To Der Spiegel «βλέπει» τον θάνατο του ευρώ

«Η ΟΝΕ εξελίσσεται στον μεγαλύτερο κίνδυνο για τηv Ευρώπη: Το ευρώ αλυσοδένει σύμβατες οικονομίες», υποστηρίζει το Der Spiegel, με ένα εξώφυλλο που «κηδεύει» το ευρώ σε φέρετρο καλυμμένο με την ελληνική σημαία.


Μια αξιοπρόσεκτη και δυσερμήνευτη στροφή πραγματοποίησε η έντυπη έκδοση του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel. Ο τίτλος του εξωφύλλου, όπου παρουσιάζεται το ευρώ να κηδεύεται σε φέρετρο το οποίο καλύπτεται από την ελληνική σημαία, είναι "ξαφνικά και αναμενόμενα". Ο τίτλος του κεντρικού άρθρου είναι «Στο έλεος του ευρώ» και ο υπότιτλος αναφέρει: «Η ΟΝΕ εξελίσσεται στον μεγαλύτερο κίνδυνο για το μέλλον της Ευρώπης: Το ευρώ αλυσοδένει μεταξύ τους ασύμβατες μεταξύ τους εθνικές οικονομίες. Ωστόσο ο πολιτικός κόσμος επενδύει σε νέα προγράμματα. Πρόκειται για λάθος δρόμο». Στα κυριότερα σημεία του κεντρικού άρθρου διαβάζουμε μεταξύ άλλων: «Το παλιό ευρώ, στην αρχική του σύλληψη, δεν υπάρχει πια, η ΟΝΕ δεν λειτουργεί. Χρειαζόμαστε ένα σχέδιο Β».
«Δύο κυβερνήσεις έπεσαν ήδη λόγω της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη»
Το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι η πολιτική ηγεσία της ΕΕ ωραιοποιεί την κατάσταση. «Μόνο λόγω του ευρώ το ελληνικό χρέος αποτελεί πρόβλημα για όλους τους ευρωπαίους εταίρους και συνάμα κίνδυνο για το κοινό τους νόμισμα. Γιατί, αν αφήσουν την Ελλάδα να καταρρεύσει, η κρίση θα επεκταθεί ανεξέλεγκτα και σε άλλες αδύναμες οικονομικά χώρες.Αν, από την άλλη, οι πολιτικοί συνεχίσουν τη μέχρι τώρα πορεία στήριξης των κρατών με χρηματοδοτικά πακέτα, η ΟΝΕ θα καταλήξει αναδιανεμητική ένωση – κάτι που οι επινοητές του κοινού νομίσματος ήθελαν οπωσδήποτε να αποφύγουν».
Παρατηρεί επίσης πως «μέρα με τη μέρα φουντώνουν οι αντιδράσεις των πολιτών για τις κυβερνήσεις τους, οι οποίες αποφασίζουν ερήμην για το μέλλον τους»
Το δημοσίευμα υπενθυμίζει ότι «δύο κυβερνήσεις έπεσαν ήδη λόγω της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία, ενώ πιθανό είναι να ακολουθήσουν και η ισπανική και ελληνική κυβέρνηση». Σύμφωνα με το Der Spiegel και «τα ακροδεξιά κόμματα στην Ευρώπη γνωρίζουν νέα άνθιση εξαιτίας της δυσφορίας των πολιτών των εύρωστών οικονομικά ευρωπαϊκών κρατών για τα συνεχώς νέα πακέτα βοήθειας στις δημοσιονομικά αδύναμες χώρες της Ευρωζώνης». Υπογραμμίζεται πως το ευρώ, που είχε στόχο να ενώσει την Ευρώπη, εξελίχθηκε στον μεγαλύτερο κίνδυνο για το μέλλον της. Ενδεχόμενη διάλυση της νομισματικής ένωσης θα γύριζε δεκαετίες πίσω την Ευρώπη, η οποία ίσως να μην μπορέσει να συνέλθει από το χτύπημα. Ούτως ή άλλως η θέση της απειλείται από τις νέες οικονομικές δυνάμεις της Ασίας.