Διέψευσε η κυβέρνηση για τα 12 μίλια

ΔΙΑ ΣΤΟΜΑΤΟΣ των αρμόδιων υπουργών Εξωτερικών, κ. Λαμπρινίδη και Άμυνας, κ. Μπεγλίτη, διαψεύσθηκαν οι ισχυρισμοί του τούρκου πρώην διπλωμάτη κ. Ντενίζ Μπολούκμπασι, ότι η Ελλάδα υπαναχώρησε στις διαπραγματεύσεις για την επέκταση των 6 μιλίων σε 12, για ορισμένες περιοχές του Αιγαίου.


"Ξαναζεσταμένο φαγητό", χαρακτήρισε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Στ. Λαμπρινίδης το "θόρυβο" γύρω από τα λεχθέντα από τον Τούρκο πρώην πρέσβη Ντενίζ Μπουλούκμπασι για υποτιθέμενη συμφωνία με την Ελλάδα για τα χωρικά ύδατα. 

Ο κ. Λαμπρινίδης τόνισε ότι καμία ελληνική κυβέρνηση δεν έχει κάνει τέτοιου είδους συμφωνία και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών της υδάτων, όποτε η ίδια το κρίνει σκόπιμο.

Ο υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε ότι αντικείμενο των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία είναι η εξεύρεση λύσης στο θέμα της υφαλοκρηπίδας, πρόσθεσε ότι η Αθήνα σέβεται την εμπιστευτικότητα των συνομιλιών και τάσσεται υπέρ της παραπομπής στο δικαστήριο της Χάγης σε περίπτωση μη εξεύρεσης λύσης.

Ο κ. Λαμπρινίδης είπε επίσης ότι δεν δέχεται να αμφισβητεί κανείς τον πατριωτισμό οποιουδήποτε κόμματος ή πολιτικού και κάλεσε όλα τα ελληνικά κόμματα να είναι μια γροθιά σε αυτά τα ζητήματα.
   
Οι δηλώσεις αυτές έγιναν σε απάντηση σχετικής ερώτησης δημοσιογράφου στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε ο κ. Λαμπρινίδης από κοινού με την επισκεπτόμενη την Αθήνα νέα υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Ε. Κοζάκου - Μαρκουλή.
 
Και ο υπουργός Άμυνας, κ. Πάνος Μπεγλίτης διέψευσε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του πρώην πρέσβη της Τουρκίας Ντενίς Μπουλούκμπασι ότι επί θητείας Γιώργου Παπανδρέου στο υπουργείο Εξωτερικών η Ελλάδα είχε δεχθεί να μην επεκτείνει σε ορισμένες περιοχές τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια.
 
Ο κ. Μπεγλίτης, ο οποίος εκείνη την περίοδο ήταν εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών και συμμετείχε στις διερευνητικές επαφές, τόνισε ότι γίνονταν συζητήσεις, αλλά δεν υπήρχε καμία συμφωνία, καθώς μοναδικός στόχος της Αθήνας ήταν η υπεράσπιση του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου