Der Spiegel: «Το ΔΝΤ ζητά ταχεία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους» - Διαψεύσεις ΔΝΤ και Παπακωνσταντίνου

To ΔΝΤ τάσσεται υπέρ της ταχείας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους εκφράζοντας αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα των κυβερνητικών μέτρων εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας, σημειώνει το περιοδικό Der Spiegel.
Σε προδημοσίευση αποσπασμάτων του άρθρου που θα κυκλοφορήσει στο Der Spiegel την Δευτέρα αναφέρεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού κορυφαίοι εκπρόσωποι του ΔΝΤ συζήτησαν για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα με υψηλόβαθμους αξιωματούχους ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

Αλλαγή πορείας…

Για  το ΔΝΤ η κίνηση αυτή σηματοδοτεί αλλαγή πορείας διότι δείχνει να πιστεύει πλέον ότι η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της με τα μέτρα που έχουν ληφθεί. Σύμφωνα πάντα με το περιοδικό Der Spiegel, το οποίο επικαλείται εκπροσώπους του ΔΝΤ κρίνεται αναγκαία μια μείωση του ελληνικού ελλείμματος, το οποίο βρίσκεται σήμερα στο 150% του ΑΕΠ.

Οι προτάσεις του ΔΝΤ

Οι άνθρωποι του ΔΝΤ ρίχνουν στο τραπέζι τρεις προτάσεις:
■ μείωση του χρέους με το λεγόμενο «κούρεμα» (haircut)

■ επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ομολόγων

■ μείωση των τοκοχρεολυσίων
Και οι τρεις προτάσεις συνεπάγονται ότι οι κάτοχοι ομολόγων του ελληνικού δημοσίου θα πρέπει να υποστούν μείωση των κερδών τους.

Το ΔΝΤ προτείνει στην ελληνική κυβέρνηση να έρθει σύντομα σε επαφή με τους πιστωτές με σκοπό να τους ενημερώσει για την σχεδιαζόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Όπως σημειώνει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel οι άνθρωποι του ΔΝΤ αποφεύγουν να μιλήσει δημόσια για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους επειδή φοβούνται μήπως φέρουν την Πορτογαλία σε ακόμα δυσκολότερη θέση.

Κατηγορηματική απόρριψη

Πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης με αφορμή άρθρο του Economist, στο οποίο η βρετανική οικονομική επιθεώρηση υποστήριζε ότι Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία έχουν ήδη χρεοκοπήσει και θα έπρεπε να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση του χρέους τους. Στο ίδιο κλίμα είναι και οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος τονίζει ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει και το τελευταίο σεντ.

To ΔΝΤ διαψεύδει το δημοσίευμα του Spiegel που άναψε φωτιές
 
Σε διάψευση προχώρησε το ΔΝΤ για το δημοσίευμα του Spiegel που άναψε φωτιές σχετικά με την αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους. Όπως αναφέρει η προδημοσίευση στο Spiegel on Line το ΔΝΤ ζητά ταχεία αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους καθώς αξιωματούχοι του δεν πιστεύουν ότι η Ελλάδα μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της .

Σε απάντηση στο δημοσίευμα το ΔΝΤ αρνείται ότι πιέζει την Ελλάδα να αναδιαρθρώσει το χρέος της. «Όπως έχουμε πει επανειλημμένα , το ΔΝΤ στηρίζει την θέση της κυβέρνησης της Ελλάδας για μη αναδιάρθρωση του χρέους και την αποφασιστικότητα της να εξυπηρετήσει πλήρως τις δανειακές της υποχρεώσεις. Όλες οι αναφορές που υποστηρίζουν το αντίθετο είναι λάθος» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στο Reuters.

Νέες δηλώσεις Παπακωνσταντίνου

«Δεν υπάρχει καμιά απολύτως πιθανότητα αναδιάρθρωσης του Ελληνικού χρέους» τόνισε ξανά ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου απαντώντας σε ερώτηση του Reuters σχετικά με το δημοσίευμα του περιοδικού Spiegel, επαναλαμβάνοντας τη σταθερή θέση της κυβέρνησης όπως έκανε και με δηλώσεις του στο Bloomberg την Παρασκευή. "Οσοι (μιλούν για αναδιάρθρωση) δεν κατανοούν ότι το κόστος θα είναι πολύ μεγαλύτερο από τα οφέλη", υπογράμμισε ο κ. Παπακωνσταντίνου από την Ιταλία όπου βρίσκεται.

"Εχουν ληφθεί όλα τα μέτρα στήριξης (της ελληνικής οικονομίας) και δεν υπάρχει κανένας λόγος να αρχίσουμε τώρα να σκεφτόμαστε την πιθανότητα της αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας", δήωλσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιενς Μέστερ.
πηγές DW και NewsCode

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου