Financial Times: «Η ΕΕ ζητά υποθήκες από τους Έλληνες»

ΤΗΝ ΥΠΟΘΗΚΕΥΣΗης ελληνικής δημόσιας περιουσίας ως αντάλλαγμα για την χορήγηση νέου πακέτου οικονομικής στήριξης εξετάζει η ευρωζώνη. Στόχος να καμφθούν οι αντιστάσεις όσων απορρίπτουν νέες πιστώσεις για την Αθήνα.


Επιπλέον εγγυήσεις από την ελληνική κυβέρνηση φέρεται να ζητά η ευρωζώνη για να προχωρήσει στην χορήγηση νέων πιστώσεων προς τη χώρα μας, επισημαίνουν οι γερμανικοί Financial Times σε σημερινό τους δημοσίευμα. Η εφημερίδα επικαλείται υψηλόβαθμους αξιωματούχους της ευρωζώνης, οι οποίοι δεν κατονομάζονται και προσθέτει ότι προς το παρόν δεν υπάρχει συμφωνία, όμως οι διαφορές μεταξύ των εμπλεκομένων δεν είναι πια μεγάλες.

Στόχος των εμπνευστών της υποθήκευσης δημόσιας περιουσίας είναι να καμθεί η αντίσταση χωρών που είναι επιφυλακτικές απέναντι σε ένα 2ο πακέτο οικονομικής στήριξης. Η ιδέα για την υποθήκευση της ελληνικής δημόσιας περιουσίας είχε διατυπωθεί αρχικά από την κυβέρνηση της Φινλανδίας.

Αντιστάσεις στο γερμανικό κοινοβούλιο στη νέα

Το ενδεχόμενο ενός 2ου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα αυξάνει τη δυσθυμία εντός του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού. Η κοινοβουλευτική ομάδα του συγκυβερνώντος κόμματος των Φιλελευθέρων εξετάζει να προσκαλέσει την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ μετά το ταξίδι της στις ΗΠΑ σε έκτακτη συνεδρίαση με σκοπό να της εκθέσει τις απόψεις και αντιρρήσεις της. Οι Φιλελεύθεροι αναμένεται να ζητούν δικαίωμα βέτο για το γερμανικό κοινοβούλιο σε ψηφοφορίες μελλοντικών πακέτων οικονομικής στήριξης Σύμφωνα με πληροφορίες οι Φιλελεύθεροι βουλευτές προτίθενται να ασκήσουν κριτική στην Γερμανίδα καγκελάριο και για τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης στην Ελλάδα.

Προς το παρόν όμως ο αρχηγός κοινοβουλευτικής ομάδας Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών Φόλκερ Κάουντερ δηλώνει στην εφημερίδα Bild ότι «δεν υπάρχει απόφαση για ένα νέο πακέτο στήριξης». Την ίδια στιγμής όμως ο εκπρόσωπος της Χριστιανικής Ένωσης για οικονομικά ζητήματα Νόρτμπερτ Μπάρτλε τονίζει ότι «δεν διεξάγεται συζήτηση για νέες πιστώσεις. Έσπευσε ωστόσο να συμπληρώσει ότι «για την ώρα δεν μπορώ να φανταστώ πλειοψηφία στη Βουλή υπέρ ενός δεύτερου πακέτου στήριξης για την Ελλάδα».