Wolfgang Schäuble: Αποστάσεις από επαναγορά χρέους και μείωση επιτοκίων ...

ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ των θεμάτων που αφορούν στη βοήθεια και τη στήριξη της ΕΕ προς την Ελλάδα και την ασπίδα προστασίας του ευρώ ενόψει των κρίσιμων Συμβουλίων της ΕΕ συζητήθηκε στη συνάντηση που είχε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωσταντίνου με το Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο.

Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ πλευρά φέρεται να κρατά τα χαρτιά της κλειστά σε επί μέρους πτυχές της διαπραγμάτευσης μέχρις ότου διαμορφωθεί λύση για το σύνολο του "πακέτου", στο οποίο εντάσσονται τόσο ο μηχανισμός στήριξης, προσωρινός και μόνιμος από το 2013, όσο και η γαλλογερμανική επιδίωξη για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες από ελληνική κυβερνητική πηγή, πρόκειται για μία "ανοιχτή" διαπραγμάτευση στην οποία γίνονται βήματα μπροστά με τις τελικές αποφάσεις να παραπέμπονται στο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ (25-26 Μαρτίου 2011).

Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ πλευρά φέρεται να δείχνει πλήρη κατανόηση για τις προσπάθειες που καταβάλει η Ελλάδα. Ωστόσο, η μεγαλύτερη δυστοκία που υπάρχει στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης είναι στα ζητήματα της επαναγοράς του χρέους και του καθορισμού του ύψους των επιτοκίων.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ εσωτερικοπολιτικός παράγοντας για τη γερμανική πλευρά είναι η υπέρβαση των ενστάσεων που προβάλλονται από το κόμμα των Φιλελευθέρων μέσα στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Η τελική πρόταση της κυβέρνησης Μέρκελ θα πρέπει να έχει διασφαλισμένη την κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεδομένου ότι θα κληθεί να δώσει την έγκρισή της και η ομοσπονδιακή βουλή (Μπούντεσταγκ).
πηγή: MarketBeast

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου