Κερδίζει έδαφος η συμμετοχή των ιδιωτών νέο πακέτο στήριξης

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ του ιδιωτικού τομέα σε οποιαδήποτε μορφή πρόσθετης βοήθειας προς την Αθήνα αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά, εξακολουθεί όμως να είναι αγκάθι στην προοπτική συνεννόησης με την ΕΚΤ για τη διάσωση της Ελλάδας

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Γιούργκεν Στάρκ θεωρεί απίθανο το ενδεχόμενο συμμετοχής των ιδιωτικών κεφαλαίων χωρίς να προκληθεί πιστωτικό επεισόδιο. Σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο η ΕΚΤ δεν θα μπορούσε πλέον να δεχθεί ελληνικά κρατικά ομόλογα, τόνισε ο κ. Σταρκ.
Από την άλλη πλευρά και όπως αναφέρει το περιοδικό Der Spiegel, οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ εκτιμούν ότι για να σωθεί η Ελλάδα , οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων θα πρέπει να συμμετάσχουν στο κόστος με ποσό που θα κυμαίνεται από 20 έως 35 δις ευρώ. Υπό συζήτηση είναι το λεγόμενο μοντέλο roll over. Σύμφωνα μ’ αυτό οι ιδιώτες πιστωτές ανταλλάσσουν τα υφιστάμενα ομόλογα με νέους τίτλους μεγαλύτερης διάρκειας. Την ίδια ώρα και σύμφωνα με τους Financial Times οι γαλλικές τράπεζες αποδέχονται βασικά ενδεχόμενη συμφωνία για την επαναγορά των ληξιπρόθεσμων ομολόγων της Ελλάδας υπό τον όρο ότι όλοι οι πιστωτές θα κάνουν το ίδιο.
Συμμετοχή στη βοήθεια υπό όρους
Μίχαελ Κέμερ
Διάθεση για συμμετοχή στο κόστος δείχνουν και οι γερμανικές τράπεζες, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του Συνδέσμου τους, Μίχαελ Κέμερ.
Για πρώτη φορά οι γερμανικές ιδιωτικές τράπεζες εκφράζουν θετική διάθεση να συμβάλουν σε μια νέα βοήθεια προς την Ελλάδα. Όπως δηλώνει σήμερα ο γενικός διευθυντής της Συνδέσμου Γερμανικών Τραπεζών, Μίχαελ Κέμερ, οι τράπεζες είναι διατεθειμένες να συμφωνήσουν για παράταση της περιόδου αποπληρωμής του ελληνικού χρέους.
Προηγουμένως θα πρέπει όμως να διευκρινιστούν ορισμένα ζητήματα, όπως π.χ. το θέμα των εγγυήσεων προς τις τράπεζες. Εκτός αυτού, συμπληρώνει ο κ. Κέμερ, η συμμετοχή τους θα πρέπει να γίνει σε εθελοντική βάση.
Η αλλαγή πλεύσης των γερμανικών τραπεζών σχετίζεται οπωσδήποτε με το αίτημα συμμετοχής ιδιωτών που σύσσωμα υποστηρίζουν τα κόμματα του γερμανικού κοινοβουλίου - και το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότερο αυτά που παραδοσιακά διατηρούν καλές σχέσεις με τους τραπεζίτες – οι Φιλελεύθεροι (FDP) και οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU).
«Οι μέχρι τώρα προσπάθειες δεν αρκούν για να ξεπεραστεί η κρίση»

Φόλκερ Κάουντερ
Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της CDU, Φόλκερ Κάουντερ, ζητά από τους Έλληνες μεγαλύτερες θυσίες. Στην πρώτη του συνέντευξη μετά τη χθεσινή ψηφοφορία στο γερμανικό κοινοβούλιο για ένα δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Αθήνα, ο κ. Κάουντερ επισήμανε πως αναγνωρίζει τις προσπάθειες που ως τώρα έχουν καταβάλει οι Έλληνες.
«Αυτές όμως δεν αρκούν για να ξεπεραστεί η κρίση», διευκρινίζει.
Η χώρα θα πρέπει με πυγμή να οδηγηθεί στο δρόμο της σταθερότητας, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κάουντερ, για να προσθέσει, ότι η οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα θα συνοδεύεται από αυστηρούς όρους. Η σκληρή γλώσσα του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας των χριστιανικών κομμάτων έχει τους αποδέκτες της.
Και αυτοί δεν είναι μόνον οι Έλληνες αλλά και οι Γερμανοί πολίτες, που θα πρέπει να πειστούν για την αναγκαιότητα επιπλέον βοήθειας προς την Αθήνα.
Μόνον το ένα τρίτο εκφράζεται στις δημοσκοπήσεις υπέρ αυτής της αναγκαιότητας, το 60% είναι κατά.