Αυτό το Σαββατοκύριακο κρίνεται ο σκληρός πυρήνας του ευρώ…

ΘΑ ΕΙΝΑΙ κατά πάσα πιθανότητα, το κρισιμότερο σαββατοκύριακο για την ευρωπαική – και όχι μόνο την ελληνική – οικονομία, μέχρι το …επόμενο.
Κι αυτό γιατί κατά τη διάρκεια του, αναμένεται ότι θα κορυφωθούν οι διεργασίες στο τρίγωνο Παρίσι – Βερολίνο – Βρυξέλλες, προκειμένου να βρεθεί μια συνολική λύση για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, που εντός του Σεπτεμβρίου θα απειλήσει πλέον και τη Γαλλία.


Και με τη λογική ότι οι αγορές «ρίχνουν» το ένα κάστρο μετά το άλλο, τότε δεν απομένει παρά η …Γερμανία. Το σενάριο, έως πριν από λίγο καιρό θα θεωρούνταν «φαντασίας».

Όμως, το ίδιο δεν θα ίσχυε, προ έτους, αν κανείς έλεγε ότι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο το Παρίσι θα δεχθεί επίθεση των κερδοσκόπων;

«Κι όμως, σήμερα, φτάσαμε να το θεωρούμε περίπου ως δεδομένο» υποστηρίζεται από αρμόδια πηγή του οικονομικού επιτελείου, που παρακολουθεί, μέσω της αγοράς ομολόγων, τις εξελίξεις στον ευρωπαικό χώρο.

Άλλωστε, μια ματιά στη διαμόρφωση των spreads των 10ετών γαλλικών ομολόγων, αλλά και των CDS, αρκεί για να πείσει για του λόγου το αληθές. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι κανείς δεν ασχολείται πλέον με τα αντίστοιχα ισπανικά, τα οποία δίνουν μάχη οπισθοφυλακής, για να μην χάσουν το φράγμα των 300 μονάδων βάσης.

Ωστόσο, θεωρείται περίπου σίγουρο ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί, αν την Τρίτη, μετά τη συνάντηση τους, Μέρκελ και Σαρκοζί περιορισθούν σε ένα απλό ευχολόγιο. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και με τα ιταλικά spreads, παρά τα μέτρα λιτότητας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι. Οι αγορές δεν πείθονται πλέον από τέτοιου είδους εξαγγελίες.

Κοινώς, δεν τις φοβούνται ότι μπορούν να διορθώσουν τις οικονομίες, που αφορούν, και άρα να χάσουν τα λεφτά που επενδύουν στην …καταστροφή τους. Κατά συνέπεια, σε αυτή τη περίπτωση, Ιταλία και Ισπανία θα πρέπει να θεωρούνται καταδικασμένες, ενώ στο κάδρο θα μπει άμεσα η Γαλλία. Κατά συνέπεια, ο πολύ σκληρός πυρήνας του ευρώ…

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου