ΑΝΙΚΑΝΟΙ...

του Χρήστου Κώνστα
Μ’ ένα χαχανητό υποδέχθηκε το πολυπληθές ακροατήριο στην Ουάσιγκτον, την διαπίστωση του Γενικού Διευθυντή του ΔΝΤ, Ντομινικ Στρος Καν ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ευρώπης όπου οι πλούσιοι δεν έχουν μάθει να πληρώνουν φόρους: «Οι πιο πλούσιοι στην Ελλάδα συνεχίζουν να μην πληρώνουν τους φόρους που θα πλήρωναν σε κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα».

Στη χώρα, με τα τεράστια ελλείμματα και το διογκωμένο Χρέος, με τους υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές, με τις 4 διαδοχικές «έκτακτες φορολογικές εισφορές» τις οποίες πληρώνουν οι ίδιοι και οι ίδιοι, η διεύρυνση της φορολογικής βάσης παραμένει ακόμη ζητούμενο.

Ακόμη χειρότερα, το Υπουργείο Οικονομικών εμφανίζεται ανίκανο να εισπράξει ακόμη και τους φόρους που θέλουν να πληρώσουν οι τίμιες και νομοταγείς επιχειρήσεις… Το περιβόητο Ηλεκτρονικό Σύστημα Τaxis Νet κατέρρευσε πάλι. Κάποιοι από τους «φωστήρες» στους πάνω ορόφους της πλατείας Συντάγματος, είχαν την φαεινή ιδέα να αναβαθμίσουν το «παλαιό» taxisnet, που τέλος πάντων το είχαν συνηθίσει οι επιχειρήσεις και λειτουργούσε αποτελεσματικά τα τελευταία 4 χρόνια.

Το αποτέλεσμα είναι μνημειώδες: Σήμερα ΤaxisΝet δεν μπορεί να υποδεχθεί και να επεξεργαστεί ούτε τον συνήθη όγκο δηλώσεων και στοιχείων, αναγκάζοντας το υπουργείο Οικονομικών να δίνει διαρκώς και νέες παρατάσεις στο χρόνο έναρξης υποβολής ηλεκτρονικών δηλώσεων φόρου εισοδήματος.

Δεν είναι εποχή που οι επιχειρήσεις συνωστίζονται στα γραφεία των Εφοριών για να καταβάλουν πρόθυμα τους φόρους που τους αναλογούν. Με πρόσχημα την κακή λειτουργία του ΤΑΧΙS NET δηλώσεις δεν υποβάλλονται, φόροι δεν εισπράττονται και, μήνα με το μήνα, η «μαύρη τρύπα» των κρατικών εσόδων ήδη ξεπέρασε το 1,5 δισεκατομμύριο Ευρώ…

Ούτε και για τα φυσικά πρόσωπα, το σύστημα θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει, όπως άλλες χρονιές, για να υποδεχθεί τις δηλώσεις και να πληρωθεί νωρίς ο φόρος εισοδήματος. Στην καλύτερη περίπτωση η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων θα ολοκληρωθεί στα μέσα Ιουνίου ενώ η εκκαθάριση και πληρωμή του φόρου μετατίθεται πλέον για το β΄ εξάμηνο του 2011.

Χωρίς λεφτά για επενδύσεις σε νέα συστήματα, χωρίς τεχνογνωσία, χωρίς εμπειρία και κυρίως χωρίς πειθαρχία στη λειτουργία των υπηρεσιών του, το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε να «αναβαθμίσει το Τaxis Net». Ο μηχανισμός της Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) υπερφορτώθηκε με επιπλέον απαιτήσεις: μέσω του taxis ξεκίνησαν νέες διασταυρώσεις, ενώ η περαίωση του 2010 οδήγησε σε μεγάλα λάθη και ταλαιπωρία των πολιτών, αν και από την αρχή της προσπάθειας εφοριακοί φώναζαν πως τη διαδικασία έπρεπε να «τρέξουν» οι ΔΟΥ και όχι η ΓΓΠΣ.
 Δημοσιεύτηκε στο SBC

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου