Εκτός νατοϊκής διοίκησης τα γερμανικά πολεμικά πλοία στην Μεσόγειο...

Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ αποσύρει τις ναυτικές της δυνάμεις στη Μεσόγειο από τη νατοϊκή διοίκηση. Μετά το «όχι» του στις στρατιωτικές επιχειρήσεις, το Βερολίνο αποσύρει τα πολεμικά του πλοία από τις νατοϊκές επιχειρήσεις στη Μεσόγειο.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Άμυνας, η Γερμανία επανέθεσε υπό εθνική διοίκηση δύο φρεγάτες και
δύο άλλα πολεμικά σκάφη με περισσότερους από 550 άνδρες που δραστηριοποιούνται στη Μεσόγειο. Η απόφαση αυτή είναι συνέπεια της δραστηριοποίησης του ΝΑΤΟ για την υλοποίηση της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας που προβλέπει εμπάργκο όπλων σε βάρος της Λιβύης. Η Γερμανία απορρίπτει άμεση συμμετοχή της σε αυτές και όπως τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας: «Επειδή το εμπάργκο όπλων έχει και μια εκτελεστική, συνιστώσα η οποία θα πρέπει εν ανάγκη να εφαρμοσθεί ακόμη και με τη χρήση βίας, η Γερμανία έχει επισημάνει ότι δεν θα συμμετάσχει σε καμία από αυτές τις δράσεις. Παραμένει ωστόσο ακόμη ασαφές εάν τώρα τα γερμανικά πλοία θα εγκαταλείψουν την Μεσόγειο.

Κριτική Νάουμαν στους κυβερνητικούς χειρισμούς
Ο πρώην επικεφαλής των
γερμανικών ενόπλων
δυνάμεων Κλάους Νάουμαν

ΣΚΛΗΡΗ ΚΡΙΤΙΚΗ δέχεται η Γερμανία για την στάση της στο ζήτημα της Λιβύης από τον πρώην γενικό επιθεωρητή των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων Κλάους Νάουμαν.

Ο γερμανός στρατηγός εμφανίζεται «απογοητευμένος από τους αδέξιους κυβερνητικούς χειρισμούς» του θέματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, όπου ως γνωστόν το Βερολίνο δεν υπερψήφισε το ψήφισμα 1973.

Σε συνέντευξή του προς την Stuttgarter Zeitung ο κ. Νάουμαν τονίζει: «Θεωρώ ότι πρόκειται για ένα ασύλληπτο λάθος το γεγονός ότι για πρώτη φορά ερχόμαστε σε σύγκρουση με τους Αμερικανούς σε μια περίοδο κατά την οποία στην Ουάσιγκτον επανεξετάζεται το ζήτημα της συνέχισης της αμερικανικής δραστηριοποίησης για την προστασία της Ευρώπης».

Ο εν αποστρατεία στρατηγός του ΝΑΤΟ επιρρίπτει στην κυβέρνηση Μέρκελ ότι τρέχει πίσω από τις εξελίξεις, πως εναντιώθηκε στην Ευρώπη και ότι εκχώρησε στους Γάλλους ηγεμονικό ρόλο στο πεδίο των στρατιωτικών επιχειρήσεων, κάτι που μέχρι πρόσφατα απέτρεπε η γερμανική εξωτερική πολιτική.

Μετά το υπουργικό συμβούλιο ήλθε η σειρά του γερμανικού κοινοβουλίου να συζητήσει σε πρώτη ανάγνωση την συμμετοχή του γερμανικού στρατού στις πτήσεις των ιπτάμενων ραντάρ Awacs που ελέγχουν τον εναέριο χώρο του Αφγανιστάν. Με την διάθεση 300 γερμανών στρατιωτών στις επιχειρήσεις των Awacs, θα απελευθερωθούν συμμαχικές δυνάμεις που θα διοχετευθούν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της Λιβύης.
πηγή: DW

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου