Η καθυστέρηση της αναδιάρθρωσης αυξάνει το κόστος της;

Οι γερμανικές εφημερίδες αναφέρονται σήμερα στα ρεκόρ των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, ενώ σχολιάζονται οι επιπτώσεις ενδεχομένης καθυστέρησης της αναδιάρθρωσης.

«Σε ανοδική πορεία οι αποδόσεις ομολόγων στην ευρωπαϊκή περιφέρεια», «Σε ύψη-ρεκόρ οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων» με αυτούς και άλλους πανομοιότυπους τίτλους
 ο γερμανικός τύπος αναφέρεται στο ρεκόρ στα ‘καπέλα’ επικινδυνότητας (1.299 μονάδες βάσης) και στις ασφαλίσεις πιστωτικών κινδύνων (1.475 μ.β. / CDS).

Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο της Frankfurter Allgemeine Zeitung με τίτλο «Ο ελληνικός λογαριασμός» (του Στέφαν Ρούκαμπ) που με δεδομένο τα υψηλά ρεκόρ υποστηρίζει τα παρακάτω για το κόστος της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους:

«Εάν δρομολογηθεί όντως αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους, τότε ο Γερμανός φορολογούμενος θα πληρώσει ένα μεγάλο μέρος του λογαριασμού. Οι περισσότερες τράπεζες και οι ασφάλειες θα αντέξουν τις απώλειες στους ισολογισμούς τους.»

«Τα ρίσκα όμως από τα παλιά χρέη της Hypo Real Estate παραμένουν, διότι η εν λόγω τράπεζα μετά την κρατικοποίησή της μπορεί να μετέφερε τις απαιτήσεις έναντι των ελληνικών ομολόγων στην Εταιρεία υπό Εκκαθάριση που δημιούργησε, αλλά τα ρίσκα σοβαρών απωλειών δεν αποσοβήθηκαν.»

«Επειδή δε το γερμανικό κράτος είναι ο εγγυητής της Εταιρείας υπό Εκκαθάριση, θα πρέπει σε περίπτωση αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους να αναλάβει και την εξόφληση του λογαριασμού.

Το ίδιο ισχύει και για τα δάνεια που δόθηκαν προς την Ελλάδα στα πλαίσια του προγράμματος σταθεροποίησης από την Τράπεζα Ανασυγκρότησης (της ομοσπονδίας και των κρατιδίων).

Οι επαπειλούμενες απώλειες δεν πρέπει όμως να αποτελέσουν αιτία αποτροπής της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, διότι μια καθυστερημένη μείωση του δημοσίου χρέους της Ελλάδας θα κοστίσει ακόμη πιο ακριβά.»

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου