Πέρασαν στις Βρυξέλλες οι γερμανικές βελτιώσεις

ΟΙ ΗΓΕΤΕΣ των χωρών-μελών της ΕΕ συμφώνησαν τελικά στην σύνοδο κορυφής σε ένα περιεκτικό πακέτο για την προστασία του ευρώ από ενδεχόμενες μελλοντικές κρίσεις.
Οι «27» κατέληξαν σε ένα τελικό σχέδιο για τον μόνιμο μηχανισμό διάσωσης, στην προς το αυστηρότερο διαμόρφωση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και στο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας (Σύμφωνο για το Ευρώ), που προώθησε με επιμονή το Βερολίνο.

Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ κατάφερε τελικά να γίνει αποδεκτό το αίτημά της για τον «επιμερισμό» της συνεισφοράς της στο μόνιμο μηχανισμό στήριξης (ESM). Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποδέχθηκε τη γερμανική πρόταση να μοιραστεί το ποσό που της αναλογεί στον μηχανισμό διάσωσης σε πέντε ετήσιες δόσεις που θα αρχίσει να καταβάλει από τον Ιούλιο του 2013.

ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΕΤΑΙ ότι το νέος μηχανισμός που το 2013 θα διαδεχθεί το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) θα διαθέτει 700 δισεκατομμύρια ευρώ. Από αυτά 620 δισεκατομμύρια θα έχουν τη μορφή εγγυήσεων και τα υπόλοιπα 80 δισεκατομμύρια θα είναι καταβεβλημένα κεφάλαια. Το μερίδιο της Γερμανίας σε αυτό είναι 22 δισεκατομμύρια ευρώ. Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε την καταβολή του 50% του ποσού εφάπαξ το 2013 και τα υπόλοιπα σε τρεις ετήσιες δόσεις. Η Γερμανία ήθελε να μοιραστεί το ποσό αυτό σε ισόποσες μικρότερες δόσεις και το πέτυχε. Έτσι από το 2013 θα πρέπει το Βερολίνο να καταβάλει κάθε χρόνο και μέχρι το 2017 4,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Άλλες έξι χώρες συμμετέχουν στο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας


Ο Χέρμαν βαν Ρομπέι
 ενημερώνει για τα αποτελέσματα
 της πρώτης ημέρας

Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ διεκδίκησε με επιμονή τον επιμερισμό της συνεισφοράς της στον ESM, καθώς ήθελε να αποφύγει την αύξηση των δανειακών της αναγκών το εκλογικό έτος 2013, κάτι που θα καθιστούσε αδύνατες τις φορολογικές ελαφρύνσεις που η κεντροδεξιά κυβέρνηση έχει υποσχεθεί στους ψηφοφόρους. Διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι η αλλαγή αυτή δεν θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην δανειοληπτική φερεγγυότητα του μηχανισμού.

ΣΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩ θα συμμετέχουν, πέραν των 17 χωρών της ευρωζώνης, και έξι ακόμη χώρες της ΕΕ. Πρόκειται για τη Δανία, την Πολωνία, την Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Λιθουανία και τη Λετονία. Αργότερα θα ενταχθεί στο σύμφωνο και η Τσεχία. Εκτός συμφώνου μένουν πλέον μόνο η Βρετανία, η Σουηδία και η Ουγγαρία.
πηγή: DW

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου