ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ: Νέα πρόταση του ΤΕΕ φέρνει έσοδα, δουλειά και την τακτοποίησή τους...

ΤΗΝ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ, ακόμη και τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων εκτός των γνωστών που αποκλείονται(σε αιγιαλό, δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις κλπ) , συζητά με το υπουργείο Περιβάλλοντος το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της Καθημερινής. Εάν το ΤΕΕ συναινέσει, με τις προτεινόμενες δράσεις του ολοκληρώνονται τα Γενικά Πολεοδομικά, ξεπερνιέται ο σκόπελος του Συμβουλίου Επικρατείας και μπαίνει φρένο στα νέα αυθαίρετα.

ΣΥΜΦΩΝΑ πάντα με το δημοσίευμα η πρόταση του ΤΕΕ αφορά στην ολοκλήρωση των Γ.Π.Σ στις περιοχές των αυθαιρέτων ώστε αυτά να μπορούν να ενταχθούν στο Πολεοδομικό Σχέδιο, στην κατηγοριοποίηση των αυθαιρέτων ( χωρίς άδεια, αυθαίρετες κατασκευές καθ' υπέρβαση της άδειας κλπ), η ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου και το πράσινο κουτί της οικοδομής. Τότε θα κληθούν οι ιδιοκτήτες των αυθαιρέτων να καταβάλουν τις προβλεπόμενες εισφορές και τα αναλογούντα πρόστιμα (το ΤΕΕ προτείνει μάλιστα τη μείωσή τους λόγω της οικονομικής κατάστασης) και στη συνέχεια το κτίσμα θα νομιμοποιείται ή θα εξαιρείται από την κατεδάφιση.

ΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ πρέπει να κατηγοριοποιηθούν, αναλόγως της παράβασης και να αντιμετωπιστούν με διαφορετικά μέτρα και σταθμά, ενώ θα πρέπει να ενισχυθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, υποστηρίζει το ΤΕΕ και ζητά να υπάρξει και για τα παλιά κτίρια «πράσινο κουτί» για την ποιότητα της κατασκευής τους και ειδικότερα την στατική τους επάρκεια. Όσα κτίρια πληρούν τις προϋποθέσεις, δηλαδή στατική επάρκεια, δεν έχουν ανεγερθεί σε προστατευόμενες περιοχές, έχουν ολοκληρωθεί τα ΓΠΣ της περιοχής και οι ιδιοκτήτες κατέβαλαν τις προβλεπόμενες εισφορές και τα αναλογούντα πρόστιμα, θα μπορούν να τακτοποιηθούν.

ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ, όσα δηλαδή, δεν έχουν την απαιτούμενη στατική επάρκεια (και υπό την προϋπόθεση, ότι δεν έχουν ανεγερθεί σε προστατευόμενες περιοχές), το ΤΕΕ προτείνει να εξαιρεθούν από την κατεδάφιση, μετά την καταβολή από τους ιδιοκτήτες τους των προβλεπόμενων εισφορών και προστίμων. Ταυτοχρόνως, θα παρέχεται η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες τους (εφόσον το επιθυμούν), να προχωρήσουν στην ενίσχυση των κτισμάτων, ώστε να πληρούν τους αναγκαίους όρους ασφάλειας.