FINANCIAL TIMES: «Το Βερολίνο εκπονεί σχέδια αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους»

Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΕΚΠΟΝΕΙ σχέδια αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, γράφουν σήμερα οι Financial Times. Αντίθετή είναι ωστόσο η ΕΚΤ, η οποία φοβάται νέα κρίση σε περίπτωση που οι ευρωπαϊκές τράπεζες πληρώσουν τα σπασμένα.

Το Βερολίνο θεωρεί πως θα αποφευχθούν δυσάρεστες παρενέργειες αν πεισθεί η Αθήνα να προσφέρει τους κατόχους ελληνικών ομολόγων εθελούσια αναδιάρθρωση με χρηματοπιστωτικά εργαλεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, επισημαίνει σε άρθρο της η βρετανική οικονομική εφημερίδα.

ΜΙΑ ΙΔΕΑ ΕΙΝΑΙ να πεισθούν οι επενδυτές να ανταλλάξουν επισφαλή ελληνικά ομόλογα, σε τρέχουσες τιμές, με πιο ασφαλή χρηματοπιστωτικά προϊόντα που θα εγγυηθεί η Ευρωζώνη, κάτι αντίστοιχο με τα “Ομόλογα Μπρέιντι” που είχαν κυκλοφορήσει σε μια παρόμοια ανταλλαγή στη δεκαετία του ΄80 στις υπερχρεωμένες χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Παρά τις διαψεύσεις επιμένουν
τα σενάρια αναδιάρθρωσης
του ελληνικού χρέους
ΜΙΑ ΑΛΛΗ εναλλακτική πρόταση που επεξεργάζεται το Βερολίνο είναι η αγορά ελληνικών ομολόγων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης με ταυτόχρονη επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους ακόμα και διαγραφή μέρους του, μέθοδος που εφαρμόστηκε από το ΔΝΤ με το ειδικό πρόγραμμα (HICP) προκειμένου να στηριχθούν οι φτωχές χώρες. «Η κυβέρνηση του Βερολίνου είναι εδώ και καιρό προετοιμασμένη για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Δεν έχει όμως καμία πρόθεση να πιέσει την Ελλάδα, επειδή γνωρίζουμε καλά πως σχέδια αναδιάρθρωσης προχωρούν μόνο με την συμφωνία του ενδιαφερόμενου” δήλωσε στους Financial Times υψηλόβαθμο στέλεχος του Γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών.

ΠΑΡΟΛΟ που η ελληνική οικονομία θα βγει κερδισμένη από την περικοπή του χρέους, η κυβέρνηση των Αθηνών, με σκεπτικό ανάλογο της ΕΚΤ, ανησυχεί για τη ζημιά που επιφυλάσσει ένας τέτοιος διακανονισμός στις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες κατέχουν μέρος των ελληνικών ομολόγων καθώς και στη μελλοντική αξιοπιστία της χώρας στις διεθνείς αγορές, υπογραμμίζουν οι Financial Times.

Υπέρ και κατά της αναδιάρθρωσης….

«Μια αναδιάρθρωση δεν θα
 ήταν καταστροφική», δήλωσε
ο Γερμανός υφΕξ Βέρνερ Χόιερ
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΕΣ είναι οι δηλώσεις του Γερμανού υφυπουργού Εξωτερικών Βέρνερ Χόιερ Bloomberg News. Ο κύριος Χόγιερ τονίζει ότι ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν είναι απαραίτητα καταστροφική και πως η κυβέρνηση Μέρκελ είναι έτοιμη να στηρίξει ένα τέτοιο σχέδιο.

Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης Κλάους Ρέγκλινγκ δεν βλέπει κανένα λόγο για μια ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Σε δηλώσεις του στη Frankfurter Allgemeine Zeitung του Σαββάτου δεν αποκλείει ωστόσο το ενδεχόμενο η Αθήνα να μην είναι σε θέση να επιστρέψει τα δάνεια που έχει λάβει.

ΕΥΣΗΜΑ στην ελληνική κυβέρνηση απέδωσε χθες με δηλώσεις του στην Ουάσιγκτον ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ευρώπη Αντόνιο Μπόρχες. Τάχθηκε μάλιστα υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα του χρέους χωρίς να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου