Η νέα διαιρεμένη Ευρώπη

H ΑΝΗΣΥΧΙΑ για την χρεοκοπία της Ελλάδας και το ενδεχόμενο να επεκταθεί η κρίση σε ολόκληρη την ευρωζώνη, βρίσκεται τον τελευταίο καιρό στο επίκεντρο των αγορών και του διεθνούς τύπου.

Αλλά η ανησυχία αυτή δεν δικαιολογείται από τα οικονομικά δεδομένα, καθώς η Ελλάδα αντιπροσωπεύει μόνο το 2,5% του ΑΕΠ της ευρωζώνης, ενώ οι δημοσιονομικοί δείκτες στο σύνολο της ευρωζώνης είναι πολύ καλύτεροι από τους αντίστοιχους των ΗΠΑ, όπου το έλλειμμα έφτασε το 2010 στο 10,6% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τον Marko Papic, αναλυτή του γεωστρατηγικού think tank των ΗΠΑ Stratfor, η ανησυχία γύρω από την Ελλάδα και την ευρωζώνη δεν οφείλεται στην οικονομική κατάσταση της ευρωπαϊκών χωρών αλλά στην αρχιτεκτονική της Ε.Ε και τις αμφιβολίες για την πρόοδο της πολιτικής ενοποίησης της Ευρώπης. Αυτό που βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα είναι το ίδιο το μέλλον του ευρωπαϊκού υπερεθνικού οικοδομήματος και η προοπτική της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και όχι τα ελλείμματα των ευρωπαϊκών χωρών.

Η Ε.Ε είναι μια ομοσπονδία εθνών κρατών στην οποία όλα τα μείζονος σημασίας ζητήματα όπως η εξωτερική πολιτική, η φορολογία και η άμυνα, καθορίζονται από τις εθνικές κυβερνήσεις. Κάθε σημαντική απόφαση προϋποθέτει διακρατικές συναντήσεις και συμφωνίες, που καθυστερούν πολύ την διαμόρφωση μιας ενιαίας πολιτικής και δεν επιφέρουν πάντα τα βέλτιστα αποτελέσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου