Δυσφορεί η Τρόϊκα και αναβάλλει το ραντεβού ....

H Τρόϊκα αναβάλλει το ραντεβού της με την Ελλάδα γιατί είμαστε ανέτοιμοι! Το μεσοπρόθεσμο πακέτο δεν είναι ολοκληρωμένο, τα πρόσθετα μέτρα 1,8 δισ. ευρώ το 2011 δεν έχει αποφασιστεί 100% ποια θα είναι. Ακόμα και το έλλειμμα του 2010 πάει για ακόμα μια αναθεώρηση.

Με άλλα λόγια η Τρόϊκα με την κίνησή της αυτή εκφράζει την δυσφορία της για το γεγονός οτι κάνενα από τα μέτρα που έχουν ή δεν έχουν εξαγγελθεί δεν έχει αποτυπωθεί γραπτώς από την κυβέρνηση ή δεν έχει εφαρμοστεί. Μάλιστα, είχαν ζητήσει να έχουν μια πρώτη γραπτή ενημέρωση για όλα, πριν από το ταξίδι τους στην Ελλάδα, πράγμα που μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει.

Ολα τα παραπάνω ήταν προγραμματισμένα να ξεκινήσουν από τη Δευτέρα.

Η διάρκεια της επίσκεψης (όταν γίνει)

Η επίσκεψη αναμένεται να διαρκέσει από 2 έως και 4 ημέρες, ανάλογα με την πρόοδο των συνομιλιών. Ο κάθε διεθνής οργανισμός που συμμετέχει με τον ένα ή τον άλλον τρόπο στο μηχανισμό του οικονομικού προγράμματος (Ε.Ε., ΔΝΤ ΕΚΤ) θα στείλει, αυτή τη φορά, από δύο εκπροσώπους, συν έναν επικεφαλής, χωρίς να έχει προηγηθεί η έλευση τεχνικών κλιμακίων, όπως στις επισκέψεις που αφορούν την αξιολόγηση του μνημονίου.

Μαζί με το μεσοπρόθεσμο σχέδιο, οι τρεις οργανισμοί ζήτησαν να έχουν και μια ενημέρωση για τη βάση της επόμενης φάσης του μνημονίου, που είναι η δημοσιονομική προσαρμογή για το 2011. Μαζί βέβαια θέλουν να κλείσουν και τα νέα μέτρα ύψους 1,8 δισ., που θέλουν να ληφθούν «προληπτικά» τόσο η Ε.Ε. όσο και το ΔΝΤ.

Γιατί καθυστερούμε

Tο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο βρίσκεται ακόμη σε διαβούλευση μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και των υπόλοιπων υπουργείων που θα πρέπει να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τα μέτρα της τριετίας.

O δημοσιονομικός σχεδιασμός για το τρέχον έτος καθυστερεί για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι ακόμη δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για τις πηγές των νέων εσόδων ή περικοπές δαπανών ύψους 1,8 δισ. που ζητούν οι δύο βασικοί δανειστές της Ελλάδας.

Ο δεύτερος είναι ότι αναμένεται να αλλάξει έστω και λίγο η «βάση» προσδιορισμού δεδομένων, λόγω αναθεώρησης προς τα πάνω του ελλείμματος του προηγούμενου χρόνου.

Συγκεκριμένα, οι αποκλίσεις που υπήρξαν τόσο στα αποτελέσματα των ασφαλιστικών ταμείων (προέκυψε έλλειμμα 900 εκατ. ευρώ έναντι εκτιμήσεων για πλεόνασμα 500 εκατ. ευρώ), αλλά και μικρότερες αποκλίσεις σε άλλους φορείς της Κεντρικής Κυβέρνησης, ανέβασαν το ύψος του ελλείμματος για τον προηγούμενο χρόνο, στην περιοχή του 10% του ΑΕΠ.
newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου