Financial Times: Η γερμανική βουλή θα απαγορεύσει την επαναγορά ομολόγων

ΨΗΦΙΣΜΑ προωθεί η γερμανική Κυβέρνηση, με το οποίο θα αποκλείεται η δυνατότητα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού... Σταθερότητας (European Stability Mechanism) - που πρόκειται να διαδεχθεί από το 2013 το σημερινό Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (European Financial Stability Facility) ...
- να αγοράζει κρατικά ομόλογα ή να χορηγεί δάνεια σε χώρες με προβλήματα χρέους για να επαναγοράσουν τα ομόλογά τους από τη δευτερογενή αγορά, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

ΣΥΜΦΩΝΑ με το δημοσίευμα, το ψήφισμα φαίνεται βέβαιο ότι θα τεθεί για έγκριση από τη Bundestag (γερμανική βουλή) στις 17 Μαρτίου, μία εβδομάδα πριν από τη σημαντική σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, όπου πρέπει να συμφωνηθεί από τους Ευρωπαίους ηγέτες το συνολικό πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση μελλοντικών κρίσεων στην Ευρωζώνη.

ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ θα θέτει τους όρους, με τους οποίους η Bundestag θα είναι διατεθειμένη να εγκρίνει τις αλλαγές στη Συνθήκη της ΕΕ, ώστε να ιδρυθεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας.

ΑΝ ΚΑΙ ΟΙ προτάσεις του ψηφίσματος δεν αφορούν άμεσα στη λειτουργία του ΕΤΧΣ, το δημοσίευμα σημειώνει ότι η Γερμανία είναι πιθανό να επιμείνει να εφαρμοστούν και σε αυτό οι περιορισμοί που θα ισχύσουν για τον ΕΜΣ.

Η ΑΠΟΡΡΙΨΗ της δυνατότητας του ΕΜΣ να αγοράζει κρατικά ομόλογα από την πρωτογενή ή δευτερογενή αγορά, προσθέτει το δημοσίευμα, θα θέσει τη γερμανική Κυβέρνηση σε δυνητική τροχιά σύγκρουσης με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και άλλες χώρες της Ευρωζώνης, οι οποίες τάσσονται υπέρ της μεγαλύτερης ευελιξίας των ευρωπαϊκών μηχανισμών διάσωσης.

ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ, αναφέρει η εφημερίδα, θα χρησιμοποιηθεί για να ενισχυθεί η σκληρή διαπραγματευτική θέση της γερμανικής κυβέρνησης στη σύνοδο κορυφής, θέτοντας αυστηρές «κόκκινες γραμμές» και στέλνοντας σαφές σήμα στις άλλες χώρες-μέλη για τους όρους, με τους οποίους η Γερμανία θα παρέχει οικονομική στήριξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου