Αλλαγή του Παπακωνσταντίνου, σημαίνει αποδοχή της ήττας

“Τελειωμένος” πρέπει να θεωρείται ο Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Το…”πουλέν” της κυβέρνησης που με τις τεχνοκρατικές του περγαμηνές θα οδηγούσε την ελληνική οικονομία στο δρόμο του εκσυγχρονισμού και της ανάπτυξης, φαίνεται πως μετράει μέρες.

Και όπως έχουμε υπογραμμίσει σε μια σειρά από παρεμβάσεις μέσα από το antinews, η αλλαγή του Υπουργού των Οικονομικών, σηματοδοτεί την αποδοχή της πολιτικής του Μνημονίου,την αποτυχία του βασικού πυλώνα της κυβερνητικής πολιτικής: της Οικονομίας.

Τα πράγματα όμως φαίνεται πως έχουν πάρει το δρόμο τους.

Ακόμα βέβαια ο Γ. Παπακωνσταντίνου προσπαθεί να διαφυλάξει το κύρος και το προφίλ του.

Μέσα από επαφές με εκδότες, δημοσιογράφους, επιχειρηματίες, επιδιώκει να διαμηνύσει με κάθε διαθέσιμο μέσα στον Γ. Παπανδρέου, πως…θα πουλήσει ακριβά το τομάρι του.

Οι φήμες που τον θέλουν να έχει ήδη καπαρώσει θέση στο εξωτερικό, έχουν μια δόση αλήθειας. Ο ίδιος όμως θέλει να “ζυγίσει” κατά πόσον μια κίνηση τέτοια θα του κλείσει τη πόρτα σε μελλοντική πιθανότητα “επανεισδοχής” στη πολιτική σκηνή της χώρας.

Ο ίδιος δηλώνει φιλόδοξος για τη πολιτική του καριέρα, και σε καμία περίπτωση δε θα θελε να αυτομολήσει ως εξωμότης στο εξωτερικό.

Δεν έχουν βέβαια την ίδια άποψη οι κ. Ραγκούσης και Χρυσοχοϊδης, που τρίβουν τα χέρια τους στο ενδεχόμενο απομάκρυνσης του Τσάρου. Όσο λιγότεροι στο στίβο της διαδοχής, τόσο καλύτερα.

Με σοβαρές πιθανότητες να αντικαταστήσει τον Γ. Παπακωνσταντίνου (εκτός του Μ. Χρυσοχοίδη) εμφανίζεται η κ. Αννα Διαμαντοπούλου,.

Κατά τα άλλα αναβαθμισμένη θέση “διεκδικεί” ο Δ. Ρέππας, ενώ ο Σπ. Βούγιας θέλει με κάθε τρόπο να την κάνει.

Οι εξελίξεις εντός της βδομάδας:

ΝΔ: Να μαζέψει το σκορποχώρι

Για πρωτόγνωρο ρεζιλίκι της κυβέρνησης όσον αφορά τη στάση των μελών του ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο η ΝΔ, ο εκπρόσωπος της οποίας κάλεσε σήμερα τον Πρωθυπουργό να πει “με ποιούς συντάσσεται και με ποιούς αντιτάσσεται”.

“Περιμένουμε έμπρακτη απάντηση” πρόσθεσε ο κ. Μιχελάκης και κάλεσε επίσης τον πρωθυπουργό “να μαζέψει αυτό το σκορποχώρι, γιατί οι αποφάσεις του επηρεάζουν τη ζωή μας”.

«Η ΝΔ είναι αντίθετη στην ανεξέλεγκτη επέκταση της αγοράς τυχερών παιγνίων, δηλαδή στη λογική της “καζινοποίησης” της χώρας, προκειμένου να καταστήσει τα τυχερά παιχνίδια απλώς και μόνο πηγή δημοσίων εσόδων”, πρόσθεσε ο κ. Μιχελάκης, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση πως το προσχέδιο του νομοσχεδίου είναι εντελώς διαφορετικό από αυτό που είχε δώσει για διαβούλευση στη Βουλή.

Σενάρια ανασχηματισμού

Στο μεταξύ όπως επισημαίνουν σήμερα και όλα σχεδόν τα sites του φιλοκυβερνητικού Τύπου το «αντάρτικο» των βουλευτών δημιουργεί μείζον θέμα, καθώς το νομοσχέδιο έχει ήδη περάσει δύο φορές από Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ κανείς δεν ξέρει τι θα πράξουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σε μελλοντικά νομοσχέδια.

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, χαρακτήρισε δίκαιη την αντίδραση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για τoν ηλεκτρονικό τζόγο, σημειώνοντας ότι «δεν είναι απαραίτητο να έχει πάντοτε δίκιο η κυβέρνηση ή ο υπουργός».«Τα “φρουτάκια” δεν χρειάζονται», πρόσθεσε ο κ.Κακλαμάνης, τονίζοντας ότι εάν θέλει η κυβέρνηση να εισπράξει και άλλα χρήματα, να το κάνει χωρίς να καταστρέψει τη νεολαία και την ελληνική κοινωνία.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου δέχεται εισηγήσεις για δραστικές παρεμβάσεις, όπως ένας ευρύς ανασχηματισμός, ή ακόμη και εκλογές.

Το τελευταίο μάλιστα σενάριο περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες συζητείται πλέον όλο και πιο έντονα στο κυβερνητικό στρατόπεδο, αφού γίνεται αντιληπτό ότι η παρούσα κατάσταση έχει φτάσει στα όριά της, η ασκούμενη κυβερνητική πολιτική δεν έχει νομιμοποίηση και πως χρειάζεται μία νέα στρατηγική με την ανάλογη αναβάπτιση στη λαϊκή βούληση.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση ετοιμάζει, μέσα σε κλίμα έντονης ανησυχίας, το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, που θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 15 Απριλίου και θα έχει στόχο να εξοικονομηθούν πόροι της τάξης τουλάχιστον των 23 δισεκατομμυρίων ευρώ για την τριετία 2012-2015. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει σκληρά φορολογικά μέτρα και περαιτέρω δραστική περικοπή των δημοσίων δαπανών, φυσικά και σε μισθολογικό κόστος. Θα πρέπει δε να εγκριθεί έως τις 15 Μαΐου από τη Βουλή. Για τα διάστημα πριν, αλλά κυρίως για το μετά της ημερομηνίας αυτής, κυβερνητικοί παράγοντες δηλώνουν ευθέως ότι «όλα μπορούν να συμβούν στο πολιτικό σκηνικό».

«Θέμα αρμονίας» στην κυβέρνηση εντοπίζει τέλος και ο Θόδωρος Πάγκαλος. Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Ράδιο 9», ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε ότι η κυβέρνηση περνάει μια «πολύ δύσκολη στιγμή».
Antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου