Το παρασκήνιο των συνομιλιών Παπανδρέου – Σαμαρά από τον Γ. Τράγκα

Ο Γιώργος Τράγκας αποκαλύπτει στο Real.gr το παρασκήνιο των συνομιλιών μεταξύ του πρωθυπουργού και του προέδρου της ΝΔ και πως οδηγηθήκαμε στην αλλαγή τακτικής από τον Γιώργο Παπανδρέου στο αποψινό διάγγελμα.

Τρεις τηλεφωνικές επικοινωνίες πραγματοποιήθηκαν μεταξύ του πρωθυπουργού και του προέδρου της ΝΔ. Η πρώτη και η πιο ουσιώδης έγινε στις 15:20 το μεσημέρι.

Αρχικά υπήρξε η πρόταση να δημιουργηθεί μεταβατική κυβέρνηση συνεργασίας για 4 μήνες με την προϋπόθεση πως δεν θα είναι πρωθυπουργός, ο Γ. Παπανδρέου όπως ζήτησε ο Αντώνης Σαμαράς. Στην συνέχεια ο χρόνος της μεταβατικής κυβέρνησης αυξήθηκε στον 1 χρόνο. Στη συζήτηση μεταξύ των δύο πλευρών δεν έπεσαν ονόματα στο τραπέζι και ο πρόεδρος της ΝΔ φέρεται να ζήτησε την επαναδιαπραγμάτευση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και του Μνημονίου.

Μόλις έγινε γνωστή στους στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού η πρόθεση του να παραιτηθεί και να αναλάβει πρόσωπο κοινής αποδοχής την θέση του επικεφαλής του κυβερνητικού σχήματος υπήρξε έντονη αντίδραση. Οι κορυφαίοι υπουργοί προσπάθησαν να τον μεταπείσουν και ακολούθησε «διαρροή» που έφερε τον Γιώργο Παπανδρέου να έχει κάνει ο ίδιος την πρόταση να εγκαταλείψει την κυβέρνηση προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να σωθούν τα προσχήματα.

Αργά το απόγευμα και μετά από τις έντονες πιέσεις που δέχθηκε ο πρωθυπουργός άλλαξε ρότα και άφησε να διαφανεί πως υπήρξε έντονη δυσαρέσκεια από τον ίδιο για το γεγονός ότι η ΝΔ φέρεται να διέρρευσε τις διαβουλεύσεις που βρίσκονταν σε εξέλιξη.