Κρίσιμη συνάντηση Παπανδρέου - Γιούνκερ

ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ η Τρόικα αναμένεται να ανακοινώσει τα συμπεράσματά της από τη νέα, τέταρτη αξιολόγηση της εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής από την οποία εξαρτάται η καταβολή της 5ης δόσης

Στο πλαίσιο αυτό ΕΚΤ, ΕΕ και ΕΚΤ θα εκδώσουν κοινό ανακοινωθέν. Η αξιολόγηση περιορίζεται καταρχήν στον τρέχον πρόγραμμα και την εφαρμογή των στόχων που έχουν συμφωνηθεί. «Η έκθεση δείχνει μια ανάμεικτη εικόνα», επισημαίνει το Reuters και ως εκ τούτου παραμένει ασαφές εάν θα καταβληθεί η νέα δόση προς την Ελλάδα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Κλειδώνει νέα βοήθεια

Νέες περικοπές και επίσπευση
 της διαδικασίας ιδιωτικοποιήσεων
 oι βασικές προϋποθέσεις για
 το δεύτερο πακέτο
ΝΕΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ και επίσπευση της διαδικασίας ιδιωτικοποιήσεων είναι οι βασικές προϋποθέσεις για την παροχή νέας βοήθειας προς την Ελλάδα. Σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται πηγή πλησίον των διαπραγματεύσεων, η επιτροπή Οικονομικών και Δημοσιονομικών που συνεδρίασε στη Βιέννη κατέληξε σε συμφωνία για ένα νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα που θα έχει τριετή διάρκεια. Το πακέτο έρχεται να καλύψει τις πρόσθετες δανειακές ανάγκες της Αθήνας. Η σχεδιαζόμενη έξοδός της στις αγορές το 2011 και 2012 που πλέον φαντάζει αδύνατη, θα της απέφερε περί τα 65 δις ευρώ. «Υπάρχει συμφωνία και σύντομα θα ειπωθεί και επίσημα κάτι επ΄ αυτού», αναφέρουν κύκλοι τους οποίους επικαλείται το Reuters.

Οι λεπτομέρειες του πακέτου δεν έχουν αποφασιστεί ακόμη, αλλά αναμένονται πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 20 Ιουνίου. Το δεύτερο αυτό πρόγραμμα διάσωσης που ουσιαστικά έρχεται να επικαλύψει το πρώτο των 110 δις ευρώ θα περιλαμβάνει και τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών, ωστόσο σε μικρό βαθμό για να αποφευχθεί ένα «πιστωτικό επεισόδιο», σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Συνάντηση Παπανδρέου - Γιούνκερ

ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ σημεία του μεσοπρόθεσμου προγράμματος θα παρουσιάσει ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στον επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στη συνάντηση που θα έχουν σήμερα (16:00 ώρα Ελλάδας) στο Λουξεμβούργο. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μείωση των δημοσίων δαπανών και αύξηση της φρολογίας ύψους 6,4 δις ευρώ αλλά και επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων.