Τώρα θέλουν να κάνουν ... ανασχηματισμό!

ΑΠΟΛΥΤΑ "χαμένη στο διάστημα" μοιάζει η κυβέρνηση και από τις χθεσινό "δόγμα Λοβέρδου" και την απάντηση Διαμαντοπούλου φτάσαμε σήμερα να συζητείται ... ανασχηματισμός! Τώρα πως ένας ανασχηματισμός θα βοηθήσει, αυτό μόνο οι ίδιοι το ξέρουν. Πάντως φαίνεται ότι οι χθεσινές βολές Λοβέρδου είχαν τελικά συγκεκριμένο αποδέκτη: Τον υπουργό Ανάπτυξης Μ.Χρυσχοίδη,
ο οποίος σε συνέντευξή του την Κυριακή είχε καταφερθεί κατά του Μνημονίου και ζητούσε αλλαγή της κυβερνητικής πολιτικής. Ο ανασχηματισμός που συζητάνε δεν θα είναι ευρύς, αλλά θα αφορά τα υπουργεία Εργασίας, Οικονομικών αλλά και το Υποδομών, στα οποία επικεντρώνεται το ενδιαφέρον της τρόικας.

Άγνωστο είναι αν θα αναβαθμιστεί ο Ε.Βενιζέλος. Ο Θεσσαλονικός πολιτικός μπορεί δημοσίως να δηλώνει ότι δεν θέλει να φύγει από το Άμυνας, αλλά η προσδοκία του είναι να "δραπετεύσει" από το "χρυσό κλουβί" του ΥΠΕΘΑ προς μιας θέση π.χ. αντιπροέδρου με ευθύνη συντονισμού των οικονομικών υπουργείων. Αλλά το "σύστημα" Παπανδρέου ακόμα δεν έχει "χωνέψει" ότι ο Ε.Βενιζέλος όντως είναι μία "χρυσή εφεδρεία" που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί σε παραγωγικό υπουργείο ή θεσμική θέση.

Οι εξελίξεις που έχουν δρομολογηθεί ήδη από τις τελευταίες ημέρες καταδεικνύουν ότι ο πρωθυπουργός αναμένεται να προχωρήσει σε αλλαγή του κυβερνητικού σχήματος, με προσθήκες προσώπων, τα οποία θα είναι «πρόθυμα» να προωθήσουν τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις και προέρχονται από τη λεγόμενη εκσυγχρονιστική πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ.

Ήδη στους διαδρόμους του Μαξίμου αλλά και στην Ιπποκράτους ακούγονται έντονα τα ονόματα των Αλέκου Παπαδόπουλου, Γιώργου Φλωρίδη, Βάσω Παπανδρέου, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός θα λάβει τις αποφάσεις του μέσα στις προσεχείς ημέρες, με γνώμονα τη σημερινή συνεδρίαση του άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου.

Εν τω μεταξύ, στην Αθήνα θα βρίσκεται σήμερα το κλιμάκιο της τρόικας, το οποίο ξεκινά κρίσιμες συζητήσεις με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, για τις διαρθρωτικές αλλαγές που δρομολογεί το Μνημόνιο.

Οι Βρυξέλλες πιέζουν την κυβέρνηση να αποφύγει σε κάθε περίπτωση την προσφυγή στις κάλπες και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις μιας ευρύτερης πολιτικής συναίνεσης, προκειμένου να εφαρμοστούν τα μέτρα του Μνημονίου.

«Η Ν.Δ. δεν εκβιάζεται»

Ωστόσο, η πολυπόθητη για την κυβέρνηση συναίνεση-συνέργεια στο Μνημόνιο και στα νέα επαχθή μέτρα μοιάζει πολύ δύσκολη, λόγω της σκληρής γραμμής που τηρεί η Ν.Δ.. Σε δηλώσεις του, ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιάννης Μιχελάκης, χαρακτήρισε τα περί συναίνεσης ως «προπαγανδιστικά κόλπα της κυβέρνησης, που θέλει να αποπροσανατολίσει τον κόσμο από το "Ζάππειο 2"».

Τόσο ο Αντώνης Σαμαράς όσο και οι υπόλοιποι επιτελείς της Συγγρού έχουν ρίξει όλο τους το βάρος στην παρουσίαση του επικαιροποιημένου προγράμματος της Ν.Δ. στο Ζάππειο την Πέμπτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς αναμένεται να επιτεθεί με σφοδρότητα εναντίον της κυβέρνησης, έχοντας ως αιχμή του δόρατος την έλλειψη ενημέρωσης της Βουλής για τις εξελίξεις της συνάντησης Παπακωνσταντίνου στο Λουξεμβούργο, ενώ θα επαναλάβει για ακόμη μία φορά ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Σταθερότητας ή ένα νέο Μνημόνιο, το οποίο θα επιβάλει σκληρότερα μέτρα εις βάρος της Ελλάδας.
Αναρτήθηκε στο DefenceNet