VPRC: Μεγάλη ανατροπή στο πολιτικό σκηνικό

ΤΗ ΣΥΝΟΛΙΚΗ αναδιάταξη της πολιτικής σκηνής παρουσιάζει σημαντική δημοσκόπηση της VPRC για τα "ΕΠΙΚΑΙΡΑ"με άρθρο-ανάλυση του Χριστόφορου Βερναρδάκη.
Από την έρευνα που δημοσιεύουν τα «Επίκαιρα» προκύπτουν οι βασικές τάσεις εξέλιξης της πολιτικής σκηνής, λίγες εβδομάδες μετά τον κυβερνητικό ανασχηματισμό και ενάμιση περίπου μήνα πριν τον καταλυτικό για τις εκλογές μήνα Σεπτέμβριο. Η ΝΔ φαίνεται να προηγείται σταθερά και το 54% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ δεν θα ξαναψηφίσει το κυβερνών κόμμα.


Η Νέα Δημοκρατία προηγείται πλέον σταθερά στην πρόθεση ψήφου, έχοντας διευρύνει το προβάδισμά της έναντι του ΠΑΣΟΚ στις τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες. Βρίσκεται, ωστόσο, ακόμα κάτω από το όριο του 30% (29,5%) και μακριά από την επίτευξη αυτοδυναμίας.

Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται πλέον κυριολεκτικά στο χείλος του γκρεμού. Η σημερινή του εικόνα δείχνει ουσιαστικά το τέλος του ισχυρού μεταπολιτευτικού πολιτικού και οργανωτικού μηχανισμού.
 Η εικόνα ολοκληρωτικής διάλυσης του κοινωνικού - εκλογικού ΠΑΣΟΚ οδηγεί ασφαλώς σε σπασμωδικές κινήσεις, μία εκ των οποίων, η στοχοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ ως του κέντρου που οργανώνει τις επιθέσεις εναντίον υπουργών και βουλευτών, είχε ως στόχο την καταγραφή στον ΣΥΡΙΖΑ του μεγαλύτερου δημοσκοπικού ποσοστού του από το 2008 (7%). 

Το ΚΚΕ εξακολουθεί να κινείται στα επίπεδα του 13%. Έχει διευρύνει τα όρια του πολιτικού του ακροατηρίου.

Ο ΛΑΟΣ κινείται στα εκλογικά επίπεδα του 7,5%. Το εκλογικό του σώμα παρουσιάζει σημεία «κόπωσης», ωστόσο δεν έχει καταγραφεί αυτή μέχρι τώρα στις εκτιμήσεις ψήφου. 

Η επόμενη Βουλή, με τα σημερινά δεδομένα της έρευνας, θα είναι καταρχάς εξακομματική. Θα καταφέρουν την είσοδο σε αυτή οι Οικολόγοι Πράσινοι, θα παλέψει για την είσοδο –με μειονέκτημα όμως– η Δημοκρατική Αριστερά, θα δυσκολευτεί σε πολύ μεγάλο βαθμό η Δημοκρατική Συμμαχία. Ένα νέο πολιτικό σχήμα που θα κάλυπτε το αριστερό και πατριωτικό κενό πολιτικής εκπροσώπησης που έχει αφήσει το ΠΑΣΟΚ θα είχε εξαιρετικές πιθανότητες να εισέλθει στη Βουλή. 

Επισημαίνεται στην έρευνα του Ιουλίου η σχετική άνοδος της Χρυσής Αυγής στο 1,5% και η μείωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο 1% (μετά την «έκρηξη» του περασμένου μήνα).  

Όλα τα στοιχεία της δημοσκόπησης και η ανάλυση του κ. Βερναρδάκη στα "ΕΠΙΚΑΙΡΑ", στο τεύχος 91, που κυκλοφορεί την Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου