Μήνυση Ελλήνων στο περιοδικό Focus

ΜΗΝΥΣΗ στο γερμανικό περιοδικό «Focus» κατέθεσαν έξι έλληνες δικηγόροι, που κατηγορούν το έντυπο για εξύβριση, συκοφαντική δυσφήμηση και .προσβολή ελληνικών κρατικών συμβόλων. Μάλιστα, η εισαγγελία Αθηνών όρισε στις 29 Ιουνίου για πρώτη φορά έρευνα της υπόθεσης, αν και ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί αν θα διεξαχθεί δίκη, όπως δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Θεόδωρος Φραγκάκης, ένας από τους έξι δικηγόρους.

Πάντως, μιλώντας στο ίδιο πρακτορείο, ο εκδότης του περιοδικού Χέλμουτ Μάρκβορτ επιμένει ότι το φωτομοντάζ με την Αφροδίτη της Μήλου ήταν μια νόμιμη, σατιρική παρουσίαση της κατάστασης. «Φυσικά και το υποστηρίζω. Ήταν τότε κάτι πρωτότυπο», είπε και πρόσθεσε ότι έμαθε για τη νομική έρευνα μετά από ερωτήσεις δημοσιογράφων. «Δεν γνωρίζω να υπάρχει κλήτευση ούτε αγωγή», δήλωσε και συμπλήρωσε. «Καμία ελληνική Αρχή δεν απευθύνθηκε σε μένα και ούτε οι συνάδελφοι έχουν λάβει τίποτα».

ο Μάρκβορτ παραδέχθηκε ότι έχει λάβει πολλές επιστολές διαμαρτυρίας, όχι μόνο από την Ελλάδα, μετά το περσινό δημοσίευμα. Ωστόσο, όπως έκανε και τότε, καλεί τους διαμαρτυρόμενους να χαλαρώσουν και τους συστήνει να θυμηθούν τον συμπατριώτη τους, τον Αριστοφάνη, που πριν από 2.400 χρόνια ήταν εκείνος που επινόησε τη σάτιρα. Μάλιστα, αποκάλυψε ότι ο ίδιος έχει διδαχθεί για έξι χρόνια Αρχαία Ελληνικά και πρόσθεσε. «Θέλω να θυμίσω στους Έλληνες ότι πρόκειται για ένα πολιτιστικό εύρημα, τη σάτιρα!».