Τα Αυγουστιάτικα αδιέξοδα φέρνουν φθινοπωρινή καταιγίδα!

ΛΙΓΟΤΕΡΟ από ένας μήνας απομένει, πριν όλη η ελληνική κοινωνία επανέλθει από τη θερινή ραστώνη, στους κανονικούς ρυθμούς της μνημονιακής τραγωδίας.
Μιας τραγωδίας, η οποία όπως φαίνεται, επιφυλάσσει πολύ δυσάρεστες εκπλήξεις, ίσως ήδη μέσα στις πρώτες εβδομάδες του Σεπτέμβρη.
ΣΕ ΠΡΩΤΗ φάση ο εκτροχιασμός, για άλλη μια φορά του μνημονιακού Κρατικού Προϋπολογισμού, με το έλλειμμα 7μηνου να φτάνει τα €15,513δις, προμηνύει, νέα παρτίδα πολύ σκληρών δημοσιονομικών μέτρων.

Ο ΕΚΤΡΟΧΙΑΣΜΟΣ αυτός, μπορεί να "καλύφτηκε", για το θεαθήναι, από την αναθεώρηση (λόγω μεσοπροθέσμου) του στόχου για το έλλειμα του 7μηνου στα € 16,475 δις.

ΠΑΡΟΛΑ αυτά, όσο και αν ακουστεί σχεδόν κωμικοτραγικό, ο στόχος για το ετήσιο έλειμμα έμεινε ο ίδιος, στα (!) €19,808 δις (από... €19,806 δις, στον Προϋπολογισμό του 2011), όπως τουλάχιστον μας ενημερώνει το χθεσινό δελτίο του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο είναι μάλιστα γραμμένο στα αγγλικά!

ΚΑΙ, εδώ μάλιστα προκύπτουν και σοβαρότατα ερωτηματικά, καθώς ο στόχος του ελλείμματος για το σύνολο του 2011, όπως αναγράφει το ψηφισθέν από τη Βουλή Μεσοπρόθεσμο, είναι € 21,054 δις! Όπως φαίνεται, Κυβέρνηση και τρόικα, δεν κρατούν πλέον ούτε τα στοιχειώδη προσχήματα της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας!

ΣΕ ΚΑΘΕ περίπτωση πάντως, είναι σχεδόν αδύνατο το έλλειμμα να διευρυνθεί μόνο κατά € 4,3 δις τους επόμενους πέντε μήνες, όταν μάλιστα μεσολαβεί και ο Δεκέμβριος που είναι παραδοσιακά ο μήνας με τις υψηλότερες δαπάνες.

Και αυτό ακόμα και αν τα απαράδεκτα μέτρα που έχουν ήδη εξαγγελθεί (έκτακτες εισφορές, ΦΠΑ κλπ) αποδώσουν τελικά τα προβλεπόμενα έσοδα, πράγμα ακόμα πιο απίθανο λόγω της ύφεσης και της ανεργίας, που δημιουργούνται ακριβώς λόγω της δημοσιονομικής λιτότητας!

ΣΥΝΕΠΩΣ, είναι σχεδόν, βέβαιο πως στα συρτάρια της κυβέρνησης και της τρόικα, τα νέα αντιλαϊκά μέτρα είναι ήδη έτοιμα. Μένει η ανακοίνωσή τους!!!

Και η ανακοίνωσή τους αυτή, θα γίνει μέσα σε ένα πλαίσιο ισχυρότατων πιέσεων σε όλα τα μέτωπα!

ΟΙ ΜΕΝ ΤΡΑΠΕΖΕΣ, κολλάνε με κάθε πιθανό και απίθανο πρόσχημα, τις διαδικασίες συμμετοχής τους στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών κρατικών ομολόγων, προσπαθώντας να κερδίσουν όσο το δυνατόν περισσότερα στη διαπραγμάτευση επί των κρίσιμων "λεπτομερειών" αυτής! Και αυτό διότι οι τράπεζες γνωρίζουν πολύ καλά πως πλέον ούτε η ελληνική κυβέρνηση ούτε η ΕΕ, μπορούν να κάνουν "πίσω" από τη συμφωνία. Και οι δύο είναι κολλημμένοι στον τοίχο έχοντας υπογράψει μάλιστα μια συμφωνία, η οποία και σε κάθε εκδοχή της δίνει γη και ύδωρ στις τράπεζες!

ΤΗΝ ΙΔΙΑ στιγμή, η εκταμίευση της 6ης δόσης, θα συνοδευτεί, από τρομερές πιέσεις για τη λήψη όσο το δυνατόν σκληρότερων αλλά και περισσότερων μέτρων! Και αυτό γιατί χώρες όπως η Ιταλία ή η Ισπανία που δανείζονται πλέον με υψηλότερα επιτόκια από αυτά με τα οποία θα δανείσουν την Ελλάδα, μπορεί να εκτοξεύσουν πραγματικές ή φανταστικές απειλές για την απόσυρσή τους από το πρόγραμμα...

ΣΕ ΚΑΘΕ περίπτωση, μπορούμε να είμαστε σίγουροι, πως τόσο η Κυβέρνηση όσο και τα κυρίαρχα ΜΜΕ, θα αξιοποιήσουν την κατάσταση αυτή προκειμένου να εξαπολύσουν για άλλη μια φορά τη γελοία προπαγάνδα τους, πως η μη- εκταμίευση μιας τροϊκανής δόσης, συνεπάγεται μη – πληρωμή μισθών και συντάξεων.

ΒΕΒΑΙΑ, ακόμα και αυτό το χαρτί της προπαγάνδας είναι εξαιρετικά αμφίβολο το κατά πόσον πιάνει πλέον. Και αυτό διότι, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες γνωρίζουν πολύ – καλά πως τα τροϊκανά δάνεια, στη συντριπτική πλειονότητά τους, χρησιμοποιούνται για την αναχρηματοδότηση ομολόγων τα οποία λήγουν και όχι για την κάλυψη τρεχουσών αναγκών!

ΠΛΕΟΝ, όλο και περισσότεροι πολίτες όχι μόνο γνωρίζουν αλλά έχουν και διάθεση να αγωνιστούν! Τα ενωτικά αγωνιστικά ραντεβού του Σεπτέμβρη (ΔΕΘ, πλατείες κλπ) είναι πάρα πολύ κοντά μας, και αναμένεται να πλαισιωθούν από ακόμα περισσότερους αποφασισμένους εργαζόμενους, ανέργους, φοιτητές κλπ.

Το σύνθημα "ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΜΕ – ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΜΕ – ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ", το οποίο πρώτη η iskra ανέδειξε, κατάφερε να εκφράσει όλο το κοινωνικό δυναμικό το οποίο βρέθηκε στις πολύμορφες ενωτικές εργατικές κινητοποιήσεις ενάντια στο μεσοπρόθεσμο έκτρωμα. Και μάλιστα, σήμερα, το σύνθημα αυτό είναι ακόμα πιο επίκαιρο, καθώς μέσα στο Φθινόπωρο και νέα μέτρα θα παρθούν και ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας θα διενεργηθεί!

ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ αυτή μάλιστα όπου η καπιταλισιτκή κρίση, οξύνεται τόσο σε ευρωπαϊκό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, οι δυνάμεις της Αριστεράς, έχουν ιστορική ευθύνη, να σχηματίσουν πέρα από διαφορές, μια κοινή συμπαράταξη που σκοπό θα έχει το σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης με πυρήνα και στυλοβάτη τις δυνάμεις της συμπαραταγμένης Αριστεράς.

Αυτή η κυβέρνηση είναι η μόνη που και μπορεί και οφείλει να προχωρήσει σε:
- σε κινήσεις διαγραφής του συντριπτικά μεγαλύτερου μέρου του δημοσίου χρέους, με "εργαλείο" την στάση πληρωμών (ή την απειλή αυτής).

- στην έξοδο από την ΟΝΕ και τη ρήξη με την ΕΕ

- στην εθνικοποίηση – κοινωνικοποίηση των τραπεζών

- στην εθνικοποίηση – κοινωνικοποίηση στρατηγικών τομέων της οικονομίας

- στο άνοιγμα μιας σοσιαλιστικής προοπτικής για τη χώρα 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου