Σε ιδιώτες ο έλεγχος της οικοδομής...

Σώμα Ορκωτών Μηχανικών θα επιβλέπει την εφαρμογή της οικοδομικής άδειας...
Ιδιώτες μηχανικοί θα ελέγχουν ιδιώτες μηχανικούς! Σύμφωνα με νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζει ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Ν. Σηφουνάκης, θα δημιουργηθεί ένα Σώμα Ορκωτών Μηχανικών το οποίο θα ελέγχει την εφαρμογή της οικοδομικής άδειας κατά τα στάδια ανέγερσης της οικοδομής.
Με άλλα λόγια, το υπουργείο σε μια προσπάθεια καταπολέμησης της διαφθοράς μετατρέπει τα πολεοδομικά γραφεία σε... αρχεία οικοδομικών αδειών και δίνει τον έλεγχο σε ιδιώτες μηχανικούς. Τους δίνει όμως και έναν νέο ρόλο. Θα λειτουργούν επίσης και ως γραφεία... διαιτησίας στην περίπτωση που υπάρχει διαφωνία μεταξύ επιβλέποντα και ορκωτού μηχανικού.

Την ευθύνη για την υλοποίηση της οικοδομικής άδειας, σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει από το ΥΠΕΚΑ, θα έχει ο επιβλέπων μηχανικός. Οι Ορκωτοί Μηχανικοί θα είναι αποκλειστικής απασχόλησης, θα υπάγονται στην αποκεντρωμένη διοίκηση και θα ελέγχουν την εφαρμογή της. Το κόστος αυτών των ελέγχων θα επιβαρύνει τον ιδιοκτήτη της οικοδομής.

Οι αλλαγές, οι οποίες αναμένεται να οριστικοποιηθούν τις επόμενες ημέρες, αφορούν τόσο στην επίβλεψη της οικοδομής όσο και στη διαδικασία κατάθεσης και έγκρισης του φακέλου. Οι φάκελοι θα μπορούν να κατατίθενται στα πολεοδομικά γραφεία και ηλεκτρονικά.

Οι οικοδομικές άδειες θα εκδίδονται σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση ο φάκελος θα πρέπει να περιέχει τοπογραφικό του οικοπέδου και διάγραμμα κάλυψης. Βάσει αυτών, εντός δύο ή τριών ημερών, θα εκδίδεται η οικοδομική άδεια. Στη δεύτερη φάση, θα υποβάλλονται οι υπόλοιπες αδειοδοτήσεις (π.χ. από το δασαρχείο) και μελέτες (στατική κ.ά.). Στόχος των προωθούμενων αλλαγών είναι η μείωση του χρόνου έκδοσης της οικοδομικής άδειας, από την Πολεοδομία, με τον προέλεγχο του φακέλου.

Οι αλλαγές που ετοιμάζει ο κ. Σηφουνάκης προκάλεσαν την αντίδραση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων. Σε εξώδικη αναφορά που έστειλαν την Τρίτη το πρωί στο ΥΠΕΚΑ αναφέρουν ότι η εκχώρηση κρατικών αρμοδιοτήτων έρχεται σε αντίθεση με το άρθρο 24 παρ. 2 του Συντάγματος και το κανονιστικό πεδίο που διαμορφώθηκε κατά την συνταγματική αυτή επιταγή. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη διάταξη «η χωροταξική αναδιάρθρωση της χώρας, η διαμόρφωση, η ανάπτυξη, η πολεοδόμηση και η επέκταση των πόλεων και των οικιστικών.
ΤΟ ΒΗΜΑ