Το Μνημόνιο κόστισε στο ΠΑΣΟΚ 17%

Κλικ για μεγέθυνση
Η εικόνα της μεγάλης ανατροπής που καταγράφει το «Βαρόμετρο» της «Public Issue» για την «Καθημερινή της Κυριακής», δεν είναι ούτε απρόσμενη αλλά ούτε και δυσερμήνευτη. Τους τελευταίους εννέα μήνες, μετά δηλαδή από το καλοκαίρι του 2010, οπότε και οι Έλληνες επέστρεψαν από τις διακοπές τους, για να βιώσουν στην καθημερινότητά τους τις επιπτώσεις από τα μέτρα του Μνημονίου, το κυβερνών κόμμα σημειώνει μια σταθερή συρρίκνωση της εκλογικής επιρροής του.


Ένα ξεκάθαρο δείγμα του πόσο «αλμυρός» ήταν για το ΠΑΣΟΚ ο «λογαριασμός» του Μνημονίου, αποτελεί φυσικά η απλή αριθμητική διαπίστωση πως από το 44% του Σεπτεμβρίου του 2010, τον Ιούνιο του 2011, δηλαδή μέσα σε εννέα μήνες, κατρακύλησε στο 27%. Μια απώλεια της τάξης του 17%, που δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ στα χρόνια της Μεταπολίτευσης, μέσα σε τόσο σύντομο διάστημα.
Πόσο μάλλον για ένα κόμμα το οποίο τον Οκτώβριο του 2009 ήρθε στην εξουσία με ένα ποσοστό 44%, διαφορά 11% από την Αξιωματική Αντιπολίτευση, και τη Νέα Δημοκρατία, δηλαδή τον άλλο παραδοσιακό πόλο εξουσίας, να εισέρχεται σε επώδυνη εσωκομματική διαδικασία αλλαγής αρχηγού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Σεπτέμβριο του 2010, η διαφορά του ΠΑΣΟΚ από τη Νέα Δημοκρατία βρισκόταν στο 17% (44%-27%), ενώ σήμερα η Αξιωματική Αντιπολίτευση έχει προσπεράσει με +4% (31%-27%). Έχουμε δηλαδή μια αθροιστική μετατόπιση 21%, που αποτυπώνεται πλήρως στη ραγδαία φθορά του ΠΑΣΟΚ, αν συνυπολογίσει κανείς ότι στο ίδιο διάστημα, η Νέα Δημοκρατία έχει αυξήσει την εκλογική της δύναμη μόνο κατά 4%.