''Ευρωπαικός πόλεμος για την ελληνική αναδιάρθρωση – Επιμήκυνση ή νέα δάνεια διάσωσης''

ΣΜΦΩΝΑ με τη Wall Street Journal η Ευρωζώνη βρίσκεται στα πρόθυρα ''εμφυλίου'' για την αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους με τους Γερμανούς να υποστηρίζουν τη λύση της εθελοντικής αναδιάρθρωσης ενώ η Γαλλία, η ΕΚΤ και η Κομισιόν εμφανίζονται κατηγορηματικά αντίθετοι.
Η ΕΛΛΑΔΑ είναι υπέρ της επιμήκυνσης, όμως, πρέπει πρώτα να πάρει την πολιτική έγκριση της Ευρωζώνης, αναφέρει η Wall Street Journal που σημειώνει επίσης ότι η κυβέρνηση Μέρκελ θα ενθαρρύνει την Ελλάδα να συζητήσει με τους δανειστές της, μέσα στο 2011την αναθεώρηση της ωρίμανσης των ομολόγων, χωρίς όμως ''κούρεμα''.

ΟΜΩΣ ''οι ιδέες μας δεν τυγχάνουν καλής υποδοχής στην Ευρώπη'' δηλώνει στην εφημερίδα ανώνυμα Γερμανός αξιωματούχος.Γιατί η Γαλλία, η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα και η Κομισιόν ορθώνουν το ανάστημα τους απορρίπτοντας ακόμα και τις συζητήσεις για μία ήπια μορφή αναδιάρθρωσης,γιατί φοφούνται πως οι αγορές θα συμπεράνουν ότι μετά την Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία θα είναι οι επόμενες χώρες που δεν θα αποπληρώσουν τα χρέη τους.

ΕΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΞΕΙ αλλαγή στην ωρίμανση των ομολόγων, η Ελλάδα θα χρειαστεί και άλλα δάνεια διάσωσης, με αποτέλεσμα έως το 2013, οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι να έχουν δανείσει έως και 142 δις ευρώ στη χώρα'' όπως υπολογίζει η JP Morgan ενώ με την επιμήκυνση των ομολόγων, η έκθεση των Ευρωπαίων φορολογούμενων στο ελληνικό χρέος περιορίζεται στα 77 δις ευρώ.

ΣΥΜΦΩΝΑ με το δημοσίευμα, η επιμήκυνση μπορεί να ακολουθήσει το πρότυπο της Ουρουγουάης το 2003, όμως επειδή η χώρα μας έχει πολύ μεγαλύτερα χρέη το haircut θα έρθει αργότερα αναπόφευκτα.

ΚΑΙ ΕΝΩ ο τωρινός πρόεδρος της ΕΚΤ, Jean-Claude Trichet, απορρίπτει κάθε ιδέα επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους, η Wall Street Journal θεωρεί ότι ο πιθανότερος διάδοχος του, ο Mario Draghi, ίσως να είναι πιο ευέλικτος.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου