"Κίτρινα σωματεία" για να προχωρήσει η εργασία - λάστιχο!

ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ λάστιχο που νομιμοποιείται από την ανεξέλεγκτη χρήση του διευθυντικού δικαιώματος, οι μισθοί 520 ευρώ (καθαρά) για τους νέους έως 25 ετών και η ομηρεία συμβασιούχων ορισμένου χρόνου, που θα μπορεί να φθάσει μέχρι και 6 χρόνια, "αποτελούν προτεινόμενα μέτρα για την αύξηση της απασχόλησης και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας" υποστηρίζει το υπουργείο Εργασίας, που γνωστοποίησε καθυστερημένα τα νέα μέτρα που συμφωνήθηκαν με την τρόικα.

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ όσον αφορά τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας το υπουργείο προβλέπει τη δημιουργία σωματείων που θα αποτελείται από τρεις εργαζόμενους στις επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 20 άτομα! Ακόμα οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου θα έχουν διάρκεια τουλάχιστον 24 μηνών, ενώ θα ανανεώνονται για άλλες δύο φορές πριν εκπνεύσει το συγκεκριμένο διάστημα.

ΟΠΩΣ σημειώνεται σε ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου, "οι ώρες εργασίας μπορούν να αυξάνονται κατά δύο ώρες ημερησίως και συνολικά για έξι μήνες τον χρόνο, με αντίστοιχη μείωση σε άλλη χρονική περίοδο". Μάλιστα η διευθέτηση του χρόνου εργασίας μπορεί να γίνει: α) με επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, β) με συμφωνία του εργοδότη και συνδικαλιστικής οργάνωσης, γ) με συμφωνία του εργοδότη και του συμβουλίου των εργαζομένων, δ) με συμφωνία του εργοδότη και ένωσης προσώπων.

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ διευκρινίζεται ότι "η ένωση προσώπων μπορεί να συσταθεί από το 25% τουλάχιστον των εργαζομένων της επιχείρησης όταν απασχολεί πάνω από 20 εργαζόμενους και το 15% όταν απασχολεί μέχρι 20 εργαζόμενους"!

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ οι επιχειρήσεις (στη συντριπτική τους πλειοψηφία απασχολούν λιγότερους από 20 εργαζόμενους) θα μπορούν με ένα "κίτρινο σωματείο" να αποσπούν τη συναίνεση για διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Επίσης διευκρινίζεται ότι "οι επιχειρησιακές ή κλαδικές συμβάσεις μπορούν να καθορίζουν άλλο σύστημα διευθέτησης του χρόνου εργασίας, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του κλάδου ή της επιχείρησης"!