ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΚΟΓΚΡΕΣΟ: «Θα έπρεπε πρώτα να μας ρωτήσει»

ΜΕΓΑΛΗ ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ επικρατεί στο αμερικανικό Κογκρέσο για την απόφαση του Μπάρακ Ομπάμα να συμμετάσχει στον πόλεμο εναντίον της Λιβύης. Του επιρρίπτουν πως δεν ρώτησε, ούτε ενημέρωσε προηγουμένως το Κογκρέσο.
 Ο Δημοκρατικός βουλευτής Ντένις Κούτσινιτς είναι οργισμένος με τον πολιτικό του φίλο αλλά και πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα.
Πιστεύει πως ο Μπάρακ Ομπάμα έκανε μεγάλο λάθος, όταν έδωσε το πράσινο φως στους Αμερικανούς στρατιώτες να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις εναντίον της Λιβύης:
«Ο πρόεδρος θα έπρεπε πρώτα να μας ρωτήσει. Αυτή είναι η θέση μου».
Ο Κούτσινιτς δεν είναι μόνος του. Και ο Γερουσιαστής Ντικ Λούγκαρ από τους Ρεπουμπλικάνους αλλά και ο ομοϊδεάτης του Τζιμ Γουέμπ από τους Δημοκρατικούς πιστεύουν πως ο Μπάρακ Ομπάμα ξεπέρασε το όριο της δικαιοδοσίας του και έπραξε κατά τρόπο αντισυνταγματικό:

«Εάν θέλει να βάλει κατά της Λιβύης δεν μπορεί να το κάνει μόνος του. Δεν είναι βασιλιάς, αλλά πρόεδρος και θα πρέπει να σέβεται το Σύνταγμα. Αυτό δεν του δίνει την άδεια να διατάσσει μονομερείς επιθέσεις εναντίον άλλων κρατών – για το λόγο αυτό αρμόδιο είναι το Κογκρέσο».

Υπάρχει και η άλλη άποψη…

ΣΥΜΦΩΝΑ με το αμερικανικό σύνταγμα, μια πολεμική εμπλοκή της χώρας προϋποθέτει τη συναίνεση του Κογκρέσου. Αντίθετη άποψη πάντως έχει η εφημερίδα Washington Post. Έστω και αν ο Ομπάμα συμβουλεύθηκε την περασμένη εβδομάδα μόνον κάποιους βουλευτές, έπραξε εντούτοις σωστά. Κατά τη γνώμη της εφημερίδας υπάρχουν μια σειρά από στρατιωτικές επιχειρήσεις που δεν απαιτούν προηγούμενη συναίνεση του Κογκρέσου, όπως για παράδειγμα, εάν οι επιχειρήσεις αυτές διαρκούν πάρα πολύ λίγο. Σε τέτοιες περιπτώσεις οι μακρές συζητήσεις και διαβουλεύσεις θα είχαν κάθε άλλο παρά εποικοδομητικό χαρακτήρα, σημειώνει η εφημερίδα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επικαλέστηκε το ψήφισμα των ΗΕ για να προχωρήσει στις επιχειρήσεις:
«Η στρατιωτική μας επέμβαση στηρίζεται στο ψήφισμα 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, το οποίο μιλά ευθέως για τη συνδρομή ανθρωπιστικής βοήθειας».

ΠΑΡΟΛΑ ΑΥΤΑ πολλοί βουλευτές του Κογκρέσου δεν φαίνεται να πείθονται και θέτουν μια σειρά από ερωτήματα, όπως για παράδειγμα πόσο θα κοστίσει η αποστολή και ποιο θα είναι το εύρος της;

Πολλοί μιλούν για επικοινωνιακά προβλήματα μεταξύ Λευκού Οίκου και Κογκρέσου. Και μάλλον δεν έχουν άδικο. Πρέπει να εξηγήσει ακόμα πολλά ο Αμερικανός πρόεδρος για να καταφέρει να πείσει.
πηγή: DW

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου