Eθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ: αρχή του τέλους Παπανδρέου...


Βαρύ κλίμα επικράτησε χθες στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.
Ο πρωθυπουργός βρέθηκε ενώπιον ενός ακροατηρίου το οποίο έδειξε σαφώς τη δυσφορία του.
Συνάντησε χλιαρή υποδοχή κατά την είσοδο του στο χώρο όπου διεξάγεται το συμβούλιο και κατά την ομιλία του ελάχιστα άτομα τον χειροκροτούσαν.

Η στάση αυτή του Εθνικού Συμβουλίου σηματοδοτεί την έναρξη της αντίστροφης μέτρησης για την εποχή «Γιώργου.Α.Παπανδρέου» στο ΠΑΣΟΚ ( Κάτω υπό αυτές τις συνθήκες μόνο τυχαία δεν ήταν η …δημόσια κόντρα Βενιζέλου – Ραγκούση!).

Μάλιστα με κείμενο που κατέθεσαν μέλη του Εθνικού Συμβουλίου ζητούν ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής και Συνέδριο σύμφωνα με τις προβλέψεις του καταστατικού, με έντονη πολιτική διαδικασία και με μέγεθος συνεδρίου κόμματος που θέλει να διαβουλευτεί και όχι να χειροκροτήσει.

Το κείμενο είναι κόλαφος για την πολιτική του κ. Παπανδρέου αφού αναφέρει μεταξύ άλλων ότι : «η πολιτική που εφαρμόζεται στη χώρα μας, η πολιτική των διαδοχικών μνημονίων δεν αποτελεί μέρος της λύσης αλλά κομβικό τμήμα του προβλήματος και της κρίσης της χώρας.

Η πολιτική αυτή, που επεβλήθη ως μονόδρομος δε μας βγάζει από την κρίση αλλά μας βυθίζει ακόμα περισσότερο.

Έχει ένα μονοδιάστατο χαρακτηριστικό, αυτό της δημοσιονομικής προσαρμογής, ενώ η χώρα χρειάζεται ένα πολιτικό σχέδιο για την ανασυγκρότηση της παραγωγικής και αναπτυξιακής διαδικασίας (…)

Συνολικά δε, η εφαρμοζόμενη πολιτική έχει δύο βασικά χαρακτηριστικά: πρώτον δεν διαθέτει την απαιτούμενη δημοκρατική νομιμοποίηση.

Δεύτερον είναι μη βιώσιμη, αδιέξοδη ακόμα και στο δημοσιονομικό πλαίσιο(…)

Επιπλέον, εμφανίζεται δημοκρατικό έλλειμμα σε όλη την αλυσίδα λήψης αποφάσεων, ακόμα και σε σχέση με τη Βουλή ή και στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Είναι προφανές ότι το κέντρο λήψης αποφάσεων έχει μετατοπιστεί πέρα από τους δημοκρατικά ελεγχόμενους θεσμούς της χώρας μας(…)

Βυθίζει τη χώρα σε πρωτοφανή ύφεση. Μέσα από την ύφεση αυτή διαλύεται ο εναπομείνας παραγωγικός ιστός, για τον οποίο δεν υπάρχει κανένα σχέδιο ανασυγκρότησης.

Το μεγαλύτερο τμήμα των εργαζομένων, των ελευθέρων επαγγελματιών και των μικρομεσαίων επιχειρηματιών βιώνουν δραματική υποβάθμιση του βιοτικού τους επιπέδου.

Το εξειδικευμένο και νέο προσωπικό της χώρας ωθείται στη μετανάστευση. Οι κοινωνικές ανισότητες διευρύνονται διαρκώς, ενώ η ανεργία και η νέα φτώχεια δυναμιτίζουν την κοινωνική συνοχή.

Τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα καταργούνται, οι εργαζόμενοι ρίχνονται βορά στην εργοδοτική αυθαιρεσία και οι αμοιβές υφίστανται απανωτές μειώσεις, σε ένα αδιέξοδο δρόμο «βαλκανιοποίησης» του εργατικού κόστους(…)

Η εκτεταμένη φοροδιαφυγή συνεχίζεται (…)

Συνολικά, τόσο η έως σήμερα εφαρμοσμένη πολιτική στην Ελλάδα, όσο και αυτή που έρχεται μέσα από τα νέα μνημόνια αλλά και το σύμφωνο ανταγωνιστικότητας συνιστά μία αποτυχημένη πολιτική με βασικές συνέπειες τη φτώχεια, την ανεργία, την ύφεση, την επίταση της παραγωγικής καχεξίας, τη διάλυση του κοινωνικού ιστού και των κοινωνικών κατακτήσεων ενός αιώνα, την απώλεια εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας, ενώ ταυτόχρονα δεν αντιμετωπίζουν το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας.

Το χρέος διευρύνεται, μαζί με την εξάρτηση της χώρας. Το σπιράλ ύφεσης- ελλειμμάτων- χρέους είναι εδώ, εξαιτίας αυτής της πολιτικής.

Για όλους τους παραπάνω λόγους η πολιτική αυτή δε χρειάζεται απλά κάποιες επιμέρους βελτιώσεις. Πρέπει να ανατραπεί άμεσα προς την κατεύθυνση ενός εναλλακτικού σχεδίου διεξόδου από την κρίση(…)

Άμεση έξοδος από την πολιτική του μνημονίου….»
πηγή: Politis-gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου