Michael Kemer: «Καλή είδηση η ένταξη της Πορτογαλίας στο μηχανισμό στήριξης»

Ο επικεφαλής του Συνδέσμου Γερμανικών
 Τραπεζών Μίχαελ Κέμερ
Η ΕΝΤΑΞΗ της Πορτογαλίας στον μηχανισμό στήριξης θα ηρεμήσει τις αγορές, πιστεύει ο επικεφαλής του Συνδέσμου Γερμανικών Τραπεζών Μίχαελ Κέμερ. Αναμένει ωστόσο προβλήματα στην αποπληρωμή των πιστώσεων.
Η χθεσινή και προχθεσινή ημέρα έφεραν σημαντικές εξελίξεις στο χώρο της ευρωζώνης. Την Τετάρτη η Πορτογαλία ζήτησε την ένταξή της στο μηχανισμό στήριξης και την Πέμπτη η ΕΚΤ προχώρησε σε αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 0.25%.
Και σήμερα το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ συνεδριάζει στην Ουγγαρία. Την προγραμματισμένη συνεδρίαση θα απασχολήσει η προσχώρηση της Πορτογαλίας στο μηχανισμό στήριξης.

Θετικός αντίκτυπος στις αγορές

Πώς όμως βλέπουν τα γερμανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα το αίτημα της Λισαβόνας για οικονομική στήριξη; Είναι μια καλή ή μια κακή είδηση; Ο επικεφαλής του Συνδέσμου Γερμανικών Τραπεζών Μίχαελ Κέμερ δήλωσε σε συνέντευξή του στον ραδιόφωνο Deutschlandfunk: «H προσχώρηση της Πορτογαλίας στον μηχανισμό στήριξης είναι μια καλή είδηση, διότι μειώνει την αβεβαιότητα και ηρεμεί τις χρηματαγορές. Αυτό που δεν μπορούμε να ξέρουμε είναι αν κάποτε οι Γερμανοί φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν τα σπασμένα. Η οικονομική βοήθεια είναι στην ουσία μια πίστωση, η οποία θα πρέπει να αποπληρωθεί μαζί με τους τόκους. Αν τώρα υπάρξουν προβλήματα στην διαδικασία αποπληρωμής, τότε τίθεται το ερώτημα ποιος θα πληρώσει. Είναι μια πολύπλοκη υπόθεση, η οποία είναι δύσκολο να απαντηθεί εκ των προτέρων».

Αποπληρωμή μετ΄ εμποδίων

Ο επικεφαλής του Συνδέσμου Γερμανικών Τραπεζών εξέφρασε ωστόσο τις αμφιβολίες του για το αν Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία μπορέσουν θα επιστρέψουν όλα τα χρήματα: «Υπάρχει μια πιθανότητα ότι μακροπρόθεσμα οι χώρες αυτές θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες με την αποπληρωμή. Μέχρι το 2013 δεν θα υπάρξει πρόβλημα χάρη στον υπάρχοντα μηχανισμό στήριξης. Από εκεί και πέρα όμως θα έχουμε, υπό προϋποθέσεις, και τη συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων. Που σημαίνει ότι ιδιώτες πιστωτές θα χάσουν ενδεχομένως μέρος των κεφαλαίων τους. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ένα τέτοιο σενάριο. Είναι πιθανό να συμβεί».

Ελλάδα: «Κανείς δεν επωφελείται από μια οικονομία σε καθοδική πορεία»

Ο Μίχαελ Κέμερ αναφέρθηκε και στην περίπτωση της Ελλάδα όπου το πρόγραμμα λιτότητας έχει αρνητική επίδραση στην οικονομική ανάπτυξη: «Παρά τις δυσκολίες πιστεύω ότι τα οικονομικά μέτρα που έχουν επιβληθεί είναι προς τη σωστή κατεύθυνση από τη στιγμή που δεν υπάρχει εναλλακτική λύση σε τομείς, όπως η δημοσιονομική σταθερότητα. Όμως από την άλλη είναι σωστό ότι θα πρέπει να αποφευχθούν οι υπερβολές. Αν η οικονομία βρεθεί σε καθοδική πορεία τότε κανείς δεν επωφελείται. Θα πρέπει λοιπόν να αναζητηθεί ένα σημείο ισορροπίας, που δεν είναι διόλου εύκολο στην περίπτωση της Ελλάδας. Είναι δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο».
Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου