Διπλό “OXI” από Σαμαρά

ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ λέει ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος μέσω συνέντευξης στο «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» τάσσεται κατά δεύτερου μνημονίου και κατά του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού προγράμματος.

«Δεν θα ψηφίσω καμία δέσμευση σε λανθασμένη και αδιέξοδη πολιτική» δηλώνει για το ενδεχόμενο να υπερψηφίσει τυχόν δεύτερο μνημόνιο, ενώ υπογραμμίζει ότι «δεν έχουμε καμία αντίρρηση να αναλάβουμε δεσμεύσεις για να μειώσουμε το έλλειμμα και να ελέγξουμε το χρέος. Δεν διαφωνούμε στους στόχους της δημοσιονομικής εξυγίανσης αλλά στην αποδεδειγμένα λάθος συνταγή που μας επέβαλλαν».

Ο Αντώνης Σαμαράς τονίζει ότι δεν θα ψηφίσει ούτε το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα «γιατί δεν περιλαμβάνει μέτρα ανάκαμψης» και προσθέτει ότι «περικοπές χωρίς ανάκαμψη προκαλούν χειρότερη ύφεση, περισσότερα λουκέτα και μεγαλύτερη ανεργία».

Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο η ΝΔ να ψηφίσει κάποια μέτρα μείωσης της σπατάλης, αλλά και κάποιες αποκρατικοποιήσεις.

Ο κ. Σαμαράς δηλώνει αντίθετος στο ενδεχόμενο απολύσεων στο Δημόσιο αν και παραδέχεται ότι ήταν λάθος που βρεθήκαμε με τεράστιο δημόσιο τομέα.

Αναφορικά με τη συναίνεση, ο πρόεδρος της ΝΔ θεωρεί ότι πιέζουν για συναίνεση όσοι θέλουν να μη διορθωθεί το σφάλμα που έγινε και να συγκαλυφθούν οι ευθύνες όσων το έκαναν.

Σχετικά με την πέμπτη δόση του δανείου προς τα χώρα μας, εκτιμά ότι δεν είναι τόσο απλό να μην δοθεί, καθώς θα υπήρχαν σοβαρές επιπτώσεις και στις άλλες χώρες της ευρωζώνης και προσθέτει: «Φυσικά και πρέπει να δείχνει πρόοδο η Ελλάδα. Και πρόοδος δεν υπάρχει… Είναι πρόβλημα λάθους κατεύθυνσης και λιγότερο λάθους εφαρμογής. Το πρόβλημα λύνεται με αλλαγή των όρων του μνημονίου . Όχι με πιέσεις σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση να συνεχιστεί το αποδεδειγμένο λάθος».