Κριστίν Λαγκάρντ: H Ελλάδα απειλείται με πτώχευση

ΤΗΝ ΑΔΥΝΑΜΙΑ της Αθήνας να προωθήσει την υπόθεση των ιδιωτικοποιήσεων επικρίνει σε συνέντευξή της σε αυστριακή εφημερίδα η Κριστίν Λαγκάρντ. Η γαλλίδα υπουργός Οικονομικών επισημαίνει ότι η Ελλάδα απειλείται με πτώχευση.
Οι πιέσεις προς την Αθήνα όχι απλά εντείνονται, αλλά αποκτούν τον χαρακτήρα συναγερμού, εάν κρίνουμε τουλάχιστον από το ύφος της συνέντευξης της Κριστίν Λαγκάρντ προς την αυστριακή Der Standard.
Ο ΓΑΛΛΙΔΑ υπουργός αναγνωρίζει τα επιτεύγματα της Ελλάδας και αναφέρει συγκεκριμένα τη μείωση του ελλείμματος κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες την περασμένη χρονιά. Υπογραμμίζει ωστόσο ότι η υπόθεση των ιδιωτικοποιήσεων «δεν σημειώνει καμία πρόοδο» και συνεχίζει: «Στην αρχή οι Έλληνες είπαν ότι θα αντλήσουν 17 δισεκατομμύρια ευρώ από την πώληση δημόσιας περιουσίας. Τον Μάρτιο έκαναν λόγο για 50 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά από ό,τι ακούω δεν σημειώνεται μέχρι τώρα καμία πρόοδος στο θέμα αυτό. Η Αθήνα δεν αντέδρασε σωστά», λέει η κα Λαγκάρντ.

«Όχι» στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους

Ανησυχία στο Eurogroup
Η ΕΛΛΑΔΑ απειλείται με πτώχευση επισημαίνει στη συνέχεια η γαλλίδα υπουργός. «Στο Eurogroup εκφράσαμε τον προβληματισμό μας για την έλλειψη προόδου. Και νομίζουμε ότι αυτό φτάνει κατ` αρχήν για να παροτρύνει την Αθήνα να κάνει ιδιωτικοποιήσεις». Εάν αυτά γίνουν θα υπάρξει και βοήθεια, διευκρίνισε, υπογραμμίζοντας ότι αυτό που δεν θέλουν οι Ευρωπαίοι είναι μια πτώχευση εντός της Ευρώπης. Απόλυτη ήταν η Κριστίν Λαγκάρντ στο «όχι» της στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Αυτό δεν θα συμβεί, τόνισε, αφήνοντας ανοιχτό ενδεχόμενο διακανονισμό σε εθελοντική βάση με τους πιστωτές.

Επικρίσεις από τηνBundesbank

Επικρίσεις από την Bundesbank
ΚΡΙΤΙΚΗ για τις ελληνικές προσπάθειες περιστολής των δαπανών διατυπώνεται και από την Bundesbank. «Με τη δανειακή βοήθεια και την ενδιάμεση μείωση των επιτοκίων οι ευρωπαίοι εταίροι έκαναν την πρώτη πολύ σημαντική κίνηση», γράφει στη μηνιαία έκθεσή της η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Γερμανίας. Γι’ αυτό – προσθέτει – η ελληνική κυβέρνηση έχει ευθύνη να μειώσει το έλλειμμά της, όπως υποσχέθηκε, με πρόσθετα μέτρα λιτότητας.

«Μια ηπιότερη αντιμετώπιση των στόχων θα έθετε υπό περαιτέρω αμφισβήτηση τόσο τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας όσο και την αξιοπιστία μελλοντικών ευρωπαϊκών συμφωνιών», προειδοποιούν οι ομοσπονδιακοί τραπεζίτες. Η δημοσιονομική εξυγίανση και οι αναγκαίες οικονομικές μεταρρυθμίσεις συνδέονται χωρίς αμφιβολία με τεράστιες δυσκολίες και επώδυνα μέτρα. «Σε τελική ανάλυση όμως, είναι αναπόφευκτες, προκειμένου να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών και αποτελούν προϋπόθεση για την καταβολή της βοήθειας, χωρίς την οποία η δυνατότητα προσαρμογής θα γινόταν ακόμα δυσκολότερη».