Αυθαίρετα: Επανέρχεται από την κυβέρνηση το σενάριο της περαίωσης.....

Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να υπάρξει περαίωση για την τακτοποίηση των αυθαίρετων κατοικιών όπως προέκυψε από την παρουσίαση του οδικού χάρτη από τον Πρωθυπουργό αλλά και από αναφορές του στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

Όπως αναφέρουν διάφορα δημοσιεύματα, το επόµενο διάστηµα η κυβέρνηση θα αρχίσει µεγάλο θεσµικό διάλογο µε την κοινωνία, τους κοινωνικούς εταίρους και µε τη ∆ικαιοσύνη προς αυτή την κατεύθυνση, με τον κ. Παπανδρέου να καλεί άπαντες «να τραβήξουµε µια κόκκινη γραµµή σε σχέση µε το παρελθόν στο θέµα της αυθαίρετης δόµησης».

Δεν τίθεται θέμα νομιμοποίησης, λέει η κυβέρνηση

Όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, επί της παρούσης τουλάχιστον, εξετάζεται η δυνατότητα τακτοποίησης των αυθαιρέτων (και αυτό μετά από διάλογο με τη Δικαιοσύνη) και όχι η νομιμοποίηση τους αφού υπάρχουν νομικά κωλύματα για το δεύτερο.

Ο διάλογος με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς αλλά και τη δικαιοσύνη θα αρχίσει πολύ σύντομα (ίσως και πριν το Πάσχα) ώστε να πάρει τη µορφή οριστικής απόφασης και να ενταχθεί και αυτό στο Μεσοπρόθεσµο Πλαίσιο ∆ηµοσιονοµικής Στρατηγικής 2012-2015 το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή στα μέσα Μαΐου. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, σε πρώτη φάση η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε άμεση τακτοποίηση περίπου 500.000 αυθαίρετων κτισμάτων σε όλη τη χώρα.

Αδιευκρίνιστες παραμένουν σημαντικές πτυχές του εγχειρήματος

Μπορεί η κυβέρνηση να κάνει λόγο για εντατικό διάλογο και αν έχει ανάψει το «πράσινο φως» στα συναρμόδια υπουργεία για το θέμα, αλλά, από την άλλη, πολλές είναι οι αδιευκρίνιστες πτυχές του εγχειρήματος.

Παραδείγματος χάριν, δεν έχει καθοριστεί το κόστος τακτοποίησης ενός αυθαιρέτου αλλά και το πώς θα προκύπτει αυτός ο φόρος, το τι θα συμβεί με κραυγαλέες περιπτώσεις αυθαιρέτων κτισμάτων (σε αιγιαλούς, δάση κλπ.) αλλά και το πώς θα ξεπεραστεί το… τείχος του ΣτΕ που «ανθίσταται» σθεναρά εδώ και πολλά χρόνια σε απόπειρες για νοµιµοποίηση των αυθαιρέτων…

Επανέρχονται παλαιότεροι σχεδιασμοί της κυβέρνησης

«Περαίωση» και για τα αυθαίρετα, με μείωση των προστίμων έως 50%, μελετά το υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ και το υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να εισπράξει περίπου 1,5 δισ. ευρώ την τριετία 2011-2013, εκ των οποίων τα 500 εκατ. ευρώ θα πρέπει να εισπραχθούν μέσα στο 2011.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αλλά και μηχανικοί του ΥΠΕΚΑ εκτιμούν ότι τα αυθαίρετα κτίσματα, αν συνυπολογιστούν και αυτά που έχουν σοβαρές αυθαιρεσίες σε νόμιμα κτίσματα, όπως, π.χ., έναν επιπλέον όροφο, είναι πάνω απο 600.000 σε όλη τη χώρα.

Το κυβερνητικό επιτελείο διαπιστώνει ότι δύο είναι τα βασικά προβλήματα, εξαιτίας των οποίων δεν εισπράττονται τα πρόστιμα. Πρώτον, η έντονη απροθυμία του κρατικού μηχανισμού (κυρίως των πολεοδομιών) να κινητοποιηθεί προς αυτή την κατεύθυνση και, δεύτερον, το ύψος των προστίμων ανέγερσης και διατήρησης.

Με τη σχεδιαζόμενη αλλαγή στο ύψος των προστίμων θα δοθεί το δικαίωμα στους ιδιοκτήτες να πληρώσουν σημαντικά μειωμένο πρόστιμο ανέγερσης, περίπου στο ήμισυ του σημερινού, με δόσεις, και με έκπτωση 5% σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής. Σύμφωνα με πληροφορίες, κάθε χρόνο θα προβλέπεται και ένα χαμηλό, άρα «ελκυστικό» πρόστιμο διατήρησης (αναμένεται να γίνει μεγάλη έκπτωση σε σχέση με το σημερινό πρόστιμο διατήρησης) το οποίο να μπορεί να πληρωθεί από ένα μέσο νοικοκυριό.

Σήμερα το πρόστιμο για την ανέγερση αυθαιρέτου είναι ίσο με το 30% επί της αντικειμενικής αξίας και το πρόστιμο διατήρησης, ετησίως, ίσο με το 5% της αντικειμενικής αξίας.

Η «περαίωση» δεν θα αγγίζει όσα κτίσματα βρίσκονται σε δάση, αιγιαλό και αρχαιολογικούς χώρους. Θα αφορά όμως, εκτός απο τα εντελώς αυθαίρετα κτίσματα, και τις παραβάσεις που έχουν γίνει σε -κατά τα άλλα- νόμιμα κτίσματα και δεν εντάσσονται στον νόμο για τους ημιυπαίθριους, όπως οι επεκτάσεις της οικοδομικής άδειας, ενώ μάλλον θα περιλαμβάνονται και τα εκτός σχεδίου αυθαίρετα πρώτης κατοικίας.

Για να πείσει, τέλος, τους αυθαίρετους οικιστές να προσέλθουν, το κυβερνητικό επιτελείο σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει το «όπλο» του «Σώματος ορκωτών μηχανικών» που θα κάνει δειγματοληπτικούς ελέγχους σε «ύποπτες» περιοχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου