Έκτακτη Σύνοδος στο Λουξεμβούργο - Παρών ο Γ. Παπακωνσταντίνου

Ραγδαίες οι εξελίξεις στην διεθνή οικονομία. Η κατάσταση σε Πορτογαλία και Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο της μυστικής συνεδρίασης των υψηλόβαθμων Ευρωπαίων αξιωματούχων.

Μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα της εφαρμογής Μνημονίου δεν ήταν ικανοποιητικά και η 5η δόση του δανείου θα ήταν αδύνατο να εκταμιευτεί με αποτέλεσμα στους διαδρόμους των Βρυξελλών να διακινούνται διάφορα σενάρια για το τι μέλλει γενέσθαι με την ελληνική οικονομία.

Επικρατέστερο σενάριο είναι αυτό που διακινείται από πηγές της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Το σενάριο αυτό φέρει Ελλάδα, Γερμανία, IESF και λοιπούς εταίρους να επεξεργάζονται ένα νέο Μνημόνιο από μηδενική βάση.

Το νέο αυτό Μνημόνιο προβλέπει επιπλέον χρηματοδότηση- όχι από κυβερνητικά δάνεια όπως σήμερα- αλλά από τον ίδιο τον μόνιμο ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, που δεν έχει χρησιμοποιηθεί από άλλη χώρα, με μία επιπλέον επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου καθώς και πολύ σκληρότερους όρους.

Σε αυτή τη λύση ενδεχομένως να καταλήξουν οι δύο πλευρές και ίσως όχι μόνο για την Ελλάδα.

Κατηγορηματικές διαψεύσεις και δυσφορία στις Βρυξέλλες

Κατηγορηματικά διαψεύδει το δημοσίευμα του Spiegel τόσο ο εκπρόσωπος του αρμόδιου επιτρόπου Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ όσο και ο εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup, Γκι Σούλερ.

Σε ερώτημα του Real.gr ο Αμαντέου Αλταφάζ απάντησε ότι ο επίτροπος δεν γνωρίζει για καμία συνάντηση υπουργών σήμερα στο Λουξεμβούργο. «Αυτά που γράφει το Spiegel είναι ιστορίες φαντασίας. Και τέτοια πράγματα γράφει το Spiegel κάθε εβδομάδα. Δεν τους έφτανε η αναδιάρθρωση μας προέκυψε και η έξοδος από το ευρώ. Τι άλλο να πω;».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γκι Σούλερ. «Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω καμία συνάντηση υπουργών σήμερα στο Λουξεμβούργο. Οι πληροφορίες του Spiegel είναι πλαστές».

Κοινοτικές πηγές εκφράζουν τη δυσαρέσκεια τους για το γεγονός ότι οι διαψεύσεις από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές έφτασαν αργά με αποτέλεσμα να έχουν διαφύγει από τη χώρα ήδη περί τα 20 δισ. ευρώ (ποσό που δεν έχει βέβαια επιβεβαιωθεί).

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου