκρύπτοντας παράλληλα ότι το μνημόνιο είναι δέσμευση προς τους πιστωτές μας και ότι συνεπώς θα έπρεπε να υπάρχουν κάποιες εγγυήσεις.

«Είναι γνωστόν ότι πάσχουν από πολιτικό αναλφαβητισμό, αλλά τουλάχιστον θα πρέπει να μάθουν να διαβάζουν, όταν πρόκειται για νόμους του κράτους, που αφορούν σε σημαντικά ζητήματα», τόνισε και υποστήριξε ότι «αυτά που λένε είναι ψευδή, καθώς το δίκαιο αναγκαστικής κατάσχεσης προφυλάσσει τη δημόσια γη και τα κοινόχρηστα αγαθά».

Ο κ. Πεταλωτής κάλεσε το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να σταματήσει τον εκφοβισμό των πολιτών και τη δημιουργία κλίματος, που ούτε βοηθά τη χώρα, ούτε την ΝΔ να βγει από τα αδιέξοδά της.

ΕΡΩΤΗΘΕΙΣ σχετικά με την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας ανέφερε ότι οι μισθώσεις είναι ένας τρόπος αξιοποίησης και πως «οι μακροχρόνιες συμβάσεις είναι νόμιμες, αλλά και πολλές φορές απαραίτητες», υπογραμμίζοντας ότι «φυσικά για μισθώσεις 99 χρόνων δεν έχει μιλήσει κανείς», ότι «είναι σενάριο που δεν πρόκειται να δεχτούμε ποτέ» και πως «είναι απορριπτέες εξαρχής».

ΕΠΙΠΛΕΟΝ, διευκρίνισε ότι είναι άλλο οι μισθώσεις και άλλο η πώληση γης και πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, ότι όπου χρειάζεται να υπάρχει ευελιξία θα υπάρχει, «αλλά κλείνει κάθε παράθυρο για πώληση δημόσιας γης».

ΤΕΛΟΣ, για το εάν θα σταματήσει η τρόικα να δίνει συνεντεύξεις Τύπου, υπογράμμισε ότι τέτοιου είδους συνεντεύξεις, με τέτοιου είδους παρεμβάσεις στα εσωτερικά της χώρας, δεν θα ξαναγίνουν και συμπλήρωσε ότι θα πρέπει όλοι να αναλογιστούμε τις ευθύνες μας, ώστε να μην ηρωοποιούμε τους εκπροσώπους της τρόικας, ζητώντας τους συνεντεύξεις ή προσπαθώντας να τους προβάλουμε ως κυρίαρχους ενός παιχνιδιού, που σαφώς δεν είναι.

Ηλ. Μόσιαλος: Το 40% της δημόσιας περιουσίας έχει καταπατηθεί

ΣΤΟ θέμα αναφέρθηκε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του ΙΣΤΑΜΕ, Ηλίας Μόσιαλος ο οποίος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα FM» υποστήριξε ότι ο στόχος των 50 δισ. μπορεί να επιτευχθεί, αλλά όχι μόνον από την αξιοποίηση της περιουσίας.

«Αφορά σε ένα συνολικό πρόγραμμα που μπορεί να έχει η κυβέρνηση, ένα πρόγραμμα αξιοποίησης των συνολικών διαθεσίμων του Δημοσίου και δεν είναι μόνο η δημόσια ακίνητη περιουσία. Η καλύτερη διαχείριση που μπορεί να γίνει είναι μέσω επενδυτικών προγραμμάτων ή μέσω αποκρατικοποιήσεων, οι οποίες έχουν εξαγγελθεί από την κυβέρνηση από το Δεκέμβριο του 2010. Δεν είναι μόνο οι επενδύσεις σε επίπεδο ακίνητης περιουσίας», εξήγησε.

ΣΗΜΕΙΩΣΕ επίσης ότι αυτή τη στιγμή η ακίνητη περιουσία έχει εκτιμηθεί σε ένα ύψος 270 με 300 δισ. ευρώ, αλλά όπως είπε, δεν μπορεί να αξιοποιηθεί όλη αυτή τη στιγμή, καθώς όπως προκύπτει από μελέτη του ΙΣΤΑΜΕ ένα 40% έχει καταπατηθεί.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ απέρριψε τις αιτιάσεις ότι το ΙΣΤΑΜΕ προτείνει σε μελέτη του την πώληση βραχονησίδων, κατηγορώντας τη ΝΔ για «πολιτικό αναλφαβητισμό». «Δεν διαβάζουν οι άνθρωποι. Διότι αν διαβάσουν τη μελέτη, θα διαπιστώσουν ότι δεν υπάρχει τίποτε περί εκχώρησης ή πώλησης νησιών. Κατασκευάστηκε η είδηση. Κατανοώ τη δυσχερή τους θέση και ιδιαίτερα του εκπροσώπου της ΝΔ, γιατί δεν μπορεί να παράγει ειδήσεις, να παράγει γεγονότα», σχολίασε.

Γ. Μιχελάκης: Απόπειρα εμπαιγμού

ΝΩΡΙΤΕΡΑ, αναφερόμενος στη νομοθετική πρωτοβουλία για το θέμα της πώλησης δημόσιας περιουσίας κατά την ενημέρωση πολιτικών συντακτών, ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γ. Μιχελάκης χαρακτήρισε για μία ακόμη φορά την εξαγγελία του Πρωθυπουργού «απόπειρα εμπαιγμού», καθώς, όπως είπε στη δανειακή σύμβαση που έχει υπογράψει η κυβέρνηση δίνεται το δικαίωμα στους δανειστές μας να προχωρήσουν μόνοι τους σε εκποίηση περιουσίας του δημοσίου.

ΚΛΗΘΕΙΣ να σχολιάσει άρθρο του συμβούλου του Αντώνη Σαμαρά, Χρύσανθου Λαζαρίδη, όπου γινόταν αναφορά για πώληση περιουσίας του δημοσίου, ο κ. Μιχελάκης επισήμανε ότι οι θέσεις του κ. Λαζαρίδη διαστρεβλώθηκαν. Διευκρίνισε επίσης ότι ο σύμβουλος του προέδρου της ΝΔ έκανε λόγο για αποτίμηση της ακίνητης περιουσίας έτσι ώστε να μπορέσει να αξιοποιηθεί, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ανακίνησε το όλο θέμα σε μια προσπάθεια να συγκαλύψει παλαιότερες δηλώσεις του Πρωθυπουργου.

«Καταλαβαίνουμε το άγχος τους. Ολη αυτή η προσπάθεια έγινε για να καλυφθεί η αποκάλυψη ότι ο Γιώργος Παπανδρέου, στην Αμερική, είχε κάνει λόγο για απευθείας πώληση δημόσιας περιουσίας», τόνισε.

Αλ. Παπαρήγα: Ο λαός δεν πρέπει να χάνει χρόνο

«Ο λαός δεν πρέπει να χάνει καθόλου χρόνο και να ψάχνει να βρει τις διαφορές ανάμεσα στην πώληση και το ξεπούλημα, στην εκποίηση και την αξιοποίηση, στα ελλείμματα και το χρέος», σχολίασε η Αλέκα Παπαρήγα με αφορμή την πολιτική αντιπαράθεση για τη δημόσια περιουσία.

«Ήρθε η ώρα να κάνει το δικό του χρέος: Χειραφετημένος από την κυρίαρχη πολιτική να κατευθύνει τις προσπάθειές του στη πάλη για την ανατροπή του συσχετισμού των δυνάμεων, για την νίκη στο επίπεδο της εξουσίας. Εργατική λαϊκή εξουσία πρέπει να είναι ο στόχος του λαού», πρόσθεσε. Καταλήγοντας, η γ.γ. του ΚΚΕ υποστήριξε ότι «μόνο με ένα τέτοιο στόχο μπορεί να δυσκολέψει το να γίνουν τα πράγματα ακόμα χειρότερα».

ΣΥΝ: Συναντίληψη ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

BΟΛΕΣ τόσο κατά της ΝΔ όσο και κατά του ΠΑΣΟΚ εξαπολύει το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού υποστηρίζοντας πως ανάμεσα στα δύο κόμματα υπάρχει συναντίληψη για την οικονομία.

«Η οριακή κατάσταση της οικονομίας και της κοινωνίας, όπως αποτυπώνεται από τη δραματική μείωση των εισοδημάτων των εργαζομένων, την αλματώδη αύξηση της ανεργίας και την καταβαράθρωση του ΑΕΠ απαιτούν την ολική ανατροπή των εφαρμοζόμενων πολιτικών» προσθέτει και υπογραμμίζει την ανάγκη ανάπτυξης «την ελπίδα και αποτελούν την αναγκαία προϋπόθεση για την ανάπτυξη ενός πλατιού κοινωνικού μετώπου ενάντια στο μνημόνιο και στην κυβέρνηση».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου