Κόντρα κυβέρνησης- αντιπολίτευσης μετά την ανακοίνωση του ελλείμματος

ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ των στοιχείων της Eurostat για την ανοδική αναθέωρηση του ελλείμματος του 2010 στο 10,5% του ΑΕΠ κόντρα ξέσπασε για την οικονομία μεταξύ της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

«Η οριστικοποίηση των δημοσιονομικών στοιχείων αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση έχει αποτύχει στους στόχους της τόσο για το χρέος όσο και το έλλειμμα», τόνισε ο αναπληρωτής υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Σταϊκούρας.

Η ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ αυτή οφείλεται κυρίως στην κατάρρευση των εσόδων, λόγω της φορολογικής επιδρομής σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, είπε και προσέθεσε ότι θα οδηγήσει στη λήψη νέων μέτρων για φέτος.

Είναι προφανές ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης είναι αδιέξοδη, σημειώνει ο κ. Σταϊκούρας, εκτιμώντας ότι «οι Έλληνες πολίτες υποβάλλονται σε μεγάλες και διευρυνόμενες θυσίες χωρίς αντίκρισμα» και γι' αυτό, όπως είπε, «απαιτείται αλλαγή πολιτικής».

Στον κ. Σταϊκούρα απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, λέγοντας ότι «η αξιοπιστία οποιασδήποτε ανακοίνωσης και κριτικής της Νέας Δημοκρατίας για το έλλειμμα είναι μηδενική. Και αυτό γιατί κρίνεται από τα ίδια της τα πρωτοφανή πεπραγμένα».

«Ο ελληνικός λαός δεν θα ξεχάσει εύκολα ότι το 2009 η τότε κυβέρνηση της ΝΔ κατέθεσε προϋπολογισμό προβλέποντας έλλειμμα 2%. Τον Σεπτέμβριο πριν δραπετεύσουν στις εκλογές το εκτιμούσαν σε 6%. Τελικά αποδείχτηκε ότι έφτασε στο απίθανο ύψος του 15,4%. Σε απλά ελληνικά, το έλλειμμα τους "ξέφυγε" 30 δισ. ευρώ! Παραπάνω από το σύνολο των μισθών και συντάξεων του δημοσίου τομέα!», είπε.

«Η εξέλιξη του ελλείμματος του 2010 έρχεται να επιβεβαιώσει πλήρως τις προβλέψεις του ΚΚΕ ότι τα κλιμακούμενα βάρβαρα μέτρα του Μνημονίου δεν τα λαμβάνουν για να αντιμετωπίσουν την κρίση και το έλλειμμα, αλλά για να τσακίσουν τα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα», υπογραμμίζει το ΚΚΕ.

Η ανακοίνωση του ελλείμματος για το 2010 δείχνει τα αδιέξοδα της κυβερνητικής πολιτικής και έρχεται ως αποτέλεσμα της ύφεσης στην ελληνική οικονομία και του περιορισμού των εσόδων, επισημαίνει ο Συνασπισμός.

Ο ΣΥΝ υποστηρίζει πως «η κυβερνητική πολιτική βυθίζει την οικονομία στην ύφεση, τους εργαζόμενους στη φτώχεια και την ανεργία και χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο κλείσιμο».

Σύμφωνα με τον ΣΥΝ, χρειάζεται οριστική εγκατάλειψη της νεοφιλελεύθερης πολιτικής σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, και μια νέα πολιτική με άξονες την ανάπτυξη, την αναδιανομή του πλούτου, την προστασία της εργασίας, την ενίσχυση του δημόσιου τομέα και του κοινωνικού κράτους.

«Ακριβώς ένα χρόνο μετά την υπογραφή του Μνημονίου για την αντιμετώπιση της πρωτόγνωρης κρίσης ελλείμματος και χρέους -αποτέλεσμα των διαχρονικών ευθυνών των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ- τα δυο αυτά μεγέθη παραμένουν δυσθεώρητα», επισημαίνει η Δημοκρατική Αριστερά.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου