HANDELSBLATT:«Επιστρέφει η ελληνική κρίση»;

«Επιστρέφει η ελληνική κρίση», υποστηρίζει σε ρεπορτάζ του ο Γκερντ Χέλερ στην ηλεκτρονική έκδοση της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt: «Η Αθήνα πρέπει να διορθώσει προς τα πάνω το έλλειμμα του προϋπολογισμού για το 2010. Επιπλέον υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τα φορολογικά έσοδα. Έτσι αμφισβητείται πια εάν η Ελλάδα καταφέρει να εκπληρώσει φέτος τους στόχους του μνημονίου. Σε αυτό το πλαίσιο ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s υποβάθμισε χθες εκ νέου την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.»

Το άρθρο αναφέρει διεξοδικά τις δηλώσεις Παπακωνσταντίνου για την νέα υποβάθμιση και το πρόβλημα της τρύπας στα φορολογικά έσοδα, τα οποία προκαλούν νέους πονοκεφάλους στην ελληνική κυβέρνηση και καταλήγει:

Μίνι-Σχέδιο Μάρσαλ για τις χώρες της Νότιας Ευρώπης

Γιώργος Χατζημαρκάκης,
 ελληνικής καταγωγής
ευρωβουλευτής του FDP
«Με δεδομένη την νέα αυτή επιδείνωση της ελληνικής κρίσης ο Γιώργος Χατζημαρκάκης, ευρωβουλευτής των γερμανών Φιλελευθέρων (FDP), θεωρεί ότι η Γερμανία έχει τώρα την υποχρέωση να δραστηριοποιηθεί: ‘Επιτέλους πρέπει να σχεδιαστεί ένα μίνι-σχέδιο Μάρσαλ για τις χώρες της Νότιας Ευρώπης’, δηλώνει ο φιλελεύθερος ευρωβουλευτής και μέλος του προεδρείου του FDP ‘Δεν μπορεί να αφήνει αδιάφορες τη Γερμανία και τη Γαλλία, το γεγονός ότι εξωθούνται σε καταστροφική εξυγίανση οι χώρες του Νότου, που είναι οι αγορές των εξαγωγικών τους προϊόντων.’

Ο κ. Χατζημαρκάκης ζητεί επίσης από την Ελλάδα πιο συνεπή πάταξη της φοροδιαφυγής για να αυξήσει τα φορολογικά της έσοδα ‘η κυβέρνηση Παπανδρέου μπορεί με έναν ενιαίο φόρο κατά το πρότυπο της Σλοβακίας να απλοποιήσει το φορολογικό της σύστημα, αλλά και να εισπράττει περισσότερους φόρους. Οικονομικά υγιής μπορεί όμως η χώρα να γίνει μόνο με μια πραγματική οικονομική ανάπτυξη.'

Για την νέα υποβάθμιση της Ελλάδας και της Πορτογαλίας η γερμανική έκδοση των Financial Times παρατηρεί: «Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής για την ίδρυση ενός μόνιμου μηχανισμού σταθεροποίησης και προστασίας του ευρώ, αλλά για τους ιδιώτες-πιστωτές κρατικών ομολόγων ελλοχεύουν μεγάλα ρίσκα, υποστηρίζει ο οίκος αξιολόγησης S&P.

Διότι οι ιδιώτες-επενδυτές σύμφωνα με το νέο μόνιμο μηχανισμό πρέπει να συμμετέχουν στο κόστος διάσωσης κάθε υπερχρεωμένης χώρας.

Επίσης προβλέπεται πριν από τη χορήγηση δανείων έκτακτης ανάγκης ο έλεγχος των δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Έτσι εάν υπάρχει πιθανότητα εξυγίανσής τους, τότε δίδονται τα δάνεια, εάν όχι, τότε οι ιδιώτες-πιστωτές ομολόγων πρέπει να αποδεχθούν μερικές ή και τις πλήρεις απώλειες των αξιώσεών τους.

Ο οίκος αξιολόγησης S&P θεωρεί ότι στην περίπτωση της Ελλάδας είναι πιθανή μια τέτοια αναδιάταξη του χρέους.»
πηγή: DW

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου