Αποκλείει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ο Όλι Ρεν

Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ
στο Γκιοντόλο της Ουγγαρίας
ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΒΗΜΑ χαρακτήρισαν οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών που συνεδρίασαν την Παρασκευή και το Σάββατο στο Γκιοντόλο της Ουγγαρίας την υπαγωγή της Πορτογαλίας στο μηχανισμό στήριξης
Ο κίνδυνος να παρασυρθούν και άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες από την κρίση χρέους έχει καταρχήν αποσοβηθεί, εκτίμησε ο γερμανός υπ. Οικονομικών Βόλγκανγκ Σόιμπλε:

"Οι χρηματαγορές εκτιμούν ότι ο κίνδυνος έχει περιοριστεί όπως δείχνουν άλλωστε και όλοι οι σχετικοί αριθμοί. Ο κίνδυνος βέβαια, όπως διαπιστώσαμε όλοι, δεν έχει περάσει. Είναι ακόμη νωρίς για εφησυχασμό".

Μερίδα ειδικών εκτιμούν ότι η Ελλάδα, και ίσως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, να μην μπορέσουν να αποπληρώσουν με τις δικές τους δυνάμεις τα δάνεια που έχουν λάβει. Οι ίδιοι τονίζουν ότι η ΕΕ και το ΔΝΤ έδωσαν απλώς πίστωση χρόνου στους τρεις αδύναμους κρίκους της ευρωζώνης.

Πειστικό το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων

ΑΠΑΝΤΩΝΤΑΣ σε ερωτήσεις για τα σενάρια αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ ήταν κατηγορηματικός: "Για την Ελλάδα λέω ότι υπάρχει ένα σχέδιο το οποίο έχει εγκριθεί από τη διεθνή κοινότητα και τα όργανα της ΕΕ. Αυτό το σχέδιο υλοποιούμε τώρα", δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Τρισέ.

Σόιμπλε: "Οι οικονομικές
εξελίξεις στην Ελλάδα δεν
 είναι μόνον θετικές"





Στο ίδιο μήκος κύματος και ο ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν ο οποίος εκτιμά ότι η Ελλάδα θα επιλύσει το πρόβλημα χρέους χωρίς αναδιάρθρωση: "Ναι, συνεχίζουμε να αποκλείουμε το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Υπάρχει ένα πειστικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης το οποίο και υλοποιείται", πρόσθεσε.

Επιφυλακτικός ο Σόιμπλε

«Η Ελλάδα υλοποιεί ένα σκληρό πρόγραμμα λιτότητας και βρίσκεται στο σωστό δρόμο», σχολίασε από την πλευρά του ο γερμανός υπουργός Οικονομικών. Πρόσθεσε δε ότι στην παρούσα φάση δεν μπορεί να εκτιμηθεί εάν η πρόσφατη απόφαση για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων επαρκεί για να τεθεί υπό έλεγχο το ελληνικό χρέος: "Παρακολουθούμε με προσοχή τις εξελίξεις. Οι οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα δεν είναι μόνον θετικές. Οι υπεύθυνοι έχουν όμως απόλυτη επίγνωση της κατάστασης", δήλωσε ο Βόλφκανγκ Σόιμπλε.

Απορρίπτει τη συζήτηση ο Τρισέ

Τρισέ, Ρεν, Σόιμπλε, Λαγκάρντ καθώς και άλλοι υπ. Οικονομικών των σημαντικότερων χωρών της ευρωζώνης φέρονται να συζήτησαν το θέμα κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης το περασμένο Σάββατο. Σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού Σπίγκελ ορισμένοι υπουργοί εξέφρασαν αμφιβολίες για το εάν η Ελλάδα θα μπορέσει, παρά τα σκληρά μέτρα λιτότητας, να εξυπηρετήσει το χρέος της και να και βγει την ερχόμενη άνοιξη και πάλι στις αγορές. Στο πλαίσιο αυτό ορισμένοι υπουργοί φέρονται να έθεσαν το ερώτημα εάν θα ήταν σκόπιμο να δρομολογηθεί η αναδιάρθρωση. Ο Ζαν Κλοντ Τρισέ, σύμφωνα πάντα με το Σπίγκελ, απέρριψε κατηγορηματικά την προσπάθεια αυτή με την επισήμανση ότι δεν είναι διατεθειμένος να συζητήσει το θέμα.

Διαδηλώσεις στη Βουδαπέστη

Διαδήλωση στη Βουδαπέστη
κατά των μέτρων λιτότητας
Την ώρα που οι υπ. Οικονομικών συνεδρίαζαν στο Γκιοντόλο, στη Βουδαπέστη χιλιάδες συνδικαλιστές διαδήλωναν κατά των μέτρων λιτότητας και των περικοπών σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Ο Όλι Ρεν φάνηκε να δείχνει κατανόηση, δήλωσε ωστόσο ότι "στην παρούσα φάση η δημοσιονομική εξυγίανση σε ορισμένες χώρες είναι απολύτως αναγκαία καθώς τα χρέη τους υποθηκεύουν το μέλλον. Υποθηκεύουν τις δυνατότητες οικονομικής ανάπτυξης για τις επόμενες γενιές".
Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου