Σόιμπλε: "Η Ελλάδα προφανώς δεν εκπλήρωσε τους όρους"

H Γερμανία είναι έτοιμη να συναινέσει σε ένα δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, επισημαίνει σε σημερινό της δημοσίευμα στο διαδίκτυο η Wall Street Journal. «Δεν σχολιάζουμε», απαντά το γερμανικό υπ. Οικονομικών

Επικαλούμενη κύκλους που ασχολούνται με το ζήτημα η εφημερίδα επισημαίνει ότι η κυβέρνηση Μέρκελ είναι έτοιμη υποχωρήσει σε ένα βασικό σημείο και το οποίο αφορά στη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών. Το Βερολίνο δηλαδή λέει «ναι» σε νέα βοήθεια προς την Ελλάδα ακόμη και χωρίς τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι στο Βερολίνο ευελπιστούν ότι μετά μια ενδεχόμενη άμεση συμφωνία για νέα βοήθεια μπορεί να ακολουθήσει στη συνέχεια μια πιο αναλυτική που θα προβλέπει και την αναδιάρθρωση ελληνικών ομολόγων.

Τι απαντά το υπ. Οικονομικών

"H Γερμανία είναι έτοιμη να συναινέσει
σε ένα δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα"

«Δεν μπορούμε να σχολιάσουμε το δημοσίευμα», απάντησε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών προσθέτοντας ότι η γερμανική κυβέρνηση περιμένει την αξιολόγηση της τρόικας πριν προχωρήσει στις αποφάσεις της. Ήδη όμως το τελευταίο τριήμερο έχει αναπτυχθεί μια έντονη φημολογία που θέλει το Βερολίνο να συναινεί σε χορήγηση περαιτέρω δανείων προς την Ελλάδα. Είναι σαφές ότι η γερμανική κυβέρνηση κρατά ακόμη κλειστά τα χαρτιά της.

Σόιμπλε: «Δεν έχουν εκπληρωθεί οι όροι»

Σε χθεσινή ομιλία του στο Ανόβερο ο Γερμανός υπ. Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπογράμμισε ότι δεν έχουν εκπληρωθεί οι όροι του προγράμματος λιτότητας από την Ελλάδα. «Οι προσδοκίες, που αποτελούσαν τη βάση του συμφωνηθέντος πριν από ένα χρόνο προγράμματος βοήθειας προφανώς δεν εκπληρώθηκαν ως προς τα αριθμητικά στοιχεία. Δεν μπορούμε σήμερα να θεωρήσουμε δεδομένο ότι η Ελλάδα θα μπορέσει από το δεύτερο τρίμηνο του 2012 να καλύψει μέρος της απαιτούμενης αναχρηματοδότησής της στις χρηματαγορές». Ο Σόιμπλε κατέστησε σαφές ότι μόνον εάν η τελική έκθεση της τρόικας πιστοποιήσει ότι η Ελλάδα ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις της και η Γερμανία θα καταβάλει το μερίδιό της.

Γι’ αυτό και αυτή τη στιγμή διεξάγονται συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση για επιπλέον μέτρα, ανέφερε ο Σόιμπλε. Αυτά αφορούν περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις, εθελοντική συμμετοχή και ιδιωτών πιστωτών, μεγαλύτερες προσπάθειες από την ίδια την Ελλάδα όσον αφορά τη μείωση του ελλείμματος, καθώς και οικονομικά κίνητρα.

«Σοβαρή η κατάσταση»

" Ελλάδα δεν έχει άλλη εναλλακτική
 εκτός από τις ριζοσπαστικές περικοπές"
Ο Σόιμπλε κατέστησε σαφές πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση για ολόκληρη την ΟΝΕ. «Αν πληρούνται οι προϋποθέσεις, μπορούμε να συμφωνήσουμε για ένα συμπληρωματικό πρόγραμμα. Και τότε μπορεί να προχωρήσει. Αν δεν πληρούνται, θα μάθουμε προσεχώς τι συμβαίνει με μια νομισματική ένωση, όταν δεν είναι πλέον σε θέση να επιλύσει τα προβλήματά της».

Ο Σόιμπλε τόνισε ότι η Ελλάδα δεν έχει άλλη εναλλακτική εκτός από τις ριζοσπαστικές περικοπές. «Δεν γίνεται διαφορετικά. Δεν μπορούμε να λυπηθούμε καμιά χώρα ώστε να γλιτώσει τις αναγκαίες προσαρμογές». Η Ελλάδα πρέπει να επανακτήσει τη χαμένη αξιοπιστία της μέσα από τη συμφωνηθείσα δημοσιονομική εξυγίανση, κατέληξε ο γερμανός υπ. Οικονομικών.