Αυθαίρετα: Περαίωση ή κατεδάφιση

Εντός των επόμενων 15 ημερών θα έρθει στη Βουλή η ρύθμιση για τα αυθαίρετα κτίσματα σε όλη την χώρα, η οποία θα έχει περίπου τα ίδια χαρακτηριστικά με την ρύθμιση που ήδη ισχύει για τους ημιυπαίθριους χώρους.


Όπως ανέφερε ο Υπουργός ΠΕΚΑ κ. Γ. Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξη Τύπου, με τη συγκεκριμένη ρύθμιση ο ιδιοκτήτης του αυθαιρέτου θα καταβάλλει το λεγόμενο «πρόστιμο διατήρησης», με το οποίο θα εξασφαλίζει ότι το αυθαίρετό του εξαιρείται από την κατεδάφιση και παράλληλα αποκτά δικαίωμα μεταβίβασης.

Στο πρόστιμο διατήρησης του αυθαιρέτου δεν θα υπάρχει καμία αναδρομικότητα, ενώ το αυθαίρετο δεν θα υπάγεται πλέον σε αναδρομικούς ελέγχους από το ΙΚΑ για τον καταλογισμό ασφαλιστικών προστίμων στην διάρκεια της κατασκευής του.

Το πρόστιμο διατήρησης, αναμένεται ότι θα κινείται σε λογικά πλαίσια και θα συνοδεύεται από διευκολύνσεις με την καταβολή πολλών δόσεων.
Την ίδια ώρα όμως, ο κ. Παπακωνσταντίνου, ακολουθώντας την τακτική «μαστίγιο και καρότο» απειλεί με υψηλά πρόστιμα, ακόμη και με κατεδάφιση τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων, οι οποίοι δεν θα προσέλθουν στην ρύθμιση.

Από την ρύθμιση για τα αυθαίρετα εξαιρούνται ρητά όσα αυθαίρετα κτίσματα έχουν κτιστεί σε δασικές περιοχές, σε αιγιαλούς και στην περίμετρο αρχαιολογικών χώρων.
Για όσους δεν συμμορφώνονται ο κ. Παπακωνσταντίνου εξήγγειλε ενεργοποίηση της Ειδικής Υπηρεσίας Κατεδαφίσεων (ΕΥΚ), η οποία θα προχωρήσει σε κατεδαφίσεις αυθαίρετων αμέσως μετά την επιβολή των διοικητικών κυρώσεων και χωρίς ο ιδιοκτήτης του αυθαιρέτου να έχει το δικαίωμα προσφυγής στα πολιτικά δικαστήρια, όπως γινόταν μέχρι τώρα. Αυτή η σημαντική λεπτομέρεια θα περιληφθεί επίσης στην ρύθμιση της επόμενης εβδομάδας.

Τέλος, όπως έγινε γνωστό από το ΥΠΕΚΑ, ο Υπουργός προσδοκά να εισπράξει περί το 1 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου εκ των οποίων 300 εκατ. ευρώ από τους ημιυπαίθριους και 700 εκατ. ευρώ από τα αυθαίρετα.