Κριτική στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής ασκούν Γερμανοί οικονομολόγοι

H ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΗ μεταρρύθμιση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης ολοκληρώθηκε. Κορυφαίοι Γερμανοί οικονομολόγοι θεωρούν ωστόσο ότι οι αποφάσεις της εαρινής Συνόδου δεν αρκούν για να ηρεμήσουν τις χρηματαγορές

Οι αποφάσεις της έκτακτης Συνόδου Κορυφής για το σύμφωνα ανταγωνιστικότητας και δημοσιονομικής σταθερότητας φέρουν έντονα γερμανική υπογραφή. Επόμενο λοιπόν η γερμανική κυβέρνηση να δηλώνει ικανοποιημένη: «Πρόκειται για τον ακρογωνιαίο λίθο όσων θα γίνουν μελλοντικά στους κόλπους της Νομισματικής Ένωσης, λέει ο Ολε Φούνκε από το Γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών. Αποκτούμε το αυστηρότερο Σύμφωνο Δημοσιονομικής Σταθερότητας από την εισαγωγή του ευρώ».

Μειονέκτημα η απουσία αυτοματισμού στην επιβολή κυρώσεων

Ποιός θα επιβάλει τελικά
τις κυρώσεις όταν χρειαστεί;



ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ οι χώρες-μέλη θα καταβάλλουν υψηλά πρόστιμα στο μέλλον όχι μόνο όταν το δημοσιονομικό τους έλλειμμα ξεπερνά το 3% του ΑΕΠ, αλλά και όταν το συνολικό τους χρέος υπερβαίνει το 60% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος. Οι αποφάσεις των «27» δεν προβλέπουν όμως αυτομάτως κυρώσεις. Επιπλέον το ευρωπαϊκό συμβούλιο διατηρεί τον γνωστό του ρόλο για το αν θα επιβληθούν ή όχι κυρώσεις στη χώρα που παραβιάζει της δημοσιονομικούς κανόνες. «Κατ΄ επέκταση απουσιάζει η εγγύηση ότι αυτή τη φορά το Σύμφωνο Σταθερότητας θα λειτουργήσει, λέει ο επικεφαλής οικονομολόγος της γερμανικής δημόσιας τράπεζας Norddeutsche Landesbank (Nord/LB) Τόρστεν Βίντελς. «Μην ξεχνάτε, προσθέτει, ότι υπάρχει το κακό προηγούμενο επειδή οι χώρες-μέλη δεν είναι διατεθειμένες να επιβάλλουν πρόστιμα η μια στην άλλη. Για το λόγο αυτό οι οικονομολόγοι προτείνουν μια ανώτερη αρχή, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία να αναλάβει την επιβολή των κυρώσεων. Είναι μια απόφαση που μένει ακόμα να ληφθεί».

Euro Plus = λιτότητα;

Το πακέτο Euro Plus θα φέρει
 νέα μέτρα λιτότητας, πιστεύει
η τοπική υπουργός Ευρωπαϊκών
Θεμάτων Ανγκέλικα Σβαλ-Ντίρεν







ΔΙΑΦΙΛΟΝΙΚΟΥΜΕΝΟ παραμένει επίσης και το σύμφωνο Euro Plus, στο οποίο οι χώρες μέλη δεσμεύονται να εναρμονίσουν της μισθολογική και κοινωνική τους πολιτική. Κατά την άποψη της υπουργού Ευρωπαϊκών Θεμάτων της Ρηνανίας Βεστφαλίας Ανγκέλικα Σβάλ-Ντίρεν το σύμφωνο σημαίνει στην ουσία νέα μέτρα λιτότητας: «Πρόκειται για περικοπές στον κοινωνικό τομέα, μειώσεις αποδοχών, αλλά και μείωση των παροχών από το κράτος προνοίας. Η πολιτική λιτότητας θα οδηγήσει σε αποδυνάμωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών και θα τους στρέψει εν τέλει κατά της ΕΕ».
αναρτήθηκε στη DW - 31/3/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου