Απόφαση για ακόμη πιο αυστηρό Σύμφωνο Σταθερότητας από το Ecofin

Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ αποφάσισαν σήμερα την αναμόρφωση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης προς το αυστηρότερο. Οι τροποποιήσεις προβλέπουν αυστηρότερες και ταχύτερες ως προς την εφαρμογή τους κυρώσεις σε βάρος των χωρών με μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα και χρέος.

Σύμφωνα με την απόφαση του Ecofin που ολοκλήρωσε σήμερα τις εργασίες του, θα επιβάλλονται κυρώσεις ακόμη και στις χώρες εκείνες που δεν καταβάλλουν προσπάθειες προκειμένου να μειώσουν τα ελλείμματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Προκειμένου να αποτραπούν στο μέλλον νέες κρίσεις χρέους θα πρέπει στο εξής τα κράτη της ευρωζώνης να καταθέτουν προς έγκριση τους προϋπολογισμούς τους στις Βρυξέλλες, που θα ελέγχουν και τους δημοσιονομικούς σχεδιασμούς.

Το σχετικό νομοθετικό πακέτο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενισχύει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης και στο σημείο που αφορά το μέγεθος του δημοσίου χρέους. Κυρώσεις θα επιβάλλονται ακόμη και όταν το ποσοστό του δημοσίου χρέους επί του ΑΕΠ υπερβαίνει το 60%. Τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται θα διοχετεύονται στο ταμείο του μηχανισμού στήριξης EFSF και από το 2013 στον μόνιμο μηχανισμό σταθερότητας ESM .

Το πακέτο θα πρέπει να εγκριθεί και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μέχρι το καλοκαίρι.
dw-world.de

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου