ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ: Δυσφορία για τη μυστική συνάντηση του Λουξεμβούργου

ο Μάρτιν Σουλτς
ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ασκούν δριμεία κριτική στην μυστικότητα της συνάντησης του Λουξεμβούργου αλλά και την σύνθεσή της.
Ποιος ευθύνεται για την πρόσφατη υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας; Οι εμπνευστές του μυστικού δείπνου του Λουξεμβούργου ή τα ΜΜΕ που έσπευσαν να διαδώσουν την φήμη ότι η Ελλάδα ετοιμάζεται να αποχωρήσει από την ευρωζώνη; Η οργή ξεχειλίζει στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αλλά και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Το γεγονός ότι δεν μετείχαν υπουργοί Οικονομικών από όλες τις χώρες της ευρωζώνης, αλλά μόνο οι εκπρόσωποι της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Ελλάδας προκάλεσε δυσαρέσκεια στις υπόλοιπες χώρες και τροφοδότησε τα γνωστά σενάρια τρόμου. Και όπως υπογράμμισε ο Μάρτιν Σουλτς, επικεφαλής των ΚΟ των Σοσιαλιστών: «Τέτοιου είδους συναντήσεις πανικού δεν συνιστούν με βεβαιότητα συμβολή στη σταθερότητα του ευρώ».

«Να δώσουμε την ευκαιρία στην ελληνική κυβέρνηση να αποδείξει ότι εργάζεται με επιτυχία»

Ο Γκι Φερχόφσταντ
Ο Μάρτιν Σουλτς διακρίνει στην σχετική μεθόδευση μια ένδειξη δυσπιστίας προς την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος προσπαθεί με μια σκληρή πολιτική λιτότητας να θέσει την κατάσταση υπό έλεγχο. «Θα πρέπει να δώσει κανείς την ευκαιρία στην ελληνική κυβέρνηση να αποδείξει ότι εργάζεται με επιτυχία, αντί να γίνονται συναντήσεις που προκαταλαμβάνουν τα πράγματα και δίνουν αφορμή για σχόλια. Αυτά δεν είναι μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Και αυτό αποσταθεροποιεί κυβερνήσεις, τις οποίες θα πρέπει κανείς να στηρίζει», επισήμανε ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών.

Ο πρόεδρος της ΚΟ των Φιλελευθέρων Γκι Φερχόσταντ επικρίνει το γεγονός ότι στην συνάντηση δεν ήταν όλοι οι υπουργοί Οικονομικών. Όπως και άλλοι έτσι και ο βέλγος πολιτικός διακρίνει μια επανεθνικοποίηση της ευρωπαϊκής πολιτικής. Αντί μυστικών συναντήσεων χρειαζόμαστε αποφάσεις για την Ελλάδα, για παράδειγμα ευνοϊκότερους όρους δανεισμού, λέει ο Γκι Φερχόσταντ και διευκρινίζει: «Είναι σαφές ότι εάν η Ελλάδα και η Ιρλανδία συνεχίσουν την πορεία των μεταρρυθμίσεων, εμείς μπορούμε να τις βοηθήσουμε μειώνοντας τα επιτόκια που καλούνται να καταβάλουν για τα πακέτα στήριξης». Ο Γκι Φερχόσταντ τάσσεται επίσης υπέρ της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων.

«Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι ότι πρόκειται για ένα αποτυχημένο κράτος»

Ο Ντάνιελ Κον Μπέντιτ
Δραματικό είναι το ύφος των δηλώσεων του επικεφαλής της ΚΟ των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο Ντάνιελ Κον Μπεντίτ τάσσεται υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. «Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι ότι πρόκειται για ένα αποτυχημένο κράτος. Στην Ελλάδα οι πολίτες δεν έχουν πλέον καμία εμπιστοσύνη στο κράτος. Για τον λόγο αυτό δεν θέλέι κανείς, ούτε οι φτωχοί ούτε οι πλούσιοι ούτε τα μεσαία στρώματα, να πληρώσουν φόρους. Εκτός από το ότι θα πρέπει να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη στην Ελλάδα, θα πρέπει ως δεύτερο βήμα να αναδιαρθρώσουμε το χρέος της», λέει ο πράσινος πολιτικός.

Η μυστικότητα του Λουξεμβούργου δεν δυσαρεστεί τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ζοζέφ Ντολ. Όπως λέει η Ευρώπη θα δώσει τη δέουσα απάντηση στο πρόβλημα της Ελλάδας και του ευρώ: «Η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερη αλληλεγγύη και η Ευρώπη είναι αλληλεγγύη. Χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη στην δημοσιονομική και την κοινωνική πολιτική. Χρειαζόμαστε περισσότερη εναρμόνιση στην ευρωζώνη».